POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πέθαινε από τη μέρα που γεννήθηκε ο ΣτυλιανόςΉταν μόλις δύο ετών ο Στυλιανός όταν με το που πήγε στον παιδοκομικό σταθμό, το 2006, εμφάνιζε εκρήξεις θυμού και βίας, ορισμένες φορές και προς τους συμμαθητές του. Για τον λόγο αυτό, κάθε φορά που ήταν σε ένταση, η διευθύντρια του ιδρύματος τον έπαιρνε στο γραφείο της με το πρόσχημα ότι θα τη βοηθούσε, προκειμένου να ηρεμήσει. Ήταν μόλις δύο ετών ο Στυλιανός και ανέφερε συχνά πως «ο πατέρας του κτυπούσε τη μητέρα του και γι’ αυτό δεν τον αγαπούσε, ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει, καθώς και ότι δεν τον ήθελε, ενώ οι δασκάλες του τον αγαπούσαν». Όπως προκύπτει από το πόρισμα που έδωσε αυτούσιο χθες στη δημοσιότητα η επίτροπος Διοικήσεως, η ανάγνωση του οποίου δεν αρκεί να χωρέσει στην κλισέ έκφραση «γροθιά στο στομάχι», η μητέρα του Στυλιανού επισκεπτόταν συχνά το νηπιαγωγείο και πολλές φορές έκλαιγε και κατηγορούσε τον πατέρα. Ο δε πατέρας, ουδέποτε επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο. Είχε πιο σοβαρές δουλειές από το να συζητά τις αταξίες του γιου του… Και κάπως έτσι ξεκινά μέσα από το πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως ο Γολγοθάς του Στυλιανού, που 13 χρόνια μετά, αφού στο μεταξύ πέθαινε κάθε μέρα μέσα του, θα οδηγούσε στον σωματικό θάνατό του. Δεκατρία μαρτυρικά χρόνια, με μοναδικούς συμπαραστάτες τους δασκάλους και καθηγητές του, σύμφωνα με την κ. Λοττίδη. Ένα παιδί χωρίς φροντίδα, που πολλές φορές πήγαινε στο νηπιαγωγείο με τα ρούχα της προηγούμενης ημέρας, τα οποία κάποιες φορές μύριζαν θειάφι…

Καμία εκτίμηση

Όπως προκύπτει από το πόρισμα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το ημερολόγιο (λόγω των πολλών και συστηματικών αναφορών σε ημερομηνίες και γεγονότα) ενός προαναγγελθέντος θανάτου, ασήκωτες είναι οι ευθύνες και των αστυνομικών. «Παρότι ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός και πραγματικός, εάν προέβαιναν στην εκτίμησή του με βάση τα δεδομένα που είχαν ενώπιόν τους, δηλαδή την εξελικτική κλιμάκωση της κατάστασης λόγω της συχνότητας των αναφορών της μητέρας κατά του πατέρα, της προηγούμενης καταδίκης του θύτη για άσκηση βίας, της κατοχής ή/και πρόσβασης σε πυροβόλο όπλο (ο Στυλιανός όπως έγραψε ο «Π» στις 13/5/2019 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με πυροβόλο όπλο, γεγονός που η Αστυνομία γνώριζε) δεν προέβησαν σε καμία εκτίμηση κινδύνου, δεν συνεργάστηκαν με το Γραφείο Ευημερίας για την πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας, αλλά κυρίως δεν ενημέρωναν για κάθε αναφορά τις ΥΚΕ και το εν λόγω Γραφείο με βάσει συγκεκριμένο έντυπο με βάσει τις εγκυκλίους».
Παράλειψη, όμως, κατά την επίτροπο διαπιστώνεται και από το ίδιο το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας, το οποίο, αν και είχε ενώπιόν του τέσσερις καταχωρίσεις περιστατικών βίας, είχε εντούτοις πρόσβαση και σε κάθε αναφορά βίας που αφορούσε τη μητέρα και, ως εκ τούτου, μπορούσε να διαπιστώσει με το πάτημα του δελτίου ταυτότητάς της κατά πόσον στην περίπτωση αυτή προέκυπτε ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενης βίας.

Αγρόν ηγόραζαν

Οι μόνοι μάρτυρες που έπεσαν σε αντιφάσεις, και δεν μπορούν να κριθούν ως αξιόπιστοι μάρτυρες για το σύνολο της μαρτυρίας τους, ήταν, κατά την κ. Λοττίδη, οι δύο λειτουργοί των ΥΚΕ και οι συντονίστριες – επόπτες τους που χειρίστηκαν την υπόθεση τελευταίοι. «Οι αντιφάσεις που υπέπεσαν ως προς την περιγραφή των γεγονότων που λάμβαναν χώρα κατά τον χρόνο παρακολούθησης, όπως το φαγητό που λάμβαναν τα παιδιά, όσο και τους χαρακτηρισμούς που απέδωσαν στο πατέρα πριν και μετά τον θάνατο του Στυλιανού, φανερώνουν και το αναξιόπιστο της μαρτυρίας τους, που σύμφωνα με την εντύπωση που αποκόμισα, στόχευε στο να αποφύγουν την κριτική για την μη αφαίρεση των γονεϊκών δικαιωμάτων νωρίτερα». «Ακόμη και την υστάτη, η κ. ΧΧΧΧΧ αδιαφόρησε τόσο εγκληματικά για την πληροφορία που έλαβε για τον Στυλιανό (σ.σ. απόπειρα αυτοκτονίας τον Μάιο), που όχι μόνο απέτυχε να λάβει εξειδικευμένα μέτρα ως όφειλε, τα οποία περιλάμβαναν υποχρεωτική εξέταση του από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Νέων και Εφήβων με αφαίρεση μερικής πτυχής γονικής μέριμνας, σύμφωνα με τη μαρτυρία της προϊσταμένης της, αλλά δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια εντοπισμού του Στυλιανού, οπουδήποτε και αν βρισκόταν, παραλείποντας να δώσει βεβαίως και τις ανάλογες οδηγίες στην υφιστάμενή της», αναφέρεται σε άλλο σημείο του πορίσματος.

Ο πατέρας

Η παράλειψη των ΥΚΕ και της Αστυνομίας να αναγνωρίσουν, με την επίδειξη ελάχιστης επιμέλειας, την ύπαρξη άσκησης ψυχολογικής βίας στον Στυλιανό, αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον πατέρα προς τη μητέρα, ανέστειλε την καταγγελία και τη δυνατότητα ποινικής δίωξής του, η οποία, αν γινόταν με τον συντονισμό των ΥΚΕ και της Αστυνομίας, θα είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει το τραγικό συμβάν, καταλήγει η επίτροπος, η οποία θεωρεί πως εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων. Η κυρία Λοττίδη απέστειλε χθες την έκθεση στον γενικό εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση στα πλαίσια της αποκλειστικής του αρμοδιότητας να ασκεί ποινική δίωξη.

Η επόμενη μέρα του πορίσματος Λοττίδη και η ανάγκη εξειδίκευσης

Πϊσω από πολιτικές κόντρες, η ουσία

Τη θλίψη της για τα παράπονα που ακούστηκαν από τηλεθεατές στην εκπομπή Αιχμές (OMEGA), αναφορικά με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον χειρισμό προβλημάτων, εξέφρασε χθες η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ζητώντας να της δοθούν τα στοιχεία για να ανταποκριθεί η ίδια, κάτι που πράττει σχεδόν επί καθημερινής βάσης. Κάτι που ωστόσο αναπόφευκτα οδηγεί και στη σκέψη: αν κάποιος από το περιβάλλον του Στυλιανού, ειδικά από το σχολικό, που σύμφωνα με το πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως ήταν το μόνο στήριγμα του αδικοχαμένου 15χρονου, έβγαινε σε μια εκπομπή και μιλούσε με έναν δημοσιογράφο, οι κραυγές του θα έφταναν εκεί που έπρεπε; Είναι όμως αυτή η λύση; Είναι για αυτό που η τραγική περίπτωση του Στυλιανού επιβάλλει την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, με κυριότερο την επαναφορά της εξειδίκευσης.

Μιλώντας στον «Π» η πρόεδρος του συμβουλίου Φωνή, Αναστασία Παπαδοπούλου, και αναφερόμενη στο Σπίτι του Παιδιού, θεσμός που αποδεδειγμένα λειτουργεί, θεωρεί πως θα πρέπει να επεκταθεί τόσο για την ενδοοικογενειακή βία, όσο και για κάθε μορφή προβλήματος μέσα από τη σύγκλιση πολυθεματικών εξειδικευμένων ομάδων. Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Βία στην Οικογένεια, Σουσάνα Παύλου, η οποία από τον Σεπτέμβριο και το τραγικό συμβάν του θανάτου του Στυλιανού τόνιζε ότι τα νομικά εργαλεία υπήρχαν για τον χειρισμό της υπόθεσης, ανέλυσε επίσης τη σημασία της εξειδίκευσης, αλλά και την αναγκαιότητα της λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας που βρίσκεται στα σκαριά.

Άγονες αντιπαραθέσεις

Στο μεταξύ, η επόμενη μέρα της παράδοσης του πορίσματος της κ. Λοττίδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία της υπουργού Εργασίας, έφερε νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν πολιτικές ευθύνες και την παραίτηση της υπουργού. Την ίδια ώρα την οργίλη αντίδραση, τόσο της κ. Αιμιλιανίδου όσο και της κ. Λοττίδη, προκάλεσε η δήλωση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά για από κοινού συγγραφή του πορίσματος, λόγω και της άμεσης δράσης της κ. Αιμιλιανίδου να αποταθεί στην ΕΔΥ και να διορίσει ερευνώντα λειτουργό. Για προσβολή του θεσμού και της μνήμης του Στυλιανού έκανε λόγο, δηλώνοντας σοκαρισμένη, η κ. Λοττίδη, ενώ η υπουργός σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές προσβάλλουν πρώτα από όλα αυτόν που της κάνει. Δέον να σημειωθεί ότι η επίτροπος Διοικήσεως διευκρίνισε χθες πως δεν ήταν στους όρους εντολής της ο εντοπισμός τυχόν πολιτικών ευθυνών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.