Φόρμα αναζήτησης

ΠΙΣ: Άλλα υποσχέθηκε ο Πρόεδρος τη Δευτέρα, και άλλα έλεγε την Τρίτη

Στον αέρα βρίσκεται ο διάλογος γιατρών – Κυβέρνησης, δήλωσε στον Πολίτη 107.6 ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Μάριος Καραϊσκάκης.

Μία μέρα μετά τη διήμερη διαπραγμάτευση στο Προεδρικό, ο κ. Καραϊσκάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενδονοσοκομειακής φροντίδας ως μέγιστο σημείο τριβής που παραμένει άλυτο.

Διαβάστε επίσης: Προεδρικό «όχι» για την ιδιωτική ιατρική

Ο αντιπρόεδρος του ΠΙΣ αποκάλυψε ότι τη δεύτερη μέρα της διαπραγμάτευσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε αλλαγή 180 μοιρών, όσον αφορά την πρόθεσή που εξέφρασε κατά την πρώτη μέρα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών για το συγκεκριμένο θέμα και να εξευρεθεί λύση. Όσον αφορά τις εναλλακτικές προτάσεις της Κυβέρνησης, της οποίες απέρριψε ο ΠΙΣ, τις χαρακτήρισε “αναμασημένη τροφή”.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο ΠΙΣ θα εξετάσει σε συνεδρία του τα δεδομένα, όπως αυτά προέκυψαν από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπουργός Υγείας: Υπάρχει περιθώριο για να κλείσει συμφωνία

Προηγουμένως, σε δηλώσεις του στον ΠΟΛΙΤΗ 107.6, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου εκτίμησε ότι για το θέμα της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υπάρχει περιθώριο για να κλείσει συμφωνία. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει 3 διαφορετικά σενάρια αντιμετώπισης του ζητήματος, ωστόσο κανένα δεν έγινε αποδεκτό από τους γιατρούς. 

Σημείωσε ότι οι γιατροί ζητούν ξεχωριστή αμοιβή σε σχέση με την ενδονοσοκομειακή φροντίδα και όχι να αμοίβονται από τα νοσοκομεία με ποσά που θα δίνονται από τον ΟΑΥ.

Εξάλλου ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι κατά τις διήμερες διαπραγματεύσεις οι γιατροί “κέρδισαν” παραχωρήσεις που συνοψίζονται σε τρία σημεία:

1. Τριετής εγγύηση της τιμής της μονάδας.

2. Αύξηση περίπου 20% στην κατά κεφαλή αποζημίωση για τους προσωπικούς γιατρούς.

3. Αξιολόγηση του θέματος της υπερ- επισκεψιμότητας, ώστε να οριστεί τι σημαίνει, ενώ από τώρα θα συμφωνηθούν μηχανισμοί αντιμετώπισης, εάν και εφόσον υπάρχει υπερ- επισκεψιμότητα.