Φόρμα αναζήτησης

ΠΑΣΥΚΙ: Άθλιες οι συνθήκες στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας – Στρέφει τα «πυρά» της στον ΟΚΥπΥ

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, πιστώνει στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) την κρίση στην ψυχική υγεία και καλεί σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η αντοχή των ψυχιάτρων έχει εξαντληθεί.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ, η κατάσταση δυσχεραίνει το έργο των ψυχιάτρων και αναπόφευκτα υπονομεύει την άσκηση της ψυχιατρικής και την ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται στην ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ψυχικά ασθενών.

«Η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας παρουσιάζει σταθερή επιδείνωση από την ώρα που ανέλαβε ο Ο.Κ.Υπ.Υ τη διοίκηση και αυτό έρχεται σε πλήρη συμφωνία με την κοινώς αποδεκτή επιδείνωση στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας», προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει ότι υπάρχει έκδηλη υποστελέχωση σε ψυχίατρους, γεγονός που επιδεινώθηκε από τη στιγμή που τρεις έμπειροι ψυχίατροι με πολυετή προσφορά παραιτήθηκαν χωρίς να αντικατασταθούν από τον ΟΚΥπΥ προσθέτοντας ότι οι προκηρύξεις για ψυχίατρους από ΟΚΥπΥ αποβαίνουν άγονες και άκαρπες αφού δεν είναι εργασιακά δίκαιες ούτε ελκυστικές.

Αναφέρει ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας επί του παρόντος δεν έχει Παθολόγο κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου και συνεπάγεται μείωση την ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ενώ «γραφείς και ιατρικούς γραμματείς που υποσχέθηκαν δεν τους είδαμε ποτέ».

«Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και αυτό δημιουργεί δυσκολία αποκατάστασης των ασθενών και φαινόμενο περιστρεφόμενης πόρτας: Ασθενείς απολύονται και ξανάρχονται στο ψυχιατρείο. Οι θάλαμοι του Ψυχιατρείου είναι πλέον πάντα πλήρεις και στην εφημερία γίνεται αγώνας δρόμου για βρεθούν κλίνες και να εξυπηρετηθούν οι νέοι ασθενείς που καταφθάνουν. Οι ασθενείς συχνά πλέον κοιμούνται σε επικουρικές κλίνες (ράντζα) στους διαδρόμους. Τα ράντζα στο Ψυχιατρείο είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο, αρνητική πρωτιά που πιστώνεται αποκλειστικά στον ΟΚΥπΥ», προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας έχει τη χειρότερη κτηριακή υποδομή σε όλο το ΓεΣΥ και αυτό αποτελεί ασέβεια προς τους ψυχικά ασθενείς, καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και ταυτόχρονη αδιαφορία για τις εργασιακές συνθήκες των Ψυχιάτρων και των υπολοίπων εργαζομένων.

«Το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας δεν έχει δίκτυο υπολογιστών, ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ούτε και σύνδεση των υπολογιστών του με το χημείο. Η καθυστέρηση στη χορήγηση των Κινήτρων παραμονής στη δημόσια υπηρεσία αποτελεί αντικίνητρο παραμονής των Ψυχιάτρων στο Ψυχιατρείο», αναφέρεται.

Επί ΟΚΥπΥ έχουν συρρικνωθεί οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε ειδικά ιατρεία και σε αριθμό κλινών. Η υποστελέχωση και η υπολειτουργία είναι έκδηλη στους Τομείς Δικανικής Ψυχιατρικής, Ψυχιατρικής των Εξαρτήσεων, Διασυνδετικής Ψυχιατρικής, Ψυχογηριατρικής. Ο ΟΚΥπΥ δεν αντιδρά για την έκδηλη υποχρηματοδότηση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.