Φόρμα αναζήτησης

Μετεγκατάσταση υγραερίου στη Λάρνακα – Πατάνε… γκάζι το 2020

Κρίσιμο και καθοριστικό θεωρείται το 2020 για τη Λάρνακα όσον αφορά τον μεγάλο στόχο της πόλης για μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό της μέτωπο. Οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και τις εταιρείες, αναμένεται να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου τον επόμενο χρόνο, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά την πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας με τους δημότες της Λάρνακας, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διεργασίες μεταστέγασης των εταιρειών υγραερίου στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού. Και ενώ με τις εγκαταστάσεις των υγρών καυσίμων οι διαδικασίες προχωρούν με πιο γοργούς ρυθμούς, τη δεδομένη στιγμή παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις ως προς τον στόχο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος μετακίνησης του υγραερίου τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Λάρνακας εμφανίζεται αισιόδοξος πως με την κατάλληλη πίεση προς τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και τις εταιρείες το χρονοδιάγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί με μικρή, έστω, απόκλιση. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Βύρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) έχουν υποβάλει πρόσφατα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας τις σχετικές μελέτες και τα σχέδια των νέων εγκαταστάσεών τους, τα οποία προωθήθηκαν στα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες για απόψεις πριν την κατάθεση της αίτησης άδειας οικοδομής στο γραφείο επάρχου Λάρνακας. Παρόλο που υπήρξε καθυστέρηση, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Όσον αφορά την κοινοπραξία VLPG, αιτήθηκε να γίνεται φορτοεκφόρτωση υγραερίου από σημείο μέσα στο λιμάνι Βασιλικού αντί για την κατασκευή αγκυροβολίου. Το θέμα χειρίζεται η Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και στην τελευταία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών ζητήθηκε εντός ενός μηνός να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η όποια απόφαση ληφθεί θα εξυπηρετεί όλες τις εταιρείες υγραερίου που θα εγκατασταθούν στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού. Για το θέμα της ασφάλτου αναφέρθηκε ότι το αρμόδιο υπουργείο ενημέρωσε τις επηρεαζόμενες εταιρείες για τον τερματισμό της αποθήκευσης ασφάλτου στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΚΕΤΑΠ τον Δεκέμβριο 2020. Υπάρχει ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για κατασκευή τερματικού ασφάλτου στο Βασιλικό και αναμένεται η υποβολή των αιτήσεων και των σχετικών μελετών.

Δεξαμενές
Προσπάθειες αποξήλωσης

Στην τελευταία δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες της Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας μίλησε και για σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τα θέματα πυρόσβεσης, οδικού δικτύου, σχεδίου περιοχής και της φυσικής ασφάλειας και περίφραξης της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού. Όπως ανέφερε, παρά τις μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Λάρνακας σημειώνει τα θετικά βήματα που έγιναν από τους εμπλεκόμενους, αναγνωρίζει τις σημαντικές επενδύσεις που έκαναν οι εταιρείες στο Βασιλικό και θεωρεί ότι η όλη προσπάθεια δεν θα έχει πισωγυρίσματα. Παράλληλα σημείωσε πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του δήμου για τα επόμενα βήματα που αφορούν την αποξήλωση των οχληρών εγκαταστάσεων και την απορρύπανση της περιοχής, ζητώντας από όλους τους εμπλεκόμενους, κυβερνητικά τμήματα και εταιρείες, να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.