Φόρμα αναζήτησης

Παραμένει μέχρι και την 1η Ιουνίου ο Ιωνάς Νικολάου

Δυστοκία  παρατηρείται στην εξεύρεση διαδόχου του Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η παραμονή του μέχρι και την 1η Ιουνίου. Την ανακοίνωση έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία ο Ιωνάς Νικολάου παρουσίασε τα νομοσχέδια που αφορούν την εθνική πολιτική για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς και ενημέρωσε το σώμα για την πρόοδο τω διαδικασιών στον τομέα της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη. Ο Πρόδρομος Προδρόμου απέδωσε την παράταση στην παραμονή του κ. Νικολάου σε παράκληση μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να παραστεί στη σύσκεψη που θα γίνει την άλλη εβδομάδα για να συμφωνηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση.

Χθες το Υπουργικό ενέκρινε το Εθνικό Οριζόντιο Πενταετές Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, που εκπονήθηκε με τη συνδρομή ομάδας ειδικών και επιστημονικών συνεργατών και παρουσιάστηκε από τον Ιωνά Νικολάου.
Το σχέδιο αποτελείται από έξι πυλώνες:

  • Πρόληψη, με σκοπό τη μείωση ευκαιριών διαφθοράς.
  • Εκπαίδευση και επιμόρφωση, με ανάλογα προγράμματα, δομές και μέσα.
  • Ευαισθητοποίηση με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς και ευρύτερων αντιλήψεων, καθώς και την ενθάρρυνση της απαίτησης για χρησιμοποίηση και λογοδοσία από την κοινωνία.
  • Νομοθετικό εκσυγχρονισμό με ενίσχυση και αξιοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
  • Καταστολή, με αποτελεσματική επιλογή μέτρων, και
  • Παρακολούθηση με στόχο την αυξημένη συμμόρφωση σε κανόνες χρηστής διοίκησης και ενισχυμένης λογοδοσίας.

Επίσης, χθες εγκρίθηκε και το πενταετές Σχέδιο Δράσης για Πρόληψη και Αντιμετώπιση Εγκληματικότητας 2019-2024, με σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, δικονομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες δράσεις που αφορούν την Ποινολογία-Σωφρονιστική, όπως και την Αστυνομία, καθώς και σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.