Φόρμα αναζήτησης

Πέρασε στην Ιστορία ο 1ος αριστερός Πρόεδρος

O Δημήτρης Χριστόφιας, βρέθηκε αρκετές φορές απέναντι στον θάνατο και βγήκε νικητής, κάτι που δεν κατάφερε την τελευταία φορά, αφού η υγεία του είχε καταπονηθεί και οι αντιστάσεις του ήταν μειωμένες. Από τις 20 Μαΐου έδωσε ακόμα μία μάχη, η οποία αρχικώς φάνηκε χαμένη, ενώ λίγες μέρες αργότερα, όταν αποσυνδέθηκε από την μηχανική υποστήριξη φάνηκε πως μπορούσε να την κερδίσει. Ωστόσο, μια λοίμωξη του αναπνευστικού οδήγησε σε επιδείνωση και στο τέλος μια πολυκύμαντης ζωής.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε γεννηθεί στις 29 Αυγούστου του 1946 στο Κάτω Δίκωμο της Κερύνειας. Στη διάρκεια της ζωής του παρέμεινε στενά συνδεδεμένος με τους ανθρώπους του τόπου του και η τελευταία δημόσια παρουσία του ήταν η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του, από το σωματείο «Δίκωμο 74», στις 18 Απριλίου.

 

Δύσκολα χρόνια
Οι γονείς του Δημήτρη Χριστόφια, Χριστοφής και Αννού μεγάλωσαν με μεγάλο αγώνα τα πέντε παιδιά τους. Μεγαλύτερος ο Δημήτρης, ο οποίος ήταν και το μοναδικό αγόρι της οικογένειας και εκ των πραγμάτων ήταν αναγκασμένος να βοηθάει στο καφενεδάκι της οικογένειας για να τα βγάζουν πέρα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, είχε περιγράψει ανάγλυφα τις δύσκολες συνθήκες της εποχής. «Περπάτησα για πολύ λίγο ξυπόλητος, φόρεσα κάποτε και κομματιασμένα ρούχα. Ηταν μια παιδική ηλικία με το παιχνίδι λιγοστό, νοουμένου ότι από πολύ μικρός βοηθούσα τον πατέρα στη δουλειά. Δέκα χρόνων έψηνα καφέδες, σκούπιζα και καθάριζα το οίκημα της συντεχνίας μέχρι τα μεσάνυχτα. Τότε, το AKEΛ είχε κηρυχθεί παράνομο και υπήρχε κίνδυνος δολοφονίας αριστερών. Η μάνα μου ήταν φοβισμένη, πίστευε ότι, αν έμενα κι εγώ με τον πατέρα, δεν θα τον ενοχλούσαν».

 

Στο κόμμα και τη Μόσχα
Ο Δημήτρης Χριστόφιας αποφοίτησε από το εμπορικό γυμνάσιο Νεοκλέους και στο Δίκωμο σε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ γνώρισε τον τότε γ.γ του κόμματος Εζεκία Παπαϊωάννου, ο οποίος μερίμνησε ώστε να σταλεί για σπουδές στη Μόσχα. Στην πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ όπου έμεινε για πέντε χρόνια γνώρισε την Έλση Χηράτου, και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τον έρωτά τους, κεραυνοβόλο.Έμειναν μαζί πέντε χρόνια στη Μόσχα και στις 20 Αυγούστου του 1972 παντρεύτηκαν στο Δίκωμο. Η εισβολή τον βρήκε στο Δίκωμο, το οποίο εγκατέλειψε με την Έλση έχοντας στην αγκαλιά τους το πρώτο τους παιδί, την Μαριάννα Σε συνέντευξή του είχε περιγράψει εκείνες τις μέρες του 74: «Μπήκαμε στο αυτοκίνητο με τη γυναίκα μου και το μωρό μας σαράντα ημερών για να έρθουμε στη Λευκωσία, να αντισταθώ. Στο τέλος του Δικώμου ήταν ο αστυνομικός σταθμός και βρήκα απέναντί μου με καλάσνικοφ ένα από τα παιδιά που τους είχα προειδοποιήσει στο καφενείο. Μας σταμάτησε, δεν του είπα τίποτε, τον κοίταξα αυστηρά και ερευνητικά για να δω αν θυμόταν τον διάλογο που είχαμε κάνει. Είμαι σίγουρος ότι το θυμήθηκε, διότι μου είπε «πηγαίνετε, πηγαίνετε». Ο Δημήτρης και η Έλση Χριστόφια απέκτησαν ακόμα δύο παιδιά, τη Χριστίνα και τον Χρίστο.

 

Όλη η ζωή το κόμμα
Μετά την εισβολή ο Δημήτρης Χριστόφιας έχοντας ως εφόδιο τις σπουδές στη Σοβιετική Ένωση, εργάστηκε ως επαγγελματικό στέλεχος του ΑΚΕΛ. Από την ΕΔΟΝ, την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, στο Πολιτικό Γραφείο και εν τέλει στην ηγεσία του κόμματος με πρόταση του Εζεκία Παπαϊωάννου, λίγο πριν από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της κυπριακής αριστεράς. Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας, το1991, το1996, το 2001 και το 2006. Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής για επτά χρόνια από το 2001 ως το 2008 που εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Περιπέτειες
Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε ηλικία 36 ετών παθαίνει το πρώτο έμφραγμα, το οποίο τον οδήγησε στο χειρουργείο. Ακολούθησαν πολλά χειρουργεία με πιο δύσκολο αυτό της μεταμόσχευσης νεφρού με δότη την αδελφή του Δέσποινα. Για πολλά χρόνια ώς και τον θάνατό του, χθες, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετώπιζε επιτυχώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάστασή του επιδεινωνόταν συνεχώς, καθώς είχε παρουσιάσει οστεοαρθρίτιδα και διαγνώστηκε και με καρκίνο.

 

Συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό για την κηδεία και την ταφή

Η χθεσινή δήλωση -γύρω στο μεσημέρι- του γιατρού του Δημήτρη Χριστόφια, δρος Μιχάλη Μηνά, προϊδέασε για το μοιραίο που ερχόταν. Σύμφωνα με τον δρα Μηνά, η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 20 Μαΐου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είχε επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα, προσθέτοντας μάλιστα πως το πρόβλημα στον πνεύμονα ήταν μη αναστρέψιμο. Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στις 5.40 μ.μ., ανακοινώθηκε ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας εξέπνευσε.

Με βαρύτατη θλίψη η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ανακοίνωσε τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Αμέσως μετά συνεδρίασε η γραμματεία του κόμματος για σχετικές αποφάσεις.

Ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έδωσε οδηγίες να συνέλθει το Σάββατο, στις 10.15 π.μ., εκτάκτως, σε συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο». Θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Από τους πρώτους εξέφρασε τη θλίψη του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συλλυπούμενος την οικογένεια του εκλιπόντος. «Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια», σημείωσε ο Πρόεδρος στον λογαριασμό του στο twitter. «Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου. Στην οικογένειά του στέλνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Παρέμβαση στο twitter έκανε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. «Πληροφορήθηκα με μεγάλη θλίψη το χαμό του Δημήτρη Χριστόφια, πρώην Ελληνοκύπριου ηγέτη και πρώην γ.γ. του ΑΚΕΛ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, στην οικογένεια του ΑΚΕΛ και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα γενικότερα», έγραψε ο κ. Ακιντζί.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter. «Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του κυπριακού λαού», σημείωσε στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας. «Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τη θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του ο προεδρεύων της Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Ο πρόεδρος και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασαν επίσης τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και στους οικείους του Δημήτρη Χριστόφια, καθώς επίσης και στην κομματική του οικογένεια, το ΑΚΕΛ. «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινό του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε, καθώς και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο», καταλήγει η ανακοίνωση. Θλίψη εξέφρασαν όλα τα κόμματα και ευρύτερα ο πολιτικός κόσμος.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.