POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Παραίτηση Ανδρέα Παράσχου με επίκληση λόγων αξιοπρέπειαςΟ δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος χθες υπέβαλε την παραίτησή του από την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, της οποίας υπήρξε διευθυντής από το 2008. Στην επιστολή παραίτησής του προς τους εκδότες Δημήτρη και Χρίστη Λοττίδη επικαλείται λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, καθιστώντας σαφές πως υποχρεώθηκε ουσιαστικά να παραιτηθεί λόγω του άρθρου που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή. Ο Ανδρέας Παράσχος στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει πως τα όσα είχε καταγγείλει στο άρθρο του για πλουτισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων βασίζονται σε «εξομολόγηση» του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επαναλαμβάνει επίσης πως ο Πρόεδρος είχε μιλήσει και στον ίδιο για την επιδίωξη λύσης δύο κρατών. Ο Ανδρέας Παράσχος στην επιστολή παραίτησής του κάνει επίσης αναφορές στο περιβάλλον εντός του οποίου ασκείται σήμερα το λειτούργημα του δημοσιογράφου. Η εφημερίδα «Καθημερινή» με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως το θέμα προέκυψε γιατί ο Α. Παράσχος δεν είχε αποδείξεις για αυτά που έγραψε.

 

Τα είπε στον Τσίπρα;

Ο Α. Παράσχος, στο άρθρο της περασμένης Κυριακής στην «Καθημερινή», είχε γράψει πως ο Πρόεδρος «είχε αντιληφθεί ότι ‘τα χρυσά διαβατήρια’ ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoντ Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντανά λύση». Στην επιστολή παραίτησής του σημειώνει πως ήταν λάθος του που απέφυγε να γράψει ότι όλα αυτά ειπώθηκαν ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και άλλων και το γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο. Σε εκείνη τη συνομιλία, κατά τον Α. Παράσχο, ο Πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε «σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα ότι (το κόλπο με τα ‘χρυσά’ διαβατήρια) άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Παραδέχεται πως η λάθος λέξη ήταν το «ετησίως», ενώ ο Ν. Αναστασιάδης είχε διατυπώσει την εκτίμηση πως «μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο». Ο «Π» επικοινώνησε με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απάντηση ως προς το περιεχόμενο εκείνης της συνομιλίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Πηγές της κυβέρνησης επίσης απορρίπτουν στον «Π» ότι υπήρξε τέτοια αναφορά του Προέδρου. Ρωτήσαμε και πολιτικό αρχηγό που φέρεται να έχει γνώση, αλλά δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

 

«Κατηγορώ» προς εκδότες

Ο Α. Παράσχος θεωρεί πως εξωθήθηκε στην παραίτηση από τους εκδότες της «Καθημερινής», χωρίς να υπάρξει εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναφέρει στην επιστολή παραίτησης: «Η άρνησή μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψη από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά τη συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζ. Χολ Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν». Σε σχέση με τη «διευκρίνιση» που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Α. Παράσχος αναφέρει πως οι εκδότες της «Καθημερινής» απαίτησαν να συναινέσει «για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μην συρθεί στα δικαστήρια». Όπως υποστηρίζει ο Α. Παράσχος, οι εκδότες της εφημερίδας έσπευσαν στην εξουσία διά τον φόβο αγωγής αντί να υπερασπιστούν τη θέση του διευθυντή σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα αλλά και την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας.

 

Φίμωση και χειραγώγηση

Υποβάλλοντας την παραίτησή του ο Α. Παράσχος δικαιολογεί την απόφασή του γράφοντας: «Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες, πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησης της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία».

 

Ανακοίνωση «Καθημερινής»

Η εφημερίδα «Καθημερινή» με χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει πως με θλίψη έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Α. Παράσχου και δίνει τη δική της θέση για τα γεγονότα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «στα δώδεκα χρόνια συνεργασίας μας με τον κ. Παράσχο ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η εφημερίδα δεν αποδέχεται ούτε υποδείξεις ούτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε. Η ‘Καθημερινή’ έχει ως πρώτιστη αξία την υπηρέτηση της αλήθειας για το καλό του τόπου, έχει προβεί σε αποκαλύψεις και κριτική για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Άλλωστε, αυτή η κριτική είναι εμφανής και στην τελευταία της έκδοση. Όμως, σε έναν κόσμο με μηχανές αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στην εφημερίδα μας αποδείξεις όταν αποκαλύπτουμε σκάνδαλα και όχι απλώς ισχυρισμούς εξ ακοής. Αυτό ήταν το λάθος του κ. Παράσχου, το οποίο και έχει αποδεχθεί. Ο κ. Ανδρέας Παράσχος διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της ‘Καθημερινής’ Κύπρου. Το τελευταίο συμβάν δεν διαγράφει την πορεία του στην εφημερίδα μας. Του ευχόμαστε κάθε καλό για τη συνέχεια».

 

Η «Καθημερινή» Κύπρου ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρηση Ανδρέα Παράσχου – Διαβάστε την ανακοίνωση

Υπόθεση Παράσχου: Πηγές από ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν τα περί εκμυστήρευσης του Πρ. Αναστασιάδη στον Τσίπρα για χρυσά διαβατήρια

Διαβάστε την επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παράσχου: Τα περί 300 εκατομμυρίων ο Πρόεδρος τα είπε ενώπιον του Τσίπρα και άλλων

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ανδρέας Παράσχος, διευθυντής της «Καθημερινής» Κύπρου

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.