Φόρμα αναζήτησης

Πίσω 15 χρόνια γυρίζει τη χώρα η απουσία γυναίκας ευρωβουλευτή

Χωρίς γυναίκα εκπρόσωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μείνει η Κυπριακή Δημοκρατία την επόμενη πενταετία, επιστρέφοντας 15 χρόνια πίσω, στο 2004 και στην πρώτη ευρωεκλογική αναμέτρηση που ανέδειξε και τότε μόνο άνδρες ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζεται πως το 2009 εξελέγησαν δύο γυναίκες, η Ελένη Θεοχάρους και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου ενώ το 2014 μόνο η Ελένη Θεοχάρους, η οποία ωστόσο είχε τότε θριαμβεύσει καταφέρνοντας να επανεκλεγεί με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από όλους τους συνδυασμούς! Χθες η κ. Θεοχάρους, πρόεδρος της Αλληλεγγύης ως φιλοξενούμενη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ -κόμμα το οποίο έλαβε επί συνόλου 38.756 ψήφους- πήρε μακράν λιγότερες από τις 58.596 ψήφους του 2009 και τις 57.948 του 2014 ως υποψήφια του ΔΗΣΥ. Στο σημείο αυτό δέον να σημειωθεί ότι μέχρι τη μία σήμερα το πρωί η Υπηρεσία Εκλογών δεν είχε δώσε επίσημα στοιχεία για τους σταυρούς προτίμησης.

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά εκλέγεται Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να αφήνει εκτός Ευρωβουλής το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΑΚΕΛ και απερχόμενο ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη. Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από το ΑΚΕΛ αναδείχθηκε ο Γιώργος Κ. Γεωργίου νυν βουλευτής Λάρνακας, ο οποίος σε μόλις τρία χρόνια παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα κατάφερε να πολλαπλασιάσει τις 5.512 ψήφους του 2016 και τη δημοτικότητά του μεταξύ των ακελικών ψηφοφόρων.

Νικητής των εκλογών, με τη νίκη του να λαμβάνει διαστάσεις θριάμβου, ο αριστίνδην υποψήφιος του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς ο οποίος όχι μόνο ξεπέρασε τον νυν ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου που πήρε τη θέση του Χρήστου Στυλιανίδη στην Ευρωβουλή όταν ο δεύτερος έγινε επίτροπος, αλλά άφησε εκτός- επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις- και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Τορναρίτη.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Λουκά και τον Λευτέρη. Ευχαριστώ από καρδιάς τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου. Εύχομαι και στους έξι νέους ευρωβουλευτές να δυναμώσουν τη φωνή της πατρίδας μας στην Ενωμένη Ευρώπη. Προσωπικά παραμένω στην πρώτη γραμμή της παράταξης με πυξίδα μου τον πατριωτικό ρεαλισμό, τη φιλελεύθερη ιδεολογία μας και τον μεγάλο προσωπικό μου στόχο, την Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού» η δήλωση του κ. Τορναρίτη πριν καν το ρολόι δείξει 9 το βράδυ.

Την έδρα του διατηρεί και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης που άφησε δεύτερη την κ. Θεοχάρους και τρίτη την Κατερίνα Χριστοφίδου.
Στο μεταξύ όπως και το 2014 με τον Σοφοκλή Σοφοκλέους έτσι και χθες ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης έδωσε μάχη σχεδόν μέχρι τέλους με τον συνυποψήφιό του Χρήστο Ιακώβου για την έκτη έδρα.

Αν κάτι αξίζει να σημειωθεί είναι πως από τους βουλευτές στην Κύπρο που συμμετείχαν στο ευρωψηφοδέλτιο των κομμάτων τους μόνο ο Γ. Γεωργίου του ΑΚΕΛ κατάφερε πολλαπλασιάζοντας τις ψήφους που έλαβε το 2016 στις βουλευτικές εκλογές να εκλεγεί στην εξάδα που θα μας εκπροσωπεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Νίκος Τορναρίτης και Ελένη Σταύρου από ΔΗΣΥ, Μαρίνος Μουσιούτας και Ζαχαρίας Κουλίας από ΔΗΚΟ, Ηλίας Μυριάνθους και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου θέλοντας και μη θα συνεχίσουν να υπηρετούν τα κοινά από τα… ημεδαπά κοινοβουλευτικά έδρανα.

Δηλώσεις νικητών

«Η Ευρώπη μάς προσφέρει πάρα πολλά όπλα τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών και αυτός είναι ο στόχος και η φιλοδοξία μου», δήλωσε ο Λουκάς Φουρλάς κατά την προσέλευσή του στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, για να ανακηρυχθεί ευρωβουλευτής. Στις δηλώσεις του ο κ. Φουρλάς απηύθυνε «ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και άσκησαν το ιερό εκλογικό τους δικαίωμα» και αυτούς που τον τίμησαν με την ψήφο τους και υιοθέτησαν αυτό που πρεσβεύει και εκπροσωπεί «που δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πολίτη που μπαίνει σε αυτή τη μάχη προσπαθώντας να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του».

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα τα δίκαια της πατρίδας μας έδωσε ο Λευτέρης Χριστοφόρου. Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφορου εξέφρασε τις ευχαριστίες του «σε όλους τους Κύπριους πολίτες που προσήλθαν σ’ αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας για την Ευρώπη μας». «Η Ευρώπη μας είναι το σπίτι μας και οφείλουμε εκεί να βρισκόμαστε, να συμμετέχουμε, να διεκδικούμε», είπε.

«Πρέπει να αναξέσουμε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την Κύπρο και να υποδείξουμε την ανάγκη προστασίας της κυριαρχίας μας στην ΑΟΖ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Γιώργος Γεωργίου. Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που θέτει ως ευρωβουλευτής, ο κ. Γεωργίου είπε πως «είναι τόσο κρίσιμα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και την ΑΟΖ που θεωρώ ότι ατομικά, ως κόμμα αλλά και όλη η ομάδα θα πρέπει να εγκύψουμε σε αυτά».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, όχι γιατί είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος που εκλέγεται αλλά επειδή η εκλογή του έγινε με τη σύμπραξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Κληθείς να πει ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η εκλογή του ως ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής και πώς νιώθει απάντησε ότι «έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτή η εκλογή». Όχι, πρόσθεσε, «επειδή είμαι ο πρώτος Τουρκοκύπριος, αλλά επειδή είμαι ο πρώτος που εξελέγη με τη σύμπραξη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από κοινού».
Ο επανεκλεγείς βουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο για την ανακήρυξή του δήλωσε ότι ενόσω η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο συνεχίζεται, συνεχίζεται και ο αγώνας για ελευθερία. Πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτό οποιοσδήποτε ευρωβουλευτής σε όποια ομάδα και να ανήκει πρέπει να έχει προμετωπίδα το Κυπριακό και τον αγώνα για ελευθερία.

«Σήμερα κέρδισε η Δημοκρατία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επανεκλεγείς Δημήτρης Παπαδάκης. «Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη της ΕΔΕΚ. Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους μου, τα μέλη του εκλογικού μου επιτελείου», είπε. Μα πάνω απ’ όλα, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, «θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που στήριξαν το δικό μας το ψηφοδέλτιο και τη δική μου την επιλογή, αποδεικνύοντας ότι σ’ αυτόν τον λαό υπάρχουν ακόμη δημοκρατικά αντανακλαστικά».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.