Φόρμα αναζήτησης

Κυπριακό: Πενταμερής διάσκεψη για στρατηγική συμφωνία



Με τη συγκατάθεση όλων των πλευρών, δηλαδή του Ταγίπ Ερτογάν, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ανά χείρας και στόχο την επίτευξη μιας στρατηγικής συμφωνίας επί του πλαισίου του μέχρι την άνοιξη του 2021, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήγγειλε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη το βράδυ τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή, η κίνηση Γκουτέρες δεν επέπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί μια συνδυαστική πρωτοβουλία στη διαδικασία αποκλιμάκωσης σε πρώτη φάση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την κίνηση συνέβαλαν, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι πρόσφατες επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Κύπρο και η ενεργή συμβολή της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ. Ο κ. Γκουτέρες, ως γνωστό, είχε επίσης πριν από 15 μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ τις τελευταίες βδομάδες συναντήθηκε και με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Δένδια και Τσαβούσογλου.

Ανεπίσημη πενταμερή για το Κυπριακό θέλει ο Τσαβούσογλου

Ειδικότερα στη δήλωσή του ο Αντόνιο Γκουτέρες θέτει τρεις μεσοπρόθεσμους στόχους:

  • Σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης πριν το τέλος του 2020
  • Έναρξη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο
  • Τερματισμό μονομερών ενεργειών στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός μορατόριουμ.

Συνέχεια του Βερολίνου

Η εξαγγελία της συνέχισης της πενταμερούς, μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, έγινε από τον Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε και απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Αποστόλη Ζουπανιώτη. Όπως είπε, υπάρχει ομοφωνία να περιμένουμε για τις «εκλογές» στη βόρεια Κύπρο –όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα– πριν προχωρήσουμε με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που οραματιζόμαστε. «Μόλις πραγματοποιηθούν», συνέχισε, «είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους –τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες– και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες». Ο γ.γ. δήλωσε εμφαντικά ότι είναι «απόλυτα δεσμευμένος στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας» και υπέδειξε ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων».

Η ετοιμότητα

Η κυπριακή κυβέρνηση με ανακοίνωσή της χθες δηλώνει ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Υπενθύμισε δε ότι η Λευκωσία έχει συμφωνήσει εδώ και πολύ καιρό στην πραγματοποίηση μιας πενταμερούς, είτε αυτή είναι επίσημη ή και άτυπη.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μουσταφά Ακιντζί γράφει ότι όπως τονίζει επανειλημμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, ο γ.γ. θα προβεί σε ενέργειες για μια ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη μετά τις «εκλογές» της 11ης Οκτωβρίου. Και προσθέτει ότι «συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να επιδεικνύουμε τη βούλησή μας για λύση».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πλήρης αποδοχή της πολιτικής ισότητας, αλλιώς δυο κράτη

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει οι τρεις εγγυήτριες χώρες, οι δύο πλευρές στο νησί και τα ΗΕ να συναντηθούν ανεπίσημα, να καθορίσουν τι θα συζητήσουν και να θέσουν χρονοδιάγραμμα.

Το όλο κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται και δυτικότερα της Κύπρου. Η απόσυρση του Oruc Reis από το Αιγαίο, όπως και το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ζητά «αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα» από τη μία πλευρά ικανοποιούν την Αθήνα, από την άλλη όμως δημιουργούν σκέψεις για κινήσεις τακτικισμού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων που θα βρεθούν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος για έναν σοβαρό διάλογο χωρίς εκβιασμούς και προϋποθέσεις.

Η στρατηγική συμφωνία

Σύμφωνα με γνώστες του παρασκηνίου, ο γενικός γραμματέας δεν επιθυμεί να θέσει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο στην πρωτοβουλία του. Κατά τη σύγκληση της πενταμερούς ωστόσο θα απαιτήσει τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας η οποία θα θέτει σαφή χρονοδιαγράμματα για το πώς θα πορευτούν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό με στόχο να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα αρκετά σύντομα.

Βάση αυτής της συμφωνίας θα αποτελεί η συγκεκριμενοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες με σημεία αιχμής την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωσή του χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας συνεταιρικής δομής στην Κύπρο είναι η πλήρης αποδοχή της πολιτικής ισότητας από την ε/κ πλευρά», προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα εισέλθει σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων αμφιλεγόμενης βάσης. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ για πενταμερή για την τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτόματα μια νέα διαδικασία, ούτε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Στόχος του γενικού γραμματέα, ο οποίος πλέον γνωρίζει από πρώτο χέρι την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, είναι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να τεθούν σε εφαρμογή και μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα βελτιώσουν το κλίμα και στις δύο κοινότητες, όπως ο τερματισμός των κινήσεων για εποικισμό της Αμμοχώστου σε συνδυασμό με μια συμφωνία στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή θα τερματιστούν όλες τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναστείλει τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας εντός της ΕΕ.

Ανησυχίες για τ/κ «εκλογές»

Διπλωματικές πηγές πάντως εξέφραζαν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες θα υλοποιηθούν εν μέσω πληροφοριών που διαχέονται από τα κατεχόμενα περί νέας αναβολής των τουρκοκυπριακών «εκλογών». Όλες οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή χρίζουν φαβορί για τις εκλογές τον Μουσταφά Ακιντζί παρά τη φανερή στήριξη της Άγκυρας στον Ερσίν Τατάρ. Όπως δήλωσε στον «Π» τ/κ πηγή «μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας μπορεί να προσδώσει πρόσθετα οφέλη στον Μουσταφά Ακιντζί λόγω της αυξανόμενης αντίδρασης των Τ/Κ απέναντι στην κυβέρνηση του Ερσίν Τατάρ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.