Φόρμα αναζήτησης

Παρασκήνιο για Μαραθεύτη

Σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη η παραίτηση του Μιχάλη Μαραθεύτη από τη θέση του γενικού διευθυντή από το ΡΙΚ. Εδώ και έναν μήνα περίπου υπάρχει η φήμη πως ο Μαραθεύτης δέχεται προτάσεις από διάφορους ιδιωτικούς οργανισμούς, με σαφώς υψηλότερες απολαβές από τις σημερινές.

Ο Μιχάλης Μαραθεύτης θα πρέπει να παραμείνει μέχρι τέλος του μήνα στη θέση του γενικού διευθυντή μετά την υποβολή της παραίτησής του, όπως άλλωστε προνοείται από τη νομοθεσία, ωστόσο η παραίτησή του αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στον ημικρατικό οργανισμό, αφού εκ νέου Προεδρικό και ΔΗΣΥ θα δώσουν μια εσωτερική μάχη για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο ίδρυμα και ποιος θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή.

Μέχρι να ανακοινωθεί η προκήρυξη της θέσης τα καθήκοντα είτε του αντικαταστάτη είτε του αναπληρωτή αναλαμβάνει ο αρχαιότερος σε κλίμακα υπάλληλος που είναι αυτή τη στιγμή ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής και διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Γρηγόρης Μαλλιώτης. Στην ιστοσελίδα dialogos γράφτηκαν τα ονόματα των Σάββα Αριστοδήμου και Χρύσανθου Τσουρούλλη για τη θέση του γενικού διευθυντή, ωστόσο και οι δύο πλευρές τα διαψεύδουν.

Άλλωστε, η θέση θα πρέπει να προκηρυχθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση, ασχέτως των επαφών που έχουν είτε με κάποιο κόμμα είτε και με το Προεδρικό. Και ο μεν Αριστοδήμου δεν φαίνεται πρόθυμος να… παραιτηθεί από τη θέση του μόνιμου στο ΡΙΚ για να αναλάβει θέση με πενταετές συμβόλαιο, ούτε ο Τσουρούλλης να αφήσει το Σίγμα για την καυτή πατάτα που λέγεται ΡΙΚ.

Οργανόγραμμα με μείωση 110 υπαλλήλων

Η συνεδρία της Τρίτης του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ επισκιάστηκε μεν από την παραίτηση του γενικού διευθυντή του ημικρατικού οργανισμού Μιχάλη Μαραθεύτη, ωστόσο υπήρχαν σημαντικότερα θέματα προς συζήτηση που αφορούν τη λειτουργία του ιδρύματος, όπως είναι τα περιθωριακά ωφελήματα, αλλά και το νέο οργανόγραμμα του ΡΙΚ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Φράγκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο κάλεσε εκ νέου τη PwC –που είχε παρουσιάσει και παλαιότερα έκθεση και προτάσεις για το ΡΙΚ– για κατάθεση νέου οργανογράμματος. Στην πρόταση της εταιρείας, την οποία φαίνεται να υιοθετεί το διοικητικό συμβούλιο, γίνεται λόγος για μείωση του προσωπικού από 336 άτομα σε 220. Τα 110 περίπου άτομα προτείνεται από το διοικητικό συμβούλιο να μετακινηθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Φράγκος αναφέρει ότι φιλοσοφία του είναι ένα ευέλικτο και σύγχρονο οργανόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας. Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, με βάση το νέο οργανόγραμμα θα υπάρχουν μόνο μόνιμοι υπάλληλοι στο ΡΙΚ και στόχος είναι η μείωση του κόστους.

«Μία από τις κεντρικές φιλοσοφίες του (σ.σ. του οργανογράμματος) είναι ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και υπάρχει μέριμνα στο πώς θα έχουν προοπτικές ανέλιξης», ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. του ΡΙΚ. Υπενθυμίζεται πως για την ανέλιξη των αορίστου χρόνου εξέφρασε τη διαφωνία του σε όλες του τις εκθέσεις ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος θεωρεί πως οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου προσλήφθηκαν για συγκεκριμένα καθήκοντα στο ίδρυμα και τυχόν ανέλιξή τους θα δημιουργήσει προηγούμενο γενικότερα στη δημόσια υπηρεσία. Πρακτικά, από τις προτάσεις του συμβουλίου προκύπτει πως κάποιες θέσεις θα προκηρυχθούν εκ νέου, αφού πρόκειται για μόνιμες θέσεις. Αυτό σημαίνει πως δικαίωμα πρόσληψης στο ΡΙΚ θα έχουν και εκτός του ημικρατικού οργανισμού πολίτες της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που προσληφθούν λόγου χάρη άλλα περίπου 30 άτομα εκτός ΡΙΚ, τότε αυτομάτως σημαίνει πως οι 30 υπάλληλοι του ΡΙΚ θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλο πόστο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυξάνοντας τους υπαλλήλους που θα πρέπει να αποχωρήσουν από τους 110 στους 140 στο σύνολο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.