POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Πέντε χρόνια δεν τους έφτασαν στην Βουλή: Oύτε Πόθεν, ούτε Έσχες μέχρι… νεωτέρας 

Τελικά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση της νέας νομοθεσίας για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των ανώτατων κρατικών και αιρετών αξιωματούχων, όπως και των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους. Ως εκ τούτου, η υπό μελέτη νομοθεσία για το «Πόθεν Έσχες» παραπέμφθηκε στη νέα Βουλή χωρίς να εγγυάται κανείς το μέλλον της. Η προτεινόμενη νομοθεσία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην πολιτική, καθώς θεσμοθετεί τον έλεγχο αυτών των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο που θα επιλέγεται κάθε πέντε χρόνια από τη Βουλή κατόπιν διαγωνισμού, με σκοπό να ελέγχει αξιωματούχους και στενούς συγγενείς τους για αθέμιτο πλουτισμό. Συνεπώς, οι νέες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που θα κατατεθούν στη Βουλή με την ανάληψη των καθηκόντων των 56 νέων βουλευτών και των τριών αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων δεν θα τύχουν ελέγχου καθώς συνεχίζει να υφίσταται η κείμενη νομοθεσία, με βάση την οποίαν δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Ομοίως, δεν θα τύχουν οποιουδήποτε ελέγχου ούτε οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπουργών – υφυπουργών που θα καταθέσουν εντός των επόμενων ημερών, εάν δεν το έπραξαν ήδη. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» υποβάλλονται στη Βουλή από τους ελεγχόμενους αξιωματούχους:

  • Τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός τους.
  • Τρεις μήνες από την παραίτηση ή την απώλεια του αξιώματός τους. Αυτό σημαίνει ότι υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης «Πόθεν Έσχες» υπέχουν και οι βουλευτές που δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν ή που δεν διεκδικούν την επανεκλογή τους.
  • Τρία χρόνια από τον χρόνο ανάληψης του αξιώματός τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας την 1/3/2018. Κατά συνέπεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που διορίστηκαν το 2018 και παραμένουν στη θέση τους θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση «Πόθεν Έσχες». Στην ιστοσελίδα της Βουλής θα αναρτηθούν οι δηλώσεις μόνο των ελεγχόμενων αξιωματούχων. Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων θα γίνει μετά την εκλογή της νέας Βουλής καθώς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής για το «Πόθεν Έσχες», η οποία θα συσταθεί σε σώμα με τον ορισμό των νέων βουλευτών – μελών της.

Κανένας έλεγχος

Ο υφιστάμενος νόμος για το «Πόθεν Έσχες» ψηφίστηκε το 2004 με στόχο να ελέγχονται για αθέμιτο πλουτισμό οι ακόλουθοι αξιωματούχοι: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές και οι υφυπουργοί. Από το 2004 μέχρι και σήμερα, καμία δήλωση «Πόθεν Έσχες» δεν έχει ελεγχθεί για αθέμιτο πλουτισμό. Μετά από 17 χρόνια, η Βουλή αποφάσισε να προχωρήσει στην κάλυψη των νομοθετικών κενών που όλα αυτά τα χρόνια καθιστούσαν ανεφάρμοστη και ουσιαστικά άνευ αντικειμένου τη νομοθεσία για το «Πόθεν Έσχες». Το κείμενο της προτεινόμενης – νέας νομοθεσίας προέκυψε μετά την ενοποίηση επτά προτάσεων νόμου που κατέθεσαν βουλευτές διαφόρων κομμάτων και ενός νομοσχεδίου. Ωστόσο, η συζήτηση της υπό μελέτης νομοθεσίας δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα η νομοθετική ρύθμιση του θέματος να παραμείνει σε εκκρεμότητα και να παραπεμφθεί στη νέα Βουλή, και δη στην Επιτροπή Θεσμών με τη νέα της σύνθεση.

Οι νέες δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που θα κατατεθούν θα μπορούν να ελεγχθούν για αθέμιτο πλουτισμό εάν και εφόσον ψηφιστεί η νέα νομοθεσία που ουδείς, όμως, μπορεί να πει με βεβαιότητα κατά πόσον αυτό θα γίνει και, εάν ναι, πότε.

 

Κρατικές Εγγυήσεις: Ρευστά τα δεδομένα για ψήφιση ή μη

 

Καταρρέει το εμβληματικό ξενοδοχείο King George στην περίκλειστη των Βαρωσίων – Η ιστορία του αγαπημένου ξενοδοχείου του Σεφέρη (Φωτογραφίες)

 

Ηλικιακή ομάδα 49-50: Θα κλείσει η Πύλη εμβολιασμού απόψε λόγω ελάχιστης ανταπόκρισης – Δείτε το πρόγραμμα ανά ηλικία για ραντεβού

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.