Φόρμα αναζήτησης

Πάνε και για τρίτη γεώτρηση;

Και τρίτη γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προγραμματίζει η Τουρκία σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το στέλεχος του ΑΚΕΛ μιλώντας στην τηλεόραση του Σίγμα, η επόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί συνεννόηση για διακοπή των δραστηριοτήτων του Fatih και του Yavouz και επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί «βορείως του τεμαχίου 7». Επικοινωνήσαμε με τον κ. Χριστοφίδη, ο οποίος επανέλαβε και στον «Πολίτη» τις πληροφορίες του για προετοιμασία και τρίτης γεώτρησης βορείως του τεμαχίου 7. Η πηγή πληροφόρησης του κ. Χριστοφίδη δεν ήταν σαφής κατά πόσο η νέα παράνομη γεώτρηση θα γίνει στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7 ή σε θαλάσσια περιοχή βορείως του τεμαχίου 7. Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο θαλάσσιο μέτωπο βορείως του τεμαχίου 7 εμπίπτει στο τεμάχιο 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο υπάρχει τμήμα της θάλασσας βορείως του 7 που δεν εμπίπτει στην οριοθετημένη νότια ΑΟΖ της ΚΔ αλλά στις συντεταγμένες της ΑΟΖ που κοινοποίησε τον περασμένο Μάιο το Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ. Ένα -βόρειο- τμήμα του 7, όπως και βόρεια τμήματα των τεμαχίων 4, 5 και 6, και το δυτικό άκρο του τεμαχίου 1 εμπίπτουν στη θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αποτελεί προέκταση της δικής της υφαλοκρηπίδας. Σε καμία από τις περιοχές αυτές που διεκδικεί η Τουρκία δεν έχουν καθοριστεί γεωτρητικοί στόχοι από τις εταιρείες που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αρχές Αυγούστου

Άλλες πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι το γεωτρύπανο Fatih θα αποχωρήσει από το σημείο της παράνομης γεώτρησης Φοινίκη 1, περίπου 35 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, αρχές Αυγούστου, παρότι η navtex που εκδόθηκε για τις συγκεκριμένες γεωτρητικές εργασίες καλύπτει την περίοδο μέχρι 3 Σεπτεμβρίου. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το Fatih θα αποδεσμευτεί από τη συγκεκριμένη περιοχή αρχές Αυγούστου τότε συνάγεται ότι μετά από αυτή την περίοδο θα μπορεί, αν το επιθυμούν η τουρκική κυβέρνηση και η εταιρεία ΤΡΑΟ να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Τουρκία να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της, επιλέγοντας πλέον ένα γεωτρητικό σημείο είτε κάπου εντός των τεμαχίων 4, 5, 6 ή 7 (τα οποία θεωρεί επέκταση της υφαλοκρηπίδας της), είτε νοτιότερα, σε ένα από τα τεμάχια 8, 9 ή 12 (τμήματα των οποίων θεωρεί ότι ανήκουν στην… ΑΟΖ του ψευδοκράτους.

Η επιστράτευση και του Yavuz για γεώτρηση νοτίως του Αποστόλου Αντρέα (δεν άρχισαν ακόμα γεωτρητικές εργασίες) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις παράνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει σοβαρή κρίση και να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία να προσέλθει σε έναν διάλογο που θα καλύψει πλέον όχι μόνο τα ανοικτά ζητήματα στο Κυπριακό (ενδεχομένως πάνω σε βάση άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) αλλά και τη διαχείριση των ενεργειακών ζητημάτων και ειδικότερα τον «διαμοιρασμό» των πηγών φυσικού αερίου. Αυτός θεωρείται από ενημερωμένες πηγές ότι είναι ο λόγος που Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι, χωρίς να εγκαταλείπουν την επιχειρηματολογία που βασίζεται στον ισχυρισμό τους ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εισχωρεί στα δυτικά τεμάχια που οριοθέτησε με διεθνείς συμφωνίες η ΚΔ, επικαλούνται και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο που εντοπίστηκε ή θα εντοπιστεί σε άλλες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.