Φόρμα αναζήτησης

Πέντε πρωτιές για τον ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών «φωτογραφίζουν» τάσεις και δυναμική μία μόλις εβδομάδα πριν την κάλπη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ, με μικρή ωστόσο διαφορά από το ΑΚΕΛ. Η διαφορά μεταξύ των κομμάτων σε όλες τις δημοσκοπήσεις (χωρίς την αναγωγή) καθορίζεται μεταξύ 2,3%-4%. Το στοιχείο αυτό μπορεί να δίνει δημοσκοπικά προβάδισμα στον ΔΗΣΥ, ωστόσο, αν προσμετρηθούν οι αστάθμητοι παράγοντες της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία, όπως επίσης και των αναποφάσιστων που ενδεχομένως να αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα τι θα ψηφίσουν και αν θα ψηφίσουν, τότε διαφαίνεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση το βράδυ της 26ης Μαΐου.

Το δεύτερο στοιχείο, το οποίο φανερώνει και μία τάση ενόψει των εκλογών, είναι πως η 6η έδρα θα κριθεί στη λεπτομέρεια, με την καταμέτρηση να φαντάζει σαν ταινία τρόμου για όλους τους διεκδικητές. ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ έχουν τον πρώτο λόγο, με τη διαφορά μεταξύ τους σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κυμαίνεται μεταξύ 0,4%-1%. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, μάλιστα, δείχνει την ΕΔΕΚ να προηγείται του ΕΛΑΜ με 0,5%. Το ΕΛΑΜ ξεκίνησε αυτή την προεκλογική εκστρατεία με δυναμική, η οποία διαμόρφωνε την εικόνα ότι θα εξασφάλιζε σχετικά εύκολα την 6η έδρα, ωστόσο στην πορεία η προσπάθεια αυτή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κοντά στους δύο, και σε απόσταση η οποία κυμαίνεται μεταξύ του 1,5%-3%, βρίσκεται και ο συνασπισμός Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων, γεγονός που καταδεικνύει, αν αναλογιστούμε και τον παράγοντα τους στατιστικού λάθους, πως θα υπάρξει και σε αυτό το επίπεδο μια μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Διαβάστε επίσης: Αντέχει η λύση ομοσπονδίας – Τοποθέτηση πολιτών ενόψει εκλογών

 

Η συμμετοχή
Ένα από τα στοιχεία τα οποία παραμένουν άγνωστα, και σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να καθορίσουν και την τελική έκβαση των εκλογών, είναι η συμμετοχή των πολιτών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος συμμετοχής στις ευρωεκλογές είναι 57%. Στην Κύπρο, η συμμετοχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές κυμάνθηκε κοντά στο 44%. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή αναμένεται να ξεπεράσει το 52%. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ ,μάλιστα, ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 74%, κάτι όμως που φαντάζει απομακρυσμένο. Ωστόσο, με τις ισορροπίες να είναι απόλυτα ρευστές, η συμμετοχή αλλάζει και καθορίζει αποτελέσματα, τόσο σε σχέση με την πρωτιά όσο και για την 6η έδρα.

 

Οι συσπειρώσεις
Μια εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση, στο μυαλό όλων των εκλογικών επιτελείων είναι να κορυφώσουν τις προσπάθειες έτσι ώστε να επέλθει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση για το κόμμα τους. Οι ευρωεκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα της μεγάλης αποχής, ιδιαίτερα στην Κύπρο, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους κομματικούς μηχανισμούς ενόψει της 26ης Μαΐου. Πάντως, ελπίδες υπάρχουν, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους οριστικοποιεί την απόφασή του για το τι θα ψηφίσει τις τελευταίες μέρες. Πρώτο στις συσπειρώσεις είναι το ΕΛΑΜ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 80%-88%, ενώ ακολουθεί το ΑΚΕΛ, το οποίο κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των υποστηρικτών του (74%-87%). Περιθώρια περαιτέρω συσπείρωσης παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ, ο οποίος, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, κυμαίνεται κάπου μεταξύ 65%-76%. Εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συσπείρωσης σε σχέση με τα διαχρονικά της ποσοστά παρουσιάζει η ΕΔΕΚ, ενώ το ΔΗΚΟ έχει ακόμα περιθώρια για συσπείρωση. Ο σχηματισμός που δεν πάει καθόλου καλά σε επίπεδο συσπείρωσης, και θα πρέπει να εργαστεί εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ο συνασπισμός Οικολόγων-Συμμαχία Πολιτών (37%-64%).

 

Ποιοι υποψήφιοι κόβουν πρώτοι το νήμα

Οι ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι οι εκλογές όπου οι ψηφοφόροι στην Κύπρο επιλέγουν πρώτα τον υποψήφιο που θα στηρίξουν και μετά το κόμμα. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει πως οι επιλογές κάθε κόμματος για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου είναι εξαιρετικά σημαντικές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του OMEGA, 49% επιλέγουν πρώτα τον υποψήφιο που θα στηρίξουν και μετά το κόμμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 είναι 52%.

Οι υποψήφιοι
Δύο δημοσκοπήσεις, αυτές του ΑΝΤ1 και του Σίγμα, «τόλμησαν» να συμπεριλάβουν ποσοστά σε σχέση με το ποιοι είναι οι υποψήφιοι που προηγούνται και έχουν τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση μιας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, και είναι ενδεικτικό της δυσκολίας της εκλογικής αναμέτρησης, είναι το γεγονός ότι και στις δύο βλέπουμε διαφορετικά άτομα να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο ΑΝΤ1 δείχνει να προηγούνται στη μάχη από πλευράς ΔΗΣΥ οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς, με τον Νίκο Τορναρίτη να παραμένει στην τρίτη θέση. Το Σίγμα, ωστόσο, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, με τους Λευτέρη Χριστοφόρου και Νίκο Τορναρίτη να προηγούνται του τρίτου Λουκά Φουρλά. Στο ΑΚΕΛ, η δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 δίνει προβάδισμα σε Νεοκλή Συλικιώτη και Γιώργο Γεωργίου, με τρίτο τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Μια εκτίμηση με την οποία και πάλι διαφωνεί η δημοσκόπηση του Σίγμα, η οποία αναδεικνύει στην πρώτη θέση για το ΑΚΕΛ τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με τη δεύτερη έδρα να πηγαίνει στον Γιώργο Γεωργίου, ενώ ακολουθεί σε κοντινή απόσταση ο Νεοκλής Συλικιώτης. Την έδρα για το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει ο Κώστας Μαυρίδης και στις δύο δημοσκοπήσεις, ωστόσο διαφωνούν σε σχέση με τον δεύτερο. Ο ΑΝΤ1 δίνει στη δεύτερη θέση την Ελένη Θεοχάρους, ενώ το Σίγμα δίνει Μαρίνο Μουσιούττα. Τόσο ο ΑΝΤ1 όσο και το Σίγμα δίνουν προβάδισμα στον Γεάδη Γεάδη, από τους υποψηφίους του ΕΛΑΜ, ενώ στην ΕΔΕΚ προηγείται ο Δημήτρης Παπαδάκης. Από τον συνασπισμό Συμμαχίας-Οικολόγων προηγείται ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

 

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.