POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Σύννεφα πάνω από την ΑΗΚ – Πάνε σε μέτρα για ΓεΣΥ και αποκοπέςΣύννεφα μαζεύονται πάνω από την ΑΗΚ, καθώς οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται σε τουλάχιστον τρία καυτά κεφάλαια για τα οποία φαίνεται να υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων. Οι τέσσερις συντεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ (ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ) πληροφόρησαν χθες τους εργαζομένους για το πρόγραμμα 15 ενημερωτικών συγκεντρώσεων του προσωπικού, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Τρίτη μέχρι και τις 30 Μαΐου, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη για τα θέματα που εκκρεμούν και -μέσω μυστικής ψηφοφορίας- να εξουσιοδοτήσουν τις συντεχνίες να λάβουν δυναμικά μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο το επόμενο διάστημα.

Τρία κεφάλαια

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, ανοικτά παραμένουν τα ακόλουθα τρία κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις:

  • Παραβίαση συλλογικών συμβάσεων και αλλοίωση επί των όρων και κανονισμών εργοδότησης (διατήρηση ως έχει του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, παρά τη λειτουργία της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ).
  • Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου ημερομηνίας 29/3/19 (ακύρωση του νόμου για τις αποκοπές από μισθούς και ωφελήματα υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
  • Εύρυθμη λειτουργία και διατήρηση της βιωσιμότητας της καθετοποιημένης, λειτουργικά και λογιστικά διαχωρισμένης ΑΗΚ (μεταξύ άλλων, η ανάγκη μεταφοράς φυσικού αερίου στον σταθμό της Δεκέλειας και η μη ανάληψη από την ΑΗΚ του κόστους για τις κινητές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που θα ενοικιασθούν εκτάκτως για το καλοκαίρι του 2020).

Το ΓεΣΥ

Παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2019 το Υπουργικό αποφάσισε κατάργηση των σχεδίων υγείας στους ημικρατικούς οργανισμούς, κατά την πλήρη ανάπτυξη του ΓεΣΥ τον Ιούλιο του 2020 και για ακύρωση του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικήσουν το υπόλοιπο ποσό (αφού αφαιρεθεί το 2,90% της συνεισφοράς εργοδότη για το ΓεΣΥ) από το υφιστάμενο κόστος που επιβαρύνει τους οργανισμούς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το θέμα παραμένει εκκρεμές εν αναμονή «νέας διατύπωσης» της απόφασης από την κυβέρνηση. Οι συντεχνίες της ΑΗΚ πληροφορούμαστε ότι παραμένουν αμετακίνητες στην αξίωσή τους να διατηρηθεί ως έχει η λειτουργία του Ταμείου Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης και να μην επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο το επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνουν σήμερα. Διεκδικούν, εν ολίγοις, απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ για συνέχιση της καταβολής στο εν λόγω ταμείο από τον οργανισμό ποσοστού 5,9% επί των απολαβών κάθε υπάλληλου, ταυτόχρονα με την εισφορά 1,85% που από τον Μάρτιο καταβάλλει στον ΟΑΥ (για το ΓεΣΥ) προς όφελος του προσωπικού της η ΑΗΚ. Η εισφορά αυτή θα αυξηθεί στο 2,90% από τον Ιούνιο του 2020. Αυτό σημαίνει πως η συνεισφορά της ΑΗΚ για τις υπηρεσίες υγείας προς τους υπαλλήλους της θα είναι αυξημένη κατά 1,85% για την περίοδο Μαρτίου 2019 έως Μαΐου 2020 και κατά 2,9% από τον Ιούνιο του 2020 και μετά. Οι εργαζόμενοι (οι οποίοι επίσης καταβάλλουν από τον Μάρτιο την εισφορά 1,7% για το ΓεΣΥ) διεκδικούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν, με χρήματα της ΑΗΚ και χωρίς καμία υποβάθμιση ή περικοπή, τις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν σήμερα από τον ιδιωτικό τομέα, ανεξάρτητα αν μπορούν όπως όλοι οι πολίτες να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ. Δεν δέχονται καν την κατάθεση του υπολοίπου της εισφοράς του 5,9% που καταβάλλει η ΑΗΚ (αφού αφαιρεθεί η εισφορά της Αρχής στον ΟΑΥ) σε άλλο ταμείο προς όφελος των εργαζομένων.

Οι αποκοπές

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ αξιώνουν επίσης την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για ακύρωση των νόμων με τους οποίους γίνονταν αποκοπές σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα στο ευρύτερο δημόσιο από το 2012. Παρά το γεγονός ότι το κράτος εφεσίβαλε τις αποφάσεις, οι εργαζόμενοι επιμένουν στην επαναφορά εδώ και τώρα των μισθών και ωφελημάτων τους στα προ κρίσης επίπεδα και επισημαίνουν πως αν το Ανώτατο κάνει δεκτή την έφεση της Δημοκρατίας, τότε το κράτος μπορεί να ανακτήσει τα χρήματα που στο μεταξύ θα καταβάλει στους εργαζομένους.

Λειτουργία της ΑΗΚ

Έντονα διαφωνούν οι συντεχνίες με τη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ να καλυφθεί από το αποθεματικό της ΑΗΚ το κόστος (από 30 έως 50 εκατ. ευρώ) για την ενοικίαση κινητών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμελούς κάλυψης των αναγκών σε ρεύμα το καλοκαίρι του 2020 (1/6/20-15/9/20). Πληροφορούμαστε ότι για την επιβάρυνση της ΑΗΚ (αντί της μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές ρεύματος) υπήρξε συγκατάθεση της προέδρου και του αντιπροέδρου της ΑΗΚ, στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους με τον υπουργό Ενέργειας.

  • Επίσης, οι συντεχνίες ανησυχούν για τις διαδικασίες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και εμμένουν στη λήψη πρόνοιας για διοχέτευση φυσικού αερίου και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, ώστε όλες οι μονάδες της ΑΗΚ να μπορούν να ανταγωνίζονται τις ιδιωτικές μονάδες, που επίσης θα χρησιμοποιούν αέριο.

Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου/κειμένου από οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση του «ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS». Με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεοντολογίας της ΚΟΕΔ (ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ) επιτρέπεται η αναπαραγωγή ΜΟΝΟ με αναφορά στον online σύνδεσμο (link) που να παραπέμπει στο πρωτότυπο κείμενο/άρθρο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.