Φόρμα αναζήτησης

Πιάνει ενοίκια, τόκους, ακόμη και έξοδα παραστάσεως το FIMASΕννιά μήνες μετά από την έναρξη καταβολής εισφορών για το ΓεΣΥ το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας –έχοντας διαβουλευτεί σχετικά με τον ΟΑΥ– κοινοποιεί εγκύκλιο ξεκαθαρίζοντας σε επικεφαλής υπηρεσιών, τμημάτων, συμβουλίων και γ.δ. υπουργείων συγκεκριμένες κατηγορίες πληρωμών που πραγματοποιούνται μέσω του λογιστικού συστήματος FIMAS, και για τις οποίες θα πρέπει να γίνονται αποκοπές στο πλαίσιο συμμόρφωσης του Νόμου του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Οι περιπτώσεις αυτές παρατίθενται σε παράρτημα, ενώ διευκρινίζεται και το ύψος των συνεισφορών και τι αυτές αφορούν. Περαιτέρω σε ένα δεύτερο παράρτημα παρατίθεται η λογιστική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται για αυτές τις περιπτώσεις. Ο «Π» επικοινώνησε με το Γενικό Λογιστήριο και μας διευκρινίστηκε πως δεν τίθεται θέμα αναδρομικής αποκοπής καθότι το καθορισμένο ποσοστό εισφοράς στο ΓεΣΥ κατακρατείται ήδη από όλες τις πληρωμές που πρέπει, ωστόσο πλέον έχει ξεκαθαρίσει ποιες αποκοπές θα πρέπει να γίνονται μέσω του FIMAS, που αποτελεί διαφορετικό σύστημα από αυτό που ισχύει για το κρατικό μισθολόγιο.
Από πού κόβουν
Σύμφωνα με το πρώτο παράρτημα εισφορές 1,7% από τον ειφορέα και 1,85% από τον εργοδότη κράτος (όπου εφαρμόζεται) για το ΓεΣΥ θα κατακρατούνται πλέον από το FIMAS για:
 • Αποζημιώσεις και συντάξεις κοινοταρχών (εξυπακούεται πως για συντάξεις δεν υπάρχει συνεισφορά εργοδότη)
 • Αμοιβή προέδρων και μελών ανά συνεδρία (δημόσιων ή/και ιδιωτικών υπαλλήλων)
 • Έξοδα παραστάσεως προέδρων επιτροπών
 • Μισθούς προέδρων και μελών επιτροπών (βάσει Νόμου – Απόφασης Υπουργικού) μόνιμων ή μη μόνιμων κατοίκων Κύπρου, δημόσιων ή ιδιωτικών υπαλλήλων
 • Πληρωμές σε επιτόπιο προσωπικό που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας σε χώρες της EE
 • Πληρωμές σε επιτόπιο προσωπικό που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας σε τρίτες χώρες (της υποχρέωσης εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου το άτομο ασφαλίζεται δυνάμει της νομοθεσίας της τρίτης χώρας όπου απασχολείται)
 • Συμψηφισμοί μεταξύ οφειλών – εισπρακτέων όπου το ποσό οφειλής του κράτους αφορά δαπάνη από την οποία πρέπει να αποκοπεί ΓεΣΥ (π.χ. ενοίκιο, τόκος)
 • Πληρωμές ενοικίων και τόκων όπου δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα και
 • Τόκο σε καθυστερημένες πληρωμές μελών Ταμείων Προνοίας (αφορά επιστρεπτέα ποσά που αποκόπηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης).
Πού δεν εφαρμόζεται
Από το FIMAS γίνεται και η πληρωμή της αντιμισθίας των εθελοντών Πολιτικής Άμυνας (ιδιωτικών υπαλλήλων) ωστόσο όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο για σκοπούς ΓεΣΥ θεωρούνται αυτοτελώς εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα εισοδήματά τους οι ίδιοι στις αυτοφορολογίες τους. Το ίδιο ισχύει και για την αμοιβή εκλογών για ιδιωτικούς υπαλλήλους. Περαιτέρω η αποκοπή για εισφορά στο ΓεΣΥ δεν εφαρμόζεται για:
 • Σύμβαση υπηρεσιών με μόνιμους ή μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου (πληρωμή τιμολογίου βάσει σύμβασης) <+voula><+Text_Normal>Πληρωμές Ταμείων Προνοίας (αφορά ποσά που αποκόπηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης)
 • Ενοίκια σε συμβούλια (π.χ. Συμβούλια Βελτιώσεως) και
 • Ενοίκια σε διαχειριστές (είτε άτομα είτε εταιρείες).
Παράδειγμα
Το Γενικό Λογιστήριο δίνει το παράδειγμα προέδρου/μέλους επιτροπής που είναι δημόσιος υπάλληλος και αμείβεται 70 ευρώ ανά συνεδρία. Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του 2019 έγινε μία συνεδρίαση. Ο υπάλληλος θεωρείται αξιωματούχος και η πληρωμή εμπίπτει στις εισφορές του ΓεΣΥ συνεπώς εκείνο τον μήνα του απεκόπησαν 1,19 ευρώ ενώ η συνεισφορά του εργοδότη-κράτους ήταν 1,30 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.