Φόρμα αναζήτησης

Πανέρι 11,6 εκατ. με απ’ ολα!

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για το πώς η Cyta δαπανά τα κονδύλια που αφορούν αμοιβές συμβούλων και συνεργατών (3,9 εκατ. το 2019) ως επίσης και διαφημίσεις και έξοδα προώθησης (7,7 εκατ.), δίνει επιστολή του ημικρατικού οργανισμού που προωθήθηκε στη Βουλή με σκοπό την αποδέσμευση του εναπομείναντος 50% του συνολικού ποσού για το έτος που διανύουμε. Υπενθυμίζεται πως κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Cyta τον περασμένο Μάρτιο, τα δύο αυτά κονδύλια σταυρώθηκαν με σκοπό οι βουλευτές να ελέγξουν πώς δαπανούνται τα συνολικά 11,6 εκατ. ευρώ για τις δύο αυτές κατηγορίες.
Το πρώτο 50% των δύο κονδυλίων αποδεσμεύτηκε δέκα μέρες μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το νέο αίτημα θα εξεταστεί από την επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Προώθηση

Σύμφωνα με την επιστολή του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή της Cyta Α. Νεοκλέους, ημερ. 4/6/2019, προς τον γ.δ. του ΥΠΟΙΚ (με σκοπό να την προωθήσει στη Βουλή) «το πλάνο για ενέργειες επικοινωνίας είναι δυναμικό και απαιτείται ταχύτητα στην υλοποίησή του, λόγω του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που δραστηριοποιείται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου». Σε πίνακα που επισυνάπτει δίνεται κατηγοριοποιημένο το κόστος των ενεργειών επικοινωνίας για το 2019, ανά εξάμηνο. Όπως προκύπτει από τις εκστρατείες, το μεγαλύτερο ποσό (1,13 εκατ. το α’ εξάμηνο και 2,35 εκατ. το β’ εξάμηνο) αφορά φέτος την προώθηση υπηρεσιών, ενώ σημαντικό ποσό (815 χιλ.) αφορά το τρέχον έτος την προβολή του οργανισμού στα αεροδρόμια. Στην κατηγορία «προβολή» εντάσσεται και η χορηγία προς την ΚΟΠ ύψους 200 χιλ. ευρώ για το 2019. Όσον αφορά τις χορηγίες (200 χιλ. φέτος) ο κ. Νεοκλέους σημειώνει πως έχει ήδη εγκριθεί ο πρώτος κατάλογος χορηγιών, οι οποίες δίνονται με αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες της Cyta και το αναλυτικό πλαίσιο πολιτικής έμμεσης διαφήμισης, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της. Στην επιστολή επισυνάπτεται και κατάλογος που περιλαμβάνει χορηγίες που δεν εμπίπτουν στο προαναφερθέν πλαίσιο, «αλλά σχετίζονται με εκστρατείες προώθησης υπηρεσιών και συνεχούς επικοινωνίας, καθώς και με άλλες ενέργειες επικοινωνίας, όπως εκθέσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια».

Για εκπαίδευση, θέατρο, μουσική, συνέδρια 

Μεταξύ των χορηγιών η Cyta πλήρωσε ή θα πληρώσει εντός του 2019 από χίλια ευρώ στην ΟΕΒ (επιχορήγηση εκπαιδευτικών δράσεων για παιδιά), στο Θέατρο Ριάλτο (χορηγία βραβείου κοινού), στο ΚΥΠΕ (καταχώρηση διαφήμισης στην ιστοσελίδα) και στην Αλέξια Βασιλείου για τη χορηγία του προγράμματος «Re-bE-Μέθοδος μουσικής ακρόασης-μουσικό κίνημα» και στήριξη συναυλίας. Περαιτέρω και όσον αφορά εγκεκριμένες χορηγίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί η μεγαλύτερη σε ύψος (60 χιλ.) αφορά διήμερο συνέδριο για τεχνολογία που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (η Cyta αναφέρει πως πρόκειται να υποβληθεί εισήγηση για ιεραρχική έγκριση και πως το ποσό θα τύχει διαπραγμάτευσης). Σημαντικό ποσό 50 χιλ. ευρώ (οι 30 χιλ. θα πληρωθούν φέτος) αφορά τον όμιλο IMH, ο οποίος τυγχάνει στήριξης από την Cyta και για άλλες δράσεις και αφορά το Cyprus Millennial Entrepreneurs Project. Με 35 χιλ. η Cyta επιχορηγεί την IMH για το 10th Limassol Economic Forum.
Την ίδια ώρα, για τον εκδοτικό όμιλο ΔΙΑΣ έχει εγκριθεί χορηγία 30 χιλ. ευρώ (20 χιλ. για το 2019) για τα Retail Excellence Awards.
Ο CEO της Cyta διευκρινίζει πάντως πως «δεν δηλώνονται ως χορηγίες η αγορά πακέτων προβολής από ΜΜΕ, αλλά ούτε η δωρεάν ή με έκπτωση παραχώρηση προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει ο Οργανισμός. Επίσης, δεν αξιολογούνται ως χορηγίες οι ενέργειες για επιβράβευση πελατών».
Καταληκτικά, αναφέρεται πως στο συνολικό ποσό ύψους 252.175 ευρώ εγκεκριμένων χορηγιών της Cyta περιλαμβάνεται για την εκ των υστέρων έγκριση ποσό 43.475 ευρώ, που αφορά ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Οι ενέργειες αυτές δεν δηλώθηκαν αρχικά, διότι αξιολογήθηκαν ως ενέργειες για εμπορική προώθηση υπηρεσιών και συνεχούς επικοινωνίας και όχι ως χορηγίες» τονίζει ο κ. Νεοκλέους.

Συμφωνία 1 εκατ. με Vodafone
Για συνολικά 68 ενέργειες η Cyta χρειάζεται τη συνδρομή συμβούλων/συνεργατών για το 2019, με συνολική δαπάνη για την κατηγορία αυτή 3,9 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγεί ο CEO της Cyta το 50% έχει ήδη αποδεσμευτεί από τη Βουλή και το νέο αίτημα αφορά το υπόλοιπο ποσό, για να μπορεί να καταβάλει τις αμοιβές τους. Το μεγαλύτερο ποσό, συγκεκριμένα 1 εκατ. ευρώ αφορά τη συμφωνία συνεργασίας με την Vodafone. «Πρόκειται για στρατηγική συνεργασία με το πολύ δυνατό αυτό brand της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Aγοράς. Μέσω της συμφωνίας αυτής, η Cyta έχει αποκλειστικότητα στην εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών» επεξηγείται στον σχετικό πίνακα. Άλλες 450 χιλ. ευρώ αφορούν την παροχή υποστήριξης στην διεύθυνση επιχειρηματικής Αγοράς, ενώ 115 χιλ. θα δαπανηθούν για την αξιολόγηση και επανασχεδιασμό των ιστοσελίδων της Cyta.
Αποδελτίωση 25 χιλ.
Περαιτέρω, και μεταξύ άλλων, για αμοιβές συμβούλων συνεργατών, προκύπτουν τα εξής:
Μαρτυρία στο δικαστήριο (δαπάνη 10 χιλ. ευρώ), υποστήριξη νομικού συμβούλου στο δικαστήριο (5.000 ευρώ), και ειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα ανταγωνισμού (35.000) σχετικά με καταγγελίες της ΕΠΑ
  • Συνεργάτης για αποκόμματα/αποδελτίωση αναφορών στα ΜΜΕ (25.000)
  • Συνεργάτες για υπηρεσίες για τη δημιουργία Μουσείου Τηλεπικοινωνιών (55.000)
  • Παροχή υπηρεσιών για τον Χρυσό Οδηγό (γραφιστικές εργασίες 20.000)
  • Εκτιμητής για οχήματα της Cyta πριν την ακινητοποίησή τους ή για περαιτέρω ενέργειες (9.000)
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για αγορά έργων τέχνης (400 ευρώ).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.