Φόρμα αναζήτησης

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Μέτοχοι οδηγούν στο δικαστήριο άλλους μετόχους για ανέγερση εστιώνΟ κοινωνιολόγος και ιδρυτικός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΠΛ), Δρ Νίκος Περιστιάνης, μαζί με άλλους επηρεζόμενους μετόχους, διεκδικούν -μέσω της νομικής οδού- σημαντικές αποζημιώσεις και επαναφορά της ιδιοκτησίας εστιών που ανεγέρθηκαν σχετικά πρόσφατα, σε όλους τους μετόχους της εταιρείας EDEX Ltd (Ιδρύτριας του ΠΛ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων των εναγόντων, «εναγόμενοι είναι τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας EDEX, Αντώνης Πολεμίτης, Χρίστος Βλάχος και Οδυσσέας Χριστοδούλου, καθώς επίσης και διάφορα άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τους εν λόγω βασικούς εναγόμενους.  Στους εναγόμενους περιλαμβάνεται επίσης και η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία University Ventures Fund, η οποία επένδυσε στην EDEX το 2011. Μεταξύ άλλων  η EDEX διαχειρίζεται τα ακίνητα στα οποία στεγάζονται οι σχολές, τα γραφεία διοίκησης και οι άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας».

Οι ενάγοντες προσάπτουν στους τρεις προαναφερθέντες εναγόμενους (διευθυντικά στελέχη) ότι «παραβαίνοντας τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα τους, ως διευθυντικά στελέχη της EDEX, εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους», ώστε «να οικειοποιηθούν τις φοιτητικές εστίες που κτίστηκαν για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας». Και στην προσπάθεια αυτή, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «είχαν τη συνδρομή των Αμερικανών διευθυντών της University Ventures Fund (κκ. Ryan Graig, Gregg Rosenthal και Daniel Pianko)».

Η πλευρά των εναγόντων, ισχυρίζεται ότι «στο πρώτο στάδιο η EDEX είχε εγκρίνει εσωτερικό δάνειο, γύρω στα δύο εκατομμύρια, για την αγορά των οικοπέδων. Στη συνέχεια, οι εστίες μεταφέρθηκαν σε ειδική εταιρεία-ταμείο (Alternative Investment Fund/AIF), το οποίο οι εναγόμενοι ενέγραψαν στο όνομα των ιδίων και μελών των οικογενειών τους. Αυτή η εταιρεία εξασφάλισε ξένους επενδυτές μέσω των “χρυσών διαβατηρίων”,  χωρίς ποτέ οι επενδυτές αυτοί να τύχουν οποιασδήποτε αξιολόγησης ή έγκρισης από την EDEX ή από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οπότε και δεν είναι γνωστό το “ποιόν” τους».

Ισχυρίζονται ακόμα ότι τα τρία διευθυντικά στελέχη, με τη βοήθεια των «Αμερικανών διευθυντών  της University Ventures Funds, χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια, το προσωπικό και/ή τα περιουσιακά στοιχεία της EDEX και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τις ανάγκες εκκίνησης και λειτουργίας των εστιών, τις οποίες είχαν στο μεταξύ θέσει κάτω από την ιδιοκτησία και έλεγχο τους – εξυπηρετώντας έτσι τα προσωπικά τους συμφέροντα, αντί τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων».

Μεταξύ άλλων «οι ενάγοντες διεκδικούν απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία οι φοιτητικές εστίες, που έχουν εγγραφεί στο όνομα εταιρειών τις οποίες δημιούργησαν και τώρα ελέγχουν οι τρεις εναγόμενοι,  να περιέλθουν στον έλεγχο και κυριότητα όλων των μετόχων της EDEX.

Η αγωγή έχει καταχωρηθεί για λογαριασμό των Εναγόντων από τα δικηγορικά γραφεία Χρήστος Πουργουρίδης & Σια Δ.Ε.Π.Ε. και Φοίβος, Χρίστος Κληρίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε μία νομική μάχη μεταξύ των μετόχων, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.