Φόρμα αναζήτησης

Κύπρος: Πέραν των 27.000 ελέγχων στα αεροδρόμια από τις 9 Ιουνίου

Από τις 9 Ιουνίου, οπότε και επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια, μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020, συνολικά 27,334 επιβάτες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποιείται σε επιβάτες από χώρες της Κατηγορίας Α και Β, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κύπρος από την έναρξη επαναλειτουργίας των αεροδρομίων λαμβάνει αυστηρά μέτρα και εφαρμόζει 3 Κατηγορίες χωρών ανάλογα με τον επιδημιολογικό τους κίνδυνο. Επιπλέον, απαιτείται από τους επιβάτες χωρών μεσαίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου (Κατηγορίες Β και Γ) να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού PCR τεστ, πρακτική που εφαρμόστηκε στην Αυστρία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και στη Γερμανία θα εφαρμοστεί από αυτή την εβδομάδα.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, η Κύπρος πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιβάτες από χώρες των Κατηγοριών Α και Β (χαμηλού και μεσαίου επιδημιολογικού κινδύνου αντίστοιχα), σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων από το εξωτερικό. Ο αριθμός των επιβατών που εξετάζονται στα αεροδρόμια ήταν αρχικά 300 άτομα, στη συνέχεια αυξήθηκε σε 600 και πλέον είναι 1,000.

Μέσα από τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους στα δύο αεροδρόμια, το Υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή του δεδομένα για την επιδημιολογική εικόνα στις διάφορες χώρες από όπου η Κύπρος δέχεται επισκέπτες. Τα δεδομένα αυτά συμβάλλουν στην τακτική αξιολόγηση των χωρών και την ταξινόμησή τους σε Κατηγορία ανάλογα με την επιδημιολογικό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, από τις 9 Ιουνίου, οπότε και επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια, μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020, συνολικά 27,334 επιβάτες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή εξέταση στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού ελέγχου που πραγματοποιείται σε επιβάτες από χώρες της Κατηγορίας Α και Β.

Ειδικότερα, οι 11,860 δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν την περίοδο από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα (27 Ιουλίου – 2 Αυγούστου) ελέγχθηκαν 4,057 επιβάτες από χώρες των Κατηγοριών Α και Β.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζεται στον πιο κάτω πίνακα, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 34 πτήσεις (27 Ιουλίου – 2 Αυγούστου) από διάφορες χώρες που κατατάσσονται στις Κατηγορίες Α και Β.

Πόλη / Χώρα Αρ. Πτήσεων Κατηγορία
Αθήνα – Ελλάδα 7 x πτήσεις Α
Θεσσαλονίκη – Ελλάδα3 x πτήσεις Α
Κρήτη – Ελλάδα 2 x πτήσεις Α
Μύκονος – Ελλάδα 3 x πτήσεις Α
Πολωνία 2 x πτήσεις Α
Φινλανδία 1 x πτήση Α
Ουγγαρία 2 x πτήσεις Α
Δανία 1 x πτήση Α
Ελβετία 2 x πτήσεις Α
Βερολίνο – Γερμανία 1 x πτήση Α
Dusseldorf – Γερμανία 1 x πτήση Α
Φρανκφούρτη – Γερμανία1 x πτήση Α
Μόναχο – Γερμανία 2 x πτήσεις Α
Αυστρία 2 x πτήσεις Α
Λονδίνο – Ηνωμένο Βασίλειο 2 x πτήσεις Β (από 1/8)
Λίβερπουλ – Ηνωμένο Βασίλειο 1 x πτήση Β (από 1/8)

Από τις πιο πάνω πτήσεις, προέκυψαν μέσω του δειγματοληπτικού ελέγχου κρούσματα ως εξής:
3 x Θεσσαλονίκη στις 31 Ιουλίου, εκ των οποίων το ένα έφτασε από Γερμανία μέσω Θεσσαλονίκης
1 x Αθήνα την 1η Αυγούστου
1 x Μύκονο την 1η Αυγούστου
1 x Ζυρίχη στις 2 Αυγούστου

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε επιβάτες αυξήθηκαν από την 1η Αυγούστου από 600 σε 1,000 την ημέρα, ενώ ήδη γίνονται πιο επισταμένοι έλεγχοι σε επιβάτες από πτήσης που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι καθημερινά διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 10 πτήσεις που αφικνούνται στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς πιστοποιητικό παιδιά κάτω των 12 – Τι προνοείται για τους επιβάτες της κάθε κατηγορίας

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.