POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Παράνομες το 51.8% των πολιτογραφήσεων – Παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα το ενδιάμεσο Πόρισμα Νικολάτου για τα χρυσά διαβατήρια 

Παραδόθηκε στις 11:45 π.μ στον Γενικό Εισαγγελέα το ενδιάμεσο Πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις (χρυσά διαβατήρια) του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 – 17.8.2020, Μύρων Νικολάτος, δήλωσε ότι στην ενδιάμεση Έκθεση δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, οι οποίες αποτελούν πάνω  το 51.8% των συνολικών πολιτογραφήσεων, και σημειώνονται οι ενδεχόμενες διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Όπως ανέφερε, η παράδοση της ενδιάμεσης Έκθεσης καθυστέρησε κυρίως ένεκα του μεγάλου όγκου εργασίας αλλά και των οργανωτικών δυσκολιών εν μέσω πανδημίας.  Το Πόρισμα, σημείωσε, ετοιμάστηκε χωρίς εύνοια και προκατάληψη για τον οποιονδήποτε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής για το έργο τους και δήλωσε ότι η Έκθεση θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Θα απαλειφθούν, πρόσθεσε, στοιχεία που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των ερευνών αλλά και για σκοπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Aυτούσια η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη:

Παραλαμβάνω σήμερα από τον Πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο και τα Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020, την ενδιάμεση έκθεσή της.

Ευχαριστώ τον κ. Νικολάτο, τον κ. Παύλο Ιωάννου, τον κ. Κυριάκο Κυριάκου και την κα Δήμητρα Καλογήρου, για την πολύ σοβαρή εργασία που μέχρι στιγμής διεκπεραίωσαν, στη βάση των όρων εντολής που διέπουν το έργο που η παρούσα Επιτροπή ανέλαβε να φέρει εις πέρας.

Η ενδιάμεση έκθεση, η οποία αριθμεί περί των 500 σελίδων με πρόσθετες 4.000 σελίδες ως επισυναπτόμενα, θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία.

Όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, η ενδιάμεση έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα, ως η δέσμευσή μου.

Από την ενδιάμεση έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα απαλειφθούν τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πρώτον, για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερον, για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Οι πιο πάνω παράμετροι είναι πολύ σημαντικές να διασφαλιστούν. Αναγνωρίζω το δημόσιο ενδιαφέρον που προκαλεί η ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής. Σκοπός μας όμως δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται. Για να επιτευχθεί τούτο και να καταλήξουμε σε τυχόν καταδίκες, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία της διαδικασίας των ερευνών και την προστασία των πληροφοριών. Διότι είναι ένα πράγμα η δημόσια πληροφόρηση που πρέπει και οφείλουμε, εκεί κι όπου μας επιτρέπεται, να δίδουμε προς τον πολίτη, και είναι άλλο πράγμα η δημοσιοποίηση πτυχών των υποθέσεων που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων. Το έχω πει ξανά ότι, η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα, πριν οδηγηθεί ύποπτος στο δικαστήριο, νομολογημένα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης. Οι δικές μας ενέργειες το λαμβάνουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι όμως και θερμή παράκλησή μου προς όλους και αναμένω από όλους όπως τα πιο πάνω ληφθούν σοβαρά υπόψη. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επηρεαστούν αστυνομικές έρευνες.

Τελειώνοντας, θυμίζω ότι με βάση τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα πρέπει το τελικό πόρισμά της να μου παραδοθεί μέχρι, το αργότερο, την 6η Ιουνίου 2021.

Αγαπητοί Πρόεδρε και Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής,

Σας ευχαριστώ πολύ για την μέχρι σήμερα εργασία σας. Εύχομαι καλή δουλειά στη συνέχιση και ολοκλήρωση του δύσκολου και σοβαρού έργου που αναλάβατε.

 

Επιτροπή Νικολάτου/Χρυσά Διαβατήρια: Λάστιχο τα κριτήρια για να βολεύουν

 

Έτσι γινόταν το κόλπο γκρόσο στα χρυσά διαβατήρια – Τι δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Νικολάτου ο διοικητής της ΚΤ

 

LIVE – Επιτροπή Νικολάτου/Χρυσά διαβατήρια: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Πρ. Αναστασιάδη: «Ένα ταξίδι πήγα, αλλά όχι για να μεταφέρω 300 εκ.»

 

Επιτροπή Νικολάτου/Χρυσά διαβατήρια: Χιλιάδες οι παράνομες πολιτογραφήσεις

 

Επεισοδιακή η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου με φόντο τα διαβατήρια – Αντιπαράθεση Οδυσσέα, Σαββίδη, Νουρή και Νικόλα

 

Πολιτογραφήσεις: Στα χέρια του Γεν. Εισαγγελέα σήμερα το ενδιάμεσο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.