POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πήρε το €1 εκατ. ο Καδής και προχωρεί σε διαγωνισμό – Έλεγχοι σφαγείων από ιδιώτεςΤις διαδικασίες για προκήρυξη διαγωνισμού, εντός Μαΐου, δρομολογεί το Υπουργείο Γεωργίας με σκοπό την ανάθεση των ελέγχων των σφαγείων στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής εξασφάλισε από τη Βουλή το €1 εκατ. που απαιτείται για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου που στόχο έχει την εντατικοποίηση των ελέγχων των κρεάτων προκειμένου να καταστούν πιο ποιοτικοί και αποτελεσματικοί ως προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Οι όροι του διαγωνισμού διαβιβάστηκαν στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για έλεγχο. «Μόλις λάβουμε το πράσινο φως θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού», δήλωσε στον «Π» αρμόδια πηγή.

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξέτασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το αίτημα του κ. Καδή και αποδέσμευσε κατά πλειοψηφία το ποσό του €1 εκατ., με το ΑΚΕΛ να τάσσεται σφόδρα εναντίον. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα της διενέργειας των ελέγχων θα πρέπει να παραμείνει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και όχι να αγοραστούν υπηρεσίες από ιδιωτική εταιρεία.

Γιατί ιδιώτες

Όπως αναφέρει ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής σε επιστολή του στις 8/4/2021 προς την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με βάση τις αξιολογήσεις των αναγκών στελέχωσης των σφαγείων από διεθνείς φορείς προκύπτει ανάγκη τοποθέτησης προσωπικού στα σφαγεία οπληφόρων (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες, γουρούνια) τόσο κατά το κανονικό ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας όσο και πέραν αυτού. «Με βάση τον αριθμό του προσωπικού και των κενών θέσεων που υπάρχουν, αλλά και τη φύση, τις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εργασίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις εν λόγω ανάγκες και να ανταποκριθούν επαρκώς στους απαιτούμενους από τη νομοθεσία ελέγχους», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Καδής. Επισημαίνοντας, παράλληλα, τα εξής: «Μετά από διαχρονική μελέτη του όλου θέματος και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για πλήρη στελέχωση των σφαγείων εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν εισηγηθεί ως επιλογή για την πλήρη εφαρμογή όλων των απαιτούμενων ελέγχων την ανάθεσή τους σε εξουσιοδοτημένο ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».

Σημειώνεται ότι από την ανάθεση των ελέγχων στον ιδιωτικό τομέα δεν θα προκύψει κόστος για τη Δημοκρατία, διότι τα έξοδα αυτών των ελέγχων θα καλύπτονται από τα τέλη σφαγής που εισπράττονται από τα σφαγεία. Οι δε υπάλληλοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που θα αποδεσμευτούν από τους ελέγχους αυτούς θα καλύψουν άλλες ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα η διενέργεια ελέγχων για τη χρήση αντιβιοτικών, την ευημερία των ζώων κ.ά.

Ο διαγωνισμός

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η επιλογή της ανάθεσης των ελέγχων των σφαγείων σε ιδιωτικό φορέα αποτελεί πρακτική που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμόζεται από σειρά κρατών μελών. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν εντάξει στα έγγραφα του διαγωνισμού, που όπως έχουμε προαναφέρει βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο για έλεγχο, συγκεκριμένες διατάξεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις του ιδιώτη όπως αυτές ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία. Παράλληλα, στα έγγραφα του διαγωνισμού περιγράφονται και οι εξουσίες των κτηνιατρικών αρχών ως η αρμόδια αρχή ελέγχου των σφαγείων. Την εποπτεία των ελέγχων θα εξακολουθήσουν να την έχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Για σκοπούς επαλήθευσης των ελέγχων που θα διενεργεί ο ιδιωτικός φορέας υπάρχει η από μέρους του υποχρέωση τήρησης και αποστολής στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εντύπων με μετρήσιμες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα ωράριο λειτουργίας των σφαγείων και αριθμός ζώων που σφάχτηκαν, έντυπα καταγραφής κατακράτησης, κατάσχεσης σφαγίων και σπλάχνων, έντυπα εβδομαδιαίων ελέγχων σφαγείων, έντυπα αποστολής δειγμάτων στο εργαστήριο ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης, έντυπα καταγραφής ελέγχων προ και μετά τη σφαγή, έντυπα καταστροφής προϊόντων κ.ά. Όλα αυτά τα έντυπα με τη σχετική πληροφόρηση θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Αιφνίδιοι έλεγχοι

Όσον αφορά το είδος και την ποιότητα των ελέγχων που θα διενεργούνται από τον ιδιωτικό φορέα και με σκοπό την επαλήθευση της διενέργειας όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα προβαίνουν σε απροειδοποίητους επιτόπιους ελέγχους στα σφαγεία κατά τους οποίους θα αξιολογείται η υφιστάμενη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τη συμμόρφωση των υπεύθυνων των σφαγείων και τη συμμόρφωση του ιδιωτικού φορέα με την υποχρέωση διενέργειας των ελέγχων στα σφαγεία. Η συχνότητα των ελέγχων από μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα καθορίζεται στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Δηλαδή, εκεί και όπου θα διαπιστώνονται παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Κορωνοϊός: Επιστροφή στο μοντέλο των Χριστουγέννων – Αποκλείουν τις χαλαρώσεις οι επιδημιολόγοι

Αυτά είναι τα σημεία για δωρεάν rapid τεστ για την Δευτέρα 19 Απριλίου (κατάλογος ανά επαρχία)

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.