Φόρμα αναζήτησης

Παρουσιάζονται την Παρασκευή Στρατηγική Βιοποικιλότητας και πρόοδος πρωτοβουλίας ΠτΔ για Κλιματική Αλλαγή

Παρουσιάζεται την Παρασκευή η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο, καθώς και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, να κάνει λόγο για «υπόθεση-σταθμό».

Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Σύμβουλο για θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), Δρα Κώστα Παπανικόλα, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Κλέλιας Βασιλείου.

Ο κ. Καδής είπε ότι παρουσίασε κατά τη συνάντηση τις βασικές αρχές της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης. «Πρόκειται για μια υπόθεση-σταθμό στα θέματα της διατήρησης της φύσης στον τόπο μας, αφού η Κύπρος αποκτά τη δική της στρατηγική, μπαίνει στον χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν στρατηγικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, μπαίνουν πλέον τα θεμέλια για μια σταθερή πορεία ορθολογικής αειφόρου διαχείρισης της φύσης και των φυσικών μας πόρων.

Ο κ. Καδής ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση ο Καθηγητής Παπανικόλας προέβη σε μια ανασκόπηση της πορείας της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, με τη συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι «πραγματικά σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος».

Η Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Παρασκευή, στο Προεδρικό Μέγαρο στις 9.00 το πρωί, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Παπανικόλας ενημέρωσε και για την ίδρυση στην Κύπρο του Παραρτήματος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.  Η ιδρυτική τελετή θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 12 Ιουνίου και την τελετή αυτή θα χαιρετήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν οι βασικές πρόνοιες της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στις πολιτικές για να υιοθετηθούν οι βασικές αρχές αυτής της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, στόχος είναι να υιοθετηθεί η Πράσινη Συμφωνία αλλά και να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητες άντλησης πόρων για να εφαρμοστούν οι πολιτικές που προβλέπονται στην Πράσινη Συμφωνία.  Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι ετοιμάζεται σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα από την οποία θα καθορίζεται ο μηχανισμός διαχείρισης των θεμάτων της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο κ. Καδής δήλωσε τέλος ότι κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Επίτροπο Περιβάλλοντος για τις δικές της δράσεις και ιδιαίτερα για αυτές που συνδέονται με την εμψύχωση των τοπικών κοινωνιών για περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου προστασίας της φύσης.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.