Φόρμα αναζήτησης

Στην αναμονή για «Γλαύκο» – Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις

Μετά από ένα όργιο δημοσιευμάτων σε κυπριακά και ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε από μεγάλο έως τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στον στόχο Γλαύκος, το Υπουργείο Ενέργειας παρενέβη χθες και με ανακοίνωσή του υποδεικνύει ότι η γεώτρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα.

Όπως έγραψε προ αρκετών ημερών ο «Πολίτης», οι πρώτες ενδείξεις από τη γεώτρηση ήταν ενθαρρυντικές σε ό,τι αφορά το είδος των πετρωμάτων πάνω από τη δομή που εξερευνάται. Τις μέρες που ακολούθησαν οι ενθαρρυντικές ενδείξεις ενισχύθηκαν και το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον η ανακοίνωση ύπαρξης κοιτάσματος, χωρίς όμως να υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για το μέγεθός του. Μέχρι και χθες δεν υπήρχε αρμοδίως προθυμία για ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην ερώτηση «εντοπίστηκε κοίτασμα;».

Τα δημοσιεύματα πλήθυναν τις τελευταίες μέρες, εν μέσω φημών ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στη γεώτρηση ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις για ένα μικρομεσαίο κοίτασμα. Μάλιστα, οι προσδοκίες εκτοξεύτηκαν όταν αναδημοσιεύτηκε την Τετάρτη σε κυπριακά ηλεκτρονικά ΜΜΕ και χθες σε ελλαδικά είδηση του ιταλικού πρακτορείου «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019 που διεξάγεται στο Κάιρο, σύμφωνα με την οποία «κυπριακή πηγή υψηλού επιπέδου που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη» ανέφερε πως «η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ίδια κυπριακή πηγή ανέφερε πως «το κοίτασμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr (περίπου 30 tcf), αλλά έχει παρόμοιο αποθεματικό».

Από την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν στον «Π» πως δεν είχαν βάση τα όσα μεταδίδονταν για τεράστιο κοίτασμα, παρόμοιου μεγέθους με το Ζορ, καθώς δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή, τέτοια ενημέρωση από την ExxonMobil, ούτε από τους Κύπριους εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν τη γεώτρηση. Ωστόσο, απέφυγαν οποιαδήποτε επίσημη δήλωση.

Χθες, ωστόσο, τα δημοσιεύματα για τεράστιο ή γιγαντιαίο κοίτασμα πολλαπλασιάστηκαν και το Υπουργείο Ενέργειας δεν είχε άλλη επιλογή από την έκδοση ανακοίνωσης. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Σε σχέση με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αναφέρονται σε εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ερευνητική γεώτρηση ’Glaucus-1’, στο τεμάχιο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Υπουργείο Ενέργειας διευκρινίζει ότι η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα. Επισημαίνεται, περαιτέρω, ότι αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες της γεώτρησης το υπουργείο, σε συνεννόηση με την αδειούχο κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C., θα προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις».