Φόρμα αναζήτησης

Περήφανοι ή όχι ως Κύπριοι;

Την περασμένη Κυριακή 05/01 ο Διονύσης Διονυσίου μέσα από τη στήλη του «Σφαιρικά» έγραψε 5 λόγους για τους οποίους νιώθει περήφανος που είναι Κύπριος. Στο τέλος του άρθρου ζήτησε από πολίτες να γράψουν και αυτοί λόγους για τους οποίους νιώθουν περήφανοι που είναι Κύπριοι, ενισχύοντας αυτήν τη θετική προσπάθεια. Και το έκαναν μαζικά. Σε κάποιους ξεχείλισε η περηφάνια, άλλοι ανέφεραν λόγους σοβαρούς για τους οποίους νιώθουν περήφανοι που είναι Κύπριοι. Κάποιοι δεν έβρισκαν κανέναν λόγο να γράψουν, ενώ άλλοι είδαν πιο χιουμοριστικά την όλη προσπάθεια για τους λόγους που αισθανόμαστε περήφανοι. Ας δούμε τους πιο χαρακτηριστικούς.

 

Κύπριοι στο εξωτερικό

Ο κ. Μιχάλης Παπασάββας νιώθει περήφανος για τους Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό. «Νιώθω περήφανος που είμαι Κύπριος, διότι σε όλο τον κόσμο, σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχουν Κύπριοι επιτυχημένοι επαγγελματικά, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε σε τομείς επιστημών, είτε σε ινστιτούτα ερευνητικά, είτε σε πανεπιστήμια». Φυσικά, δεν αναφέρεται σε κάποιον συγκεκριμένα, ενώ η υπερηφάνεια του ξεχειλίζει και για τους Κύπριους που συμμετέχουν στα… talent shows! Ένας άλλος αναγνώστης πάντως γράφει πως είναι περήφανος για τον Χριστόφορο Πισσαρίδη αφού, όπως λέει, η βράβευσή του τιμά την Κύπρο.

 

To ETEK

«Απαρτισμένο από επαγγελματίες μηχανικούς και όχι μόνο, ως οργανισμός έχει εδραιωθεί στην κυπριακή κοινωνία με παρεμβάσεις και επεμβάσεις όπου χρειάζεται». Αυτό ισχυρίζεται ο κ. Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος είναι περήφανος για το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, αναφέροντας μάλιστα πως είναι ένας θεσμός τον οποίο δεν «συνάντησε σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού όπως η Νορβηγία και η Σουηδία».

 

Θέματα υγείας

Για πολλά θέματα υγείας είναι περήφανοι αρκετοί Κύπριοι. Ένας αναγνώστης λέει πως είναι περήφανος για το ΓεΣΥ, χωρίς να αναφέρει άλλους λόγους. Για το ΓεΣΥ, το οποίο ακόμη δεν στέριωσε και δεν πέρασε ούτε καν ένας χρόνος; Ένας αναγνώστης είναι περήφανος για το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, περιγράφοντας μάλιστα προσωπική εμπειρία, μία αναγνώστρια κάνει το ίδιο για το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα», αλλά και γενικότερα νιώθει περήφανη και για τη φροντίδα που έχουν οι καρκινοπαθείς στην Κύπρο, ενώ μία άλλη αναφέρεται στην καλή δουλειά που γίνεται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Ένας άλλος αναγνώστης αναφέρεται και στον Ραδιομαραθώνιο, αφού είναι μια σημαντική διοργάνωση. «Ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή σας για υπόδειξη τυχόν άλλων περιπτώσεων, θέλω να αναφερθώ σε δύο οργανώσεις που νομίζω ότι πληρούν το κριτήριο του να αισθάνεσαι υπερήφανος. Πρόκειται για τους δύο συνδέσμους που ασχολούνται με τον καρκίνο. Τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και τον ΠΑΣΥΚΑΦ», γράφει ο Ανδρέας Μάτσης.

 

Τα… προσόντα μας

Στις αξίες που έχουμε ως λαός αναφέρεται ως περήφανος Κύπριος ένας άλλος αναγνώστης, ο Λούης Μισέρης. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον τομέα του τουρισμού, γράφει στο μέιλ που έστειλε και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους νιώθει περήφανος. Ποιοι είναι αυτοί; Η φιλοξενία, αφού όπως λέει έχουμε ειλικρίνεια και καλή καρδιά. Είναι περήφανος για την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά μας, αφού κατά τον ίδιο επικεντρωνόμαστε γενικά στο θέμα χωρίς αχρείαστες κουβέντες ή πράξεις. Περήφανος νιώθει και επειδή είμαστε… ευέλικτοι, αφού έχουμε αυτήν την ικανότητα, αλλά και γενικότερα για την πειθαρχία που έχουμε. Φυσικά, όπως και πολλοί από εμάς, δεν νιώθει περήφανος για τους πολιτικούς μας.

 

Τα εθνικά μας θέματα

Δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που νιώθουν περήφανοι για τα όσα κάνουμε ως σύγχρονοι Κύπριοι, αλλά και για τους αγώνες που έχουμε δώσει. Ο κ. Άρης Λαπήθης είναι λοιπόν περήφανος για τον αγώνα του 1955-59, ο οποίος ασχέτως αποτελέσματος ήταν αγώνας, είναι περήφανος για τη δύναμη που δείξαμε μετά την εισβολή, καθώς καταφέραμε να σηκωθούμε ξανά όρθιοι και να ξαναχτίσουμε ένα κράτος, είναι περήφανος για τη μακραίωνη Ιστορία μας που θα τη συναντήσετε, όπως λέει, από το Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, τη Στοκχόλμη μέχρι το Τόκιο (!), αλλά και για τους ξενιτεμένους που είναι πιο Κύπριοι και από τους Κύπριους. Ένας αναγνώστης μας θυμίζει πως είμαστε και μια χώρα που είχε σημαντική συμβολή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φυσικά, ο αντίλογος έρχεται από άλλον αναγνώστη που γράφει πως είμαστε πρώτοι σε ήρωες και πατριώτες εντός και εκτός εισαγωγικών, αλλά μοιρασμένοι εδαφικά και… παττισμένοι. Εκ των αρθρογράφων του «Πολίτη», ο Γιαννάκης Ηρακλέους γράφει πως νιώθει περήφανος γιατί «υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που βοηθούν στο να βρεθούν οι πιθανοί τόποι ταφής αγνοουμένων οι οποίοι εκτελέστηκαν από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους φονιάδες, και οι οποίοι ποτέ δεν τιμωρήθηκαν και κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, γεγονός που με κάνει να νιώθω ντροπή που είμαι Κύπριος».

 

Ο Hellas Sat

Αν και από τον δορυφόρο μας θα μείνει αξέχαστη εκείνη η πρώτη σύνδεση που έγινε με κακή συνεννόηση, ένας αναγνώστης που λέει πως δεν έχει καμία σχέση με τον «Hellas Sat» νιώθει περήφανος για την ίδρυσή του. «Έχει εδραιωθεί ανάμεσα στους κορυφαίους δορυφορικούς φορείς ανά το παγκόσμιο, με αποκορύφωμα την κατασκευή και την πρόσφατη εκτόξευση του τρίτου στη σειρά δορυφόρου της Hellas Sat 4», γράφει, ενώ επισημαίνει και τη σημαντική συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, αλλά και των 30 εργαζομένων – επιστημόνων του.

 

Αθλητομάνα Κύπρος

«Νιώθω περήφανος για τις σπουδαίες επιτυχίες των αθλητών μας, που είναι δυσανάλογα μεγάλες συγκρίνοντάς τες με το μέγεθός μας. Έχουμε πρωταθλητές κόσμου (Κοντίδης), Ευρώπης (Τράικοβιτς, Μ. Γεωργίου), κορυφαίους στον κόσμο (Παρέλλης, Άντρη Ελευθερίου, Αρτυματά, Κ. Ιωάννου κ.ά.)». Αυτά γράφει ένας αναγνώστης, και ίσως αν ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας διακατέχει να έχει και δίκιο, ότι είμαστε μικρή χώρα αλλά καταφέραμε να έχουμε αθλητές που διακρίνονται.

 

Κι άλλοι για την παιδεία

Αν και ο Διονύσης Διονυσίου στο άρθρο του αναφέρει πως είναι περήφανος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένας αναγνώστης τονίζει και τη σημαντική συμβολή του ΤΕΠΑΚ. «Σύμφωνα με την κατάταξη του Times Higher, είναι στις θέσεις 300-400 τα τελευταία 4 χρόνια. Επίσης, έχει εξασφαλίσει περίπου 25 εκατ. από το ‘Horizon 2020’. Το αντίστοιχο νούμερο για το διπλάσιο σε μέγεθος Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι 50 εκατ.». Για την παιδεία μας γενικότερα γράφει και ο Χρίστος Ρότσας, ο οποίος αναφέρει πως είμαστε από τους πρώτους στην ΕΕ που στέλνουμε τα παιδιά μας για σπουδές. Ένας άλλος αναγνώστης γράφει για το ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους σε πτυχία.

 

Περήφανοι για την μπίρα και το κρασί μας

Αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους νιώθει περήφανος ως Κύπριος για τη δική μας μπίρα αλλά και το δικό μας κρασί γράφει ο Παντελής Σοφοκλέους, εκ των παρουσιαστών της εκπομπής «Αντίστροφοι πόλοι» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στον Πολίτη 107.6. Ο κ. Σοφοκλέους λέει πως είναι περήφανος «επειδή κρατούν τα ηνία εδώ και δεκαετίες οι δύο μεγάλες μας ζυθοβιομηχανίες Carlsberg και ΚΕΟ στην παραγωγή και διάθεση της κυπριακής αυθεντικής μπίρας στην εγχώρια αγορά. Η κατανάλωση της κυπριακής μπίρας αντιστοιχεί περίπου στο 97% της παραγωγής του εθνικού- αυθεντικού μας προϊόντος. Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, «Ανταγωνίζεται με απόλυτη επιτυχία παγκόσμιους κολοσσούς και ταυτόχρονα πολλά είδη premium ή ειδικού τύπου μπίρας που διατίθενται στην κυπριακή αγορά», και συμπληρώνει πως τα τελευταία 5 χρόνια στην κυπριακή αγορά εισήλθαν 4 νέες μπίρες κυπριακής παραγωγής και οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν. Για τους ίδιους και περισσότερους λόγους είναι περήφανος και για το κυπριακό μας κρασί: «Νιώθω περήφανος για τη χώρα μου, διότι είμαστε μία από τις αρχαιότερες οινοπαραγωγικές χώρες με ιστορία που πάει πίσω 5000 χρόνια. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην οινική Κύπρο είναι εντυπωσιακή και η ποιότητα των κρασιών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Οι ντόπιες ποικιλίες είναι αυτές που αναδεικνύουν την πατρίδα μας μία ανερχόμενη οινοπαραγωγό χώρα. Στο Ξυνιστέρι, το Μαύρο (παραγωγή της κυπριακής αυθεντικής κουμανταρίας) και το Μαραθεύτικο ενσωματώθηκαν και η Πρωμάρα, η Μωροκανέλλα, το Σπούρτικο, το Γιαννούδι και το Όφθαλμο. Κυριαρχούν επίσης οι διεθνείς ποικιλίες όπως το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, η Κύπρος έχει 8.350 εκτάρια αμπελώνες, παράγει 109.200 εκατόλιτρα κρασί, κάνει 6.500 εκατόλιτρα εξαγωγές και 172.000 εκατόλιτρα κατανάλωση, ενώ 70% είναι γηγενείς ποικιλίες και το 30% διεθνείς, και υπάρχουν 65 οινοποιεία και 15 γηγενείς ποικιλίες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.