Φόρμα αναζήτησης

Περνούν το οδόφραγμα και έρχονται να ψηφίσουν οι Τ/κ

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινότητά τους βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι την ενδεχόμενη εκλογή Τουρκοκύπριου στις ευρωεκλογές που διεξάγονται αύριο για ανάδειξη των έξι ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο «Π» βρέθηκε στα κατεχόμενα και συνομίλησε με περίπου 30 Τ/Κ συμπατριώτες μας που διαμένουν εκεί, ώστε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις τους. Στην πλειοψηφία τους εξέφρασαν την έντονη απογοήτευσή τους όσον αφορά τις εξελίξεις και τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, εντούτοις παρουσιάζονται αισιόδοξοι από την παρουσία εννέα Τουρκοκυπρίων στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Ωστόσο, έντονη είναι και η δυσφορία αρκετών εξ αυτών διότι, παρόλο που θεωρούν θετική την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ, διαφωνούν για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, κόμμα, όπως ανέφεραν στον «Π», που το 2004 απέρριψε το σχέδιο Ανάν.

Μεγάλη ευκαιρία

«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους Τουρκοκύπριους οι εκλογές αυτές, διότι πιθανή εκλογή του κ. Κιζίλγιουρεκ θα αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ και δεκαετίες», ανέφερε η Οζγκιούλ, 28 ετών. Συμπλήρωσε δε πως «ως Τουρκοκύπριοι είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε αισιόδοξοι και αυτό φαίνεται μέσα από τις συζητήσεις ανάμεσα στον κόσμο». Ερωτώμενη η Οζγκιούλ αν με τη συμμετοχή τους οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να στείλουν συγκεκριμένο μήνυμα εντός και εκτός Κύπρου, είπε πως «σαφέστατα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για εμάς να ακουστούμε και να προωθήσουμε τα αιτήματά μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο 30χρονος Αρτούν, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο τον δισταγμό του διότι, όπως ανέφερε, «από τη μια θέλω να ψηφίσω τον καθηγητή Νιαζί, από την άλλη όμως το ΑΚΕΛ το 2004 δεν ψήφισε υπέρ του σχεδίου Ανάν, που ήταν κατ’ εμένα η μεγαλύτερη ευκαιρία για να ενώσουμε την Κύπρο». Ο κ. Χασάν διέμενε στο Καϊμακλί και διατηρεί ένα μικρό ραφείο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφερόμενος στον σχετικά μεγάλο αριθμό Τουρκοκύπριων υποψήφιων, τόνισε ότι «είναι η ευκαιρία μας να ακούσουν η Ευρώπη και οι ξένοι τι σημαίνει να ζεις στην άλλη πλευρά του νησιού». Είχαμε, πρόσθεσε, «μια ευκαιρία το 2004 και οι Ελληνοκύπριοι αριστεροί είπαν όχι, σήμερα θέλουμε να περάσουν τα σωστά μηνύματα για τον τρόπο ζωής των Τουρκοκυπρίων».

«Να μας ακούσει η Ευρώπη» – Χασάν.

«Να έρθουμε πιο κοντά» – Οζγκιούλ.

Να έρθουμε κοντά

Η Χαντισέ σπουδάζει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στις ελεύθερες περιοχές και έρχεται, όπως μας είπε, σε καθημερινή επαφή με Ελληνοκύπριους οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, φοβούνται την εκλογή Τουρκοκύπριου. «Για πρώτη φορά με ρωτούν οι Ελληνοκύπριοι εάν όντως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εκλογής Τ/Κ στις αυριανές εκλογές. Προσωπικά αυτό δεν το θεωρώ ούτε καλό ούτε κακό. Δεν ξέρω αν τελικά θα πάω να ψηφίσω, όμως γνωρίζω πως ενδεχόμενη εκλογή Τ/Κ ίσως επιτέλους φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους». Με τη σειρά τους τόσο ο Ντερβίς όσο και ο Σινάρ τόνισαν στον «Π» την ανάγκη να στηρίξουν και Ελληνοκύπριοι την υποψηφιότητα Τουρκοκυπρίων, κάτι που σημείωσαν ότι «θα στείλει μηνύματα και στην ίδια την Τουρκία, αλλά και στα ελληνοκυπριακά κόμματα που δεν τολμούν να συμπεριλάβουν Τ/Κ στους συνδυασμούς τους διαχρονικά».

«Να τολμήσουν τα ε/κ κόμματα» – Ντερβίς.

«Να στείλουμε μηνύματα» – Σινάρ.