POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Παζάρια για επιστροφή του Ντιλιάν στην Κύπρο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση του βανΟ Ισραηλινός, με μαλτεζικό διαβατήριο, ιδιοκτήτης της Intellexa Ταλ Ντίλιαν δεν είναι σίγουρο αν θα επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο. Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν επικοινωνήσει μαζί του προ δεκαημέρου, με τον κ. Ντίλιαν να είχε υποσχεθεί ότι θα ερχόταν στην Κύπρο να καταθέσει την περασμένη Δευτέρα. Παρ’ όλα αυτά, δεν το έχει πράξει και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας δεν πρόκειται να επιστρέψει προτού η Αστυνομία ολοκληρώσει όλες τις έρευνες που διεξάγει στον κεντρικό σέρβερ του Ισραηλινού επιχειρηματία αλλά και στο ίδιο το βαν το οποίο έχει κατασχεθεί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον εξοπλισμό του κ. Ντίλιαν θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν κάποιες κατηγορίες με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του 1996, όχι όμως σοβαρά ποινικά αδικήματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του και ακόμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση εκινείτο μέχρι πρόσφατα ο αρχηγός της Αστυνομίας, όσο όμως προχωράει η έρευνα φαίνεται να προβληματίζεται περισσότερο για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Με βάση πάντα τις μέχρι στιγμής έρευνες της Αστυνομίας, ο κ. Ντίλιαν φαίνεται να έχει προβεί σε μια σειρά παραβάσεων:

1. Εισαγωγή συστημάτων παρακολούθησης με ψευδή πιστοποιητικά. Ο κ. Ντίλιαν δήλωσε τα μηχανήματα που μετέφερε στην Κύπρο ως συστήματα μετεωρολογίας, όμως μετά την έρευνα της Αστυνομίας αποδείχθηκε ότι ο σέρβερ του ήταν εφοδιασμένος με ιό παρακολούθησης (Trojan Horse).
2. Εγκατάσταση επιπλέον κεραιών Wi-Fi στο κτήριο όπου λειτουργούσε η εταιρεία του. Πήρε άδεια για 4 κεραίες και τελικά εγκατέστησε 16, σύμφωνα με την Αστυνομία.
3. Διαφήμιση προϊόντων που εισήγαγε ή κατασκεύασε από μη εγγεγραμμένη εταιρεία (Intellexa) η οποία έχει ως έδρα της την Κύπρο. Η διαφήμιση έγινε μέσω του περιοδικού «Forbes».
4. Πιθανή πώληση προϊόντων στο εξωτερικό χωρίς τις σχετικές άδειες και ελέγχους.

Προβληματισμό πάντως προκαλεί η αρχική δήλωση της εταιρείας του κ. Ντίλιαν όταν προέκυψε η υπόθεση με το βανάκι, διά της οποίας εμπλέκει και την Αστυνομία Κύπρου στις δραστηριότητές του. Όπως δήλωσε, «το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμές μόνο σε συσκευές οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία, ακολουθώντας τις οδηγίες των τοπικών αρχών και εις γνώση τους».

Αν ο κ. Ντίλιαν δρούσε εις γνώση των αρχών και με βάση τις οδηγίες που του έδιναν, τότε πώς μπορεί να κατηγορηθεί;
Κάπου εδώ προκύπτει ακόμα ένα θέμα. Ο τρόπος εισαγωγής της τεχνολογίας αυτής στην Κύπρο. Με βάση έγγραφο που αποκάλυψε ο «Πολίτης», ο κ. Ντίλιαν ψευδώς δήλωσε στο τελωνείο ότι μεταφέρει μετεωρολογικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, η επιστολή του κ. Ντίλιαν στο τελωνείο απεστάλη για τυπικούς λόγους. Η ίδια πηγή επιμένει «ότι τα μηχανήματα εισήχθησαν εν γνώσει της Αστυνομίας και των αρχών στην Κύπρο». Σύμφωνα με τελωνειακές πηγές, με βάση τη δήλωση του κ. Ντίλιαν, ο οποίος ζητούσε άδεια εισαγωγής του εν λόγω σέρβερ για έναν χρόνο, το τελωνείο κράτησε ως παρακαταθήκη ένα ποσό 13.000 ευρώ. Εντός Οκτωβρίου και πριν ξεσπάσει το όλο θέμα ο κ. Ντίλιαν ζήτησε ακόμα 6 μήνες παράταση.

Τακτική

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν στον «Πολίτη» ότι ο κ. Ντίλιαν καθυστερεί την έλευσή του στην Κύπρο μέχρι να ξεκαθαρίσει απολύτως το τοπίο σε σχέση με τον ίδιο και την εταιρεία του. Αν έχει να αντιμετωπίσει παραβάσεις τότε θα έρθει στην Κύπρο, με το πιθανότερο ενδεχόμενο να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά αδικήματα τότε το θέμα θα αποκτήσει νομική πολυπλοκότητα. Ήδη μέσω της νομικής οδού ο κ. Ντίλιαν βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία, δηλώνοντας καθαρός και έτοιμος να συνεργαστεί για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων που έχουν αποθηκευθεί στον σέρβερ, υπό την αίρεση ότι δεν θα συλληφθεί εάν επιστρέψει στην Κύπρο. Η Αστυνομία σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο ανακριτή κ. Ηλία Στέφανου πάντως ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και δεν αποκλείεται να εκδώσει σε πρώτη φάση εντάλματα αποκάλυψης στοιχείων, ακολουθώντας δηλαδή την απαραίτητη οδό για να τεκμηριώσει την όποια υπόθεση προκύψει σε περίπτωση που αυτή αχθεί ενώπιον του δικαστηρίου.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά ο σέρβερ, βρέθηκε ο ιός παρακολούθησης και περίπου ένα εκατ. MAC addresses στο hardware του σέρβερ, διευθύνσεις δηλαδή που έχουν σχέση με τον αριθμό της κάρτας που εγκαθίσταται σε κάθε υπολογιστή και κινητό. Από αυτές τις διευθύνσεις θα διαφανεί αν κάποια άτομα παρακολουθούνταν συστηματικά ή απλώς βρίσκονταν στο σύστημα μέσω τυχαίας σάρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντίλιαν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Forbes», το βαν και οι κεραίες του σαρώνουν σε απόσταση 500 μέτρων όλα τα κινητά, τα στοιχεία των οποίων αποθηκεύονται. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, αν θέλει να τα παρακολουθήσει μπορεί, αν όχι απλώς βρίσκονται αποθηκευμένα στον σέρβερ. Στον σέρβερ πάντως έχουν επίσης εντοπιστεί πολλά demos, μερικά από τα οποία περιέχουν βίντεο μεγάλης διάρκειας τα οποία εξετάζονται.

Ερωτηματικά ακόμα εξακολουθούν να αιωρούνται γύρω από το βαν, αφού οι ειδικοί δεν έχουν επικεντρωθεί στην εξέταση των σέρβερ και του GPS του για να διαπιστωθεί αν έχουν αναληφθεί αποστολές εντός Κύπρου και, αν ναι, ποιας φύσεως ήταν αυτές.

Υπάρχει βεβαίως και ανεπίσημη ενημέρωση, η οποία διατείνεται ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες παρακολουθήσεις, με κάποια μέλη της ομάδας διερεύνησης του σέρβερ να διαρρέουν μέχρι και ονόματα ατόμων και εταιρειών που παρακολουθούνταν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.