Φόρμα αναζήτησης

Περδίκης: Ξέρω το όνομα του νέου απεσταλμένου του ΓΓ στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε για το όνομα του νέου απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ύστερα από συνάντηση που είχε μαζί του στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσο έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και για ονόματα απεσταλμένων, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι τον ενημέρωσε ο Πρόεδρος για το άτομο το οποίο φαίνεται να προορίζεται για αυτή τη θέση, η οποία είναι ενδιάμεση και προσωρινή.

«Αν κατά την άποψη του Προέδρου υπάρχει η καλή θέληση από πλευράς της Τουρκίας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ο ίδιος δηλώνει έτοιμος να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε, προσθέτοντας «ότι εμάς η θέση μας είναι διαφορετική».

Σε σχέση με την πρόταση Ακιντζί για ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό επί του πλαισίου Γκουτέρες, ο κ. Περδίκης ανέφερε « η πρόσκληση – πρόταση του κ. Ακιντζί για ενδιάμεση συμφωνία νομίζω ότι απορρίπτεται και καλώς απορρίπτεται. Εξάλλου αυτή ήταν και η ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μπορεί να διαφωνεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις και εν γένει με την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό, αλλά σε καμιά περίπτωση το Κίνημα δεν είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει τις πολιτικές του Ακιντζί και της Τουρκίας στο Κυπριακό για να δείξουν ότι διαφωνούν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι μετά την απόρριψη της πρότασης αυτής για ενδιάμεση συμφωνία, αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες ίσως και εβδομάδες, είναι να ξεκινήσει εκείνη η διερευνητική διαδικασία για την οποία υπήρξε συναντίληψη στο τελευταίο δείπνο, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα μπορούσε να διορίσει έναν προσωρινό αντιπρόσωπο για να διερευνήσει τις δυνατότητες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Άρα μιλούμε για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και όχι για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας. Είναι δύο ξεχωριστά πράγματα και είναι καλό να γίνει αυτή η διάκριση. Δεν έχει καμιά σχέση το ένα θέμα με το άλλο θέμα. Είναι δύο ξεχωριστές πορείες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η πορεία που προκλητικά και προβοκατόρικα ζήτησε ο κ. Ακιντζί να ακολουθηθεί απορρίπτεται και σήμερα όπως έγινε και στο παρελθόν, αφού με αυτήν καταργείται και η βασική αρχή των διαπραγματεύσεων που λέει ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Παράλληλα ο κ. Περδίκης, ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν σε πολύ μεγάλη έκταση τα θέματα του Συνεργατισμού, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του φορέα διαχείρισής τους, καθώς και την ανάγκη να δημιουργηθεί το ταμείο αλληλεγγύης για τα θύματα της οικονομικής καταστροφής. Συζήτησαν ακόμη, πρόσθεσε, τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τις θαλασσινές σπηλιές, και το πάρκο κροκοδείλων.

«Ήταν πολύ καλά ενημερωμένος ο Πρόεδρος. Πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα την κριτική του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και είναι έτοιμος να δεχτεί τις εισηγήσεις μας στα θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση και αυτό θα κάνουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και σε κάποια χρειάζεται περισσότερη πρωτοβουλία από πλευράς της Κυβέρνησης όπως τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα θέμα όπως είπε το οποίο πρέπει να κλείσει και να ολοκληρωθεί.