Φόρμα αναζήτησης

Παρέμβαση ελεγκτή για άδεια Νιαζί- Προκλητικό για το ΠΚ το θέμα

Την έντονη δυσαρέσκεια του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει προκαλέσει παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία λίαν προσφάτως ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν τη σύγκλητο και το συμβούλιο να δώσουν με ομόφωνες αποφάσεις τους άδεια άνευ απολαβών για μία πενταετία στον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος έχει ως γνωστόν εκλεγεί ευρωβουλευτής. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι το συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου φανερά ενοχλημένο διεμήνυσε στον γενικό ελεγκτή πριν από μία εβδομάδα πως το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση του πανεπιστημίου, εν ολίγοις δεν αφορά κανέναν άλλο και άπτεται της αυτονομίας του πανεπιστημίου. Κύκλοι του ακαδημαϊκού ιδρύματος εξέφρασαν δε την απορία πώς αυτό το θέμα έγινε αντικείμενο παρέμβασης του γενικού ελεγκτή από τη στιγμή που δεν τίθεται ζήτημα κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος, κάτι που θα δικαιολογούσε την παρέμβασή του, ούτε και συνεπάγεται το οποιοδήποτε κόστος, αντίθετα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων για το πανεπιστήμιο.

Τι λέει ο ελεγκτής

Όπως ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε στον «Π», η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) δεν έχει θέση κατά πόσο ορθά ή λανθασμένα δόθηκε άδεια άνευ απολαβών στον κ. Κιζίλγιουρεκ. Ωστόσο, ζήτησε να τύχει ενημέρωσης ύστερα από μία επιστολή την οποία έλαβε η ΕΥ -όχι από επώνυμο ή βουλευτή – και η οποία ενημέρωνε πως παρότι υπήρχαν δύο γνωματεύσεις με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με το ασυμβίβαστο ή μη από τη διατήρηση και των δύο θέσεων του νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να δώσει ομόφωνα την άδεια άνευ απολαβών. Η μία γνωμάτευση προερχόταν όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης διασταυρώνοντας τις πληροφορίες μας από τον εσωτερικό νομικό του πανεπιστημίου και η δεύτερη από τον νομικό Χαράλαμπο Προύντζο, ο οποίος είναι ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος του πανεπιστημίου. Στη δεύτερη γνωμάτευση, η οποία ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου κι όχι από τα θεσμικά σώματα του ιδρύματος, καταγραφόταν η θέση ότι με βάση τις πρόνοιες του συντάγματος, και βάσει της υπάρχουσας νομολογίας, η διατήρηση και των δύο θέσεων είναι ασυμβίβαστη. Σύμφωνα με το σύνταγμα η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη με άλλα αξιώματα και θέσεις στο δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου).

Στη Νομική Υπ. εάν…

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μάς ανέφερε πως ακόμη η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει θέση, θέλει ωστόσο να εξετάσει πού βάσισε ο κ. Προύντζος τη θέση του περί ασυμβίβαστου και γιατί το πανεπιστήμιο έκλεισε τα μάτια σε μια νομική συμβουλή από έναν έγκριτο νομικό, ενώ θα μπορούσε να πάρει και μία τρίτη νομική συμβουλή εφόσον οι δύο διαφωνούσαν. Εάν από τον έλεγχο κριθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι όντως είναι ορθή η δεύτερη γνωμάτευση τότε θα θέσει το θέμα ενώπιον του γενικού εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μιχαηλίδη.

Πρύτανης: Δικαίωμα

Πάντως, με τις πληροφορίες μας ούτε η σύγκλητος ούτε το συμβούλιο του πανεπιστημίου έλαβαν υπόψη τις γνωματεύσεις -ούτε τις είχαν ζητήσει όπως πληροφορηθήκαμε καθώς, όπως προκύπτει και από τη θέση που εκφράζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ακολουθήθηκαν προηγούμενες αποφάσεις της συγκλήτου, ενώ υπήρχαν και σχετικά προηγούμενα τα οποία νομιμοποιούσαν το πανεπιστήμιο να δώσει άδεια άνευ απολαβών στον καθηγητή και πλέον ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ για να υπηρετήσει τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επί της ουσίας ο κ. Χριστοφίδης μάς ανέφερε πως «για το πανεπιστήμιο είναι πολύ τιμητικό συνάδελφοι να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του κ. Κιζίλγιουρεκ που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επομένως, η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πως θα παραχωρεί άδεια χωρίς απολαβές σε συναδέλφους στους οποίους αυτοί οι θεσμοί εμπιστεύονται αξιώματα και θέσεις. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που ένας άνθρωπος δικός μας εξελέγη σε μια τέτοια θέση, διότι μόνο όφελος θα έχει το πανεπιστήμιο. Αν από την άλλη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέπει ότι υπάρχει σύγκρουση ένα μέλος του να έχει θέση οργανική, παρόλο που θα είναι με άδεια άνευ απολαβών σε έναν άλλο οργανισμό μπορεί να το θέσει. Αλλά», όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θέτει τέτοιο θέμα διότι έχει πολλούς ακαδημαϊκούς από διάφορες χώρες που είναι μέλη του.

Γιωργής και Ιωσήφ

Όπως εξήγησε ο πρύτανης, η απόφαση της συγκλήτου στηρίχθηκε σε παλαιότερη απόφαση του σώματος σύμφωνα με την οποία για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να παραχωρήσει άδεια άνευ απολαβών μέχρι πέντε χρόνια σε καθηγητές. Η σύγκλητος, σημείωσε, εξετάζει ανά περίπτωση τα αιτήματα. Στην περίπτωση του κ. Κιζίλγιουρεκ η απόφαση της συγκλήτου που επικυρώθηκε και από την απόφαση του συμβουλίου του πανεπιστημίου, παραπέμπει, είπε ο κ. Χριστοφίδης, και στο προηγούμενο των δύο πρώην πρέσβεων επί διαφορετικών κυβερνήσεων, καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργου Γιωργή και Ιωσήφ Ιωσήφ, στους οποίους το πανεπιστήμιο παραχώρησε άδεια άνευ αποδοχών μέχρι πέντε χρόνια για να υπηρετήσουν το δημόσιο αξίωμα για το οποίο διορίστηκαν. «Για το πανεπιστήμιο είναι τιμή συνάδελφοι να αναλαμβάνουν σημαντικά αξιώματα και θέσεις σε οργανισμούς είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό και η περίπτωση του κ. Νιαζί ειδώθηκε μέσα από αυτό το πρίσμα. Του δώσαμε άδεια πριν από πέντε χρόνια άνευ αποδοχών όσο διαρκεί και η θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Περίπτωση Δημητρίου

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοφίδης για την περίπτωση του Ανδρέα Δημητρίου πρώην καθηγητή του Παν. Κύπρου και μετέπειτα υπουργού Παιδείας επί Χριστόφια, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του καθηγητή για να αναλάβει το Υπ. Παιδείας, εξήγησε πως πρόκειται για διαφορετική περίπτωση λόγω ακριβώς της πρόνοιας του συντάγματος που θεωρεί ασυμβίβαστη τη θέση του υπουργού (και βουλευτή) προσωπικού οργανισμών δημοσίου δικαίου, όπως είναι οι καθηγητές των δημόσιων πανεπιστημίων. «Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση ένας συνάδελφός μας να πάρει άδεια άνευ απολαβών για να αναλάβει ως υπουργός. Το απαγορεύει ωστόσο το σύνταγμα», ανέφερε. Πάνω στο ίδιο θέμα κύκλοι του πανεπιστημίου θεωρούν πως τίθεται και ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης των ακαδημαϊκών του Παν. Κύπρου, οι οποίοι εξαναγκάζονται για να αναλάβουν αξιώματα της ΚΔ να παραιτηθούν, όχι όμως και οι ακαδημαϊκοί των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός Γιώργος Δημοσθένους και ο νυν Κώστας Καδής δεν χρειάστηκε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να αναλάβουν δημόσια αξιώματα, ούτε διαπιστώθηκε πως υπήρχαν σχέσεις εξάρτησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Καταγγελία Νιαζί

Στο μεταξύ, αναφορικά με την παρέμβαση της ΕΥ για την περίπτωσή του, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε στον «Π» πως το πανεπιστήμιο έχει απαντήσει σε αυτό το θέμα, το οποίο θεωρείται λήξαν, ενώ ούτε από πλευράς ευρωβουλή τίθεται οποιοδήποτε θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, επειδή θα βρίσκεται με άδεια άνευ απολαβών από το πανεπιστήμιο. Ο ίδιος καταγγέλλει πως από την πρώτη μέρα που έχει εκλεγεί εθνικιστικοί κύκλοι που έχουν ενοχληθεί από την εκλογή του προσπαθούν συστηματικά να τον πλήξουν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.