POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Παραλήφθηκε από τον Συλλούρη η λίστα ΓιωρκάτζηΣυνέρχεται στις 11:00 αύριο, στο κτίριο της Βουλής, στην πρώτη της συνεδρία, η Ad Hoc Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες από τη Βουλή, μετά την αποστολή της επιστολής του Προέδρου της Βουλής το πρωί της Πέμπτης στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης απέστειλε  τη Λίστα Γιωρκάτζη, η οποία παρελήφθη από τη Βουλή.

Της Ad Hoc προεδρεύει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης που διαβίβασε στα μέλη της Επιτροπής το πρωί της Πέμπτης το 3ο αναθεωρημένο έγγραφο με τους όρους εντολής της Ad Hoc, όπως ανέφερε σε δήλωση του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, μέλος της Ad Hoc, Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να διαπιστωθεί αν ΠΕΠ πήραν ή διευθέτησαν δάνεια με διαφορετικούς όρους από ό,τι ο απλός πολίτης.

Ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως θα πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα ειδικών ή να αναλάβει κάποιος οίκος να εξετάσει αυτά τα δάνεια, καθώς οι Βουλευτές δεν είναι σε θέση να αναλύσουν το κάθε δάνειο ξεχωριστά με βάση τα δεδομένα της εποχής εκείνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θα ήθελε να δει κανένα όνομα ατόμου που ελέγχεται στη δημοσιότητα, εκτός και αν το άτομο αυτό έτυχε ενοϊκής μεταχείρισης, που σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, δεν θα ήθελε να δει μόνο δημοσιοποίηση, αλλά και περαιτέρω.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο μέλη της Ad Hoc να έχουν σύγκρουση συμφέροντος με τη διερεύνηση του θέματος, είπε πως, με βάση τον κανονισμό της Βουλής και τα κοινοβουλευτικά θέσμια όταν ένας Βουλευτής έχει σύγκρουση συμφέροντος με υπό ψήφιση νόμο, οφείλει να δηλώσει τη σύγκρουση και να ψηφίσει.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης σε δήλωση του διευκρίνισε πως η όποια απόφαση για δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, όπως και οι όποιες άλλες αποφάσεις, καθώς αυτή η διαδικασία περιλαμβάνεται στους όρους εντολής της Ad Hoc.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η Ad Hoc θα πρέπει να προχωρήσει στη μελέτη με βάση τους όρους εντολής που έχει ενώπιον της και την δεσμεύουν, που είναι να επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα που δυνατόν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι κάποιο από τα υπό διερεύνηση πρόσωπα έχει τύχει προνομιακής ή χαριστικής μεταχείρισης σε σχέση με δάνειο που έλαβε από τραπεζικό ίδρυμα.

Ένα χρόνο μετά ο Συλλούρης ζητά πίσω τη λίστα Γιωρκάτζη… με τη σωστή διαδικασία

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ είπε ότι οι όροι εντολής διαλαμβάνουν ότι εφόσον τα μέλη της Ad Hoc πάρουν στα χέρια τους τη Λίστα Γιωρκάτζη, θα την διεξέλθουν και θα συζητήσουν κατά πόσο, χωρίς να εξεταστεί η ορθότητα των στοιχείων που περιέχει ή κατά πόσο υπήρξε προνομιακή μεταχείριση των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια να δημοσιοποιηθεί αυτούσια η Λίστα.

Περαιτέρω, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημοσιοποιηθεί αυτούσια η Λίστα καθώς, όχι στην τελευταία Σύσκεψη Αρχηγών, αλλά στην προηγούμενη, ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στα κόμματα να διαμεσολαβήσει προς την Κεντρική Τράπεζα για να διαβιβαστεί στη Βουλή η Λίστα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιοδήποτε από τα κόμματα είχε την επιθυμία, να την δώσει αυτούσια στη δημοσιότητα, και κανένα κόμμα δεν διεκδίκησε να πάρει τη Λίστα για να την δημοσιοποιήσει.

Με βάση τούτο, αναμένω ότι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να ζητήσει να δοθεί αυτούσια στη δημοσιότητα και ότι θα εκπληρωθεί ο βασικός όρος εντολής που έχει η Ad Hoc να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει οποιοδήποτε πρόσωπο σε αυτή τη Λίστα που έτυχε προνομιακής χαριστικής μεταχείρισης σε σχέση με δάνειο ή διαγραφή δανείου εκτός των καθιερωμένων τραπεζικών πρακτικών, πρόσθεσε ο κ. Λουκαϊδης.

Συνεχίζοντας, είπε πως αυτό που ζητήσαμε ήταν να εξεταστεί η Λίστα σε σχέση με ονόματα υπό διερεύνηση προσώπων και στη συνέχεια να προχωρήσει στην εξέταση των Βουλευτών, Υπουργών και μέσων ενημέρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι με βάση τους όρους εντολής η Ad Hoc θα μπορεί να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες συμβούλων και θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στην Κεντρική Τράπεζα και να εξασφαλίσει στοιχεία τα οποία σε άλλες περιπτώσεις προστατεύονται από το τραπεζικό απόρρητο, θα έχει επίσης τη δυνατότητα να καλέσει σε συνεντεύξεις πρόσωπα υπό διερεύνηση ή άλλα πρόσωπα.

Λίστα Γιωρκάτζη: Τα βρόντηξε κι έφυγε από την ad hoc επιτροπή ο Λιλλήκας

Ο κ. Λουκαϊδης εξήγησε ότι η Ad Hoc θα συζητήσει και καθορίσει τη μεθοδολογία και σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα της Ad Hoc είναι πολύ πιο σοβαρό από την απλή δημοσιοποίηση της Λίστας, η οποία δεν έχει τύχει καμίας απολύτως επεξεργασίας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς τα μέλη της Ad Hoc Επιτροπής δεν μπορούν να εργάζονται με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων στη Λίστα Γιωρκάτζη χωρίς να έχουν παραδοτέα με χρονοδιαγράμματα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Επιτροπή επειδή θεωρεί οπωσδήποτε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της λίστας Γιωρκάτζη. Πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα παλέψει γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα για τη διαφάνεια, ο οποίος θα ανοίξει το δρόμο για τη διερεύνηση.

Αν καταλήξουμε στο τέλος σε επανάληψη του φακέλου της Κύπρου ή στις ελληνικές καλένδες θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, συνέχισε ο κ. Περδίκης, διευκρινίζοντας ότι οι όροι εντολής της Ad Hoc άλλαξαν τρεις φορές στο χαρτί.

KYΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.