Φόρμα αναζήτησης

Μια διαφορετική συνέντευξη με τον Παναγιώτη Σεντώνα, υποψήφιο ευρωβουλευτή

Πρέπει, όμως, να θυμόμαστε καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου”.

Το πιο πάνω υποστηρίζει με ζέση ο πιο νεαρός υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Σεντώνας. Με τον Παναγιώτη κουβεντιάσαμε τις προκλήσεις της εποχής μας με μια διαφορετική γλώσσα

Μένουν μερικές μέρες μόνο πριν από τις κάλπες. Ήταν γοητευτικό το ταξίδι;

Δύσκολο αλλά ναι, είναι γοητευτικό. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ μου έδωσε το προνόμιο να συνομιλήσω με εκατοντάδες συμπολίτες μας και να γνωρίσω την οπτική τους. Ακούω καθημερινά με πολλή προσοχή ιστορίες απογοήτευσης αλλά και τόλμης, ιστορίες αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας. Κρατώ δύο πράγματα. Πρώτο, τη θέληση των ανθρώπων του τόπου μας να δουν την κοινωνία μας καλύτερη. Δεύτερο, την ομορφιά που υπάρχει μέσα στους ανθρώπους παρά τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που μπορεί να έχουν μπροστά τους.

Πώς βιώνεις τη σχέση των νέων με την πολιτική;

Η σχέση των νέων με την πολιτική είναι βαθιά τραυματισμένη. Αντιμετωπίζουν την πολιτική σαν ένα βουητό που συμβαίνει πέρα και έξω από τη ζωή τους. Όμως πρέπει να ξέρουμε καλά πως ό,τι συμβαίνει στην πολιτική επηρεάζει τη ζωή μας. Την εργασία, την υγεία, το περιβάλλον. Για να επανέλθει η σχέση εμπιστοσύνης ο μόνος δρόμος είναι να κτίσουμε μια καινούργια κουλτούρα. Τα στοιχεία της είναι απλά. Να μιλάς τη γλώσσα της αλήθειας. Να μην υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις. Και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό για να κάνεις πράξη αυτό που λες.

Οι νέοι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και είναι διατεθειμένοι να εργαστούν γι’ αυτές;

Πιστεύω ότι έχουν απόλυτη επίγνωση του τι πρέπει να αλλάξει. Από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Την καλύτερη παιδεία να θέτει τα θεμέλια για την κριτική και αναλυτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την κουλτούρα καινοτομίας. Το ισχυρότερο, το κράτος δικαίου. Η πολιτική αλλαγή δεν θα συμβεί επειδή κάποια στιγμή ένα βασιλόπουλο σε ένα λευκό άλογο θα έρθει και θα αλλάξει ως διά μαγείας τα πράγματα. Όπως το βασιλόπουλο που σώζει τη Χιονάτη. Η πολιτική αλλαγή επέρχεται όταν είμαστε παρόντες και παρούσες. Όταν καλύτεροι άνθρωποι σηκώσουν τα μανίκια και εμπλέκονται στην πολιτική και στα κοινά. Είναι γι’ αυτό που αποδέχθηκα την πρόκληση της συμμετοχής. Επειδή με κινητοποιεί η απλή, αλλά δυνατή ιδέα, ότι μπορώ να βάλω και εγώ το μικρό μου λιθαράκι για να χτίσουμε μια χώρα σύγχρονη, δυναμική και εξωστρεφή. Την Κύπρο των περήφανων, έντιμων και καθαρών ανθρώπων.

Σε στήριξε η οικογένεια όλο αυτό τον καιρό; Απ’ ό,τι ξέρω έχεις δυο μικρά παιδιά και μπορούμε να φανταστούμε τι… τράβηξε η Ιουστίνη (η γυναίκα του).

Ναι η οικογένειά μου είναι το καταφύγιό μου, η όασή μου σ’ αυτό το ταξίδι. Σίγουρα είναι πρόκληση να εξηγήσεις στα παιδιά σου τον δρόμο αυτό. Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι των ευρωεκλογών τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα μεσημέρι Κυριακής που γευματίζαμε, η κόρη μου, με ρώτησε γιατί θέλω να αλλάξω δουλειά. «Παπά», μου λέει, «γιατί θέλεις να αλλάξεις δουλειά και να γίνεις ευρωβουλευτής;». Κοιταχτήκαμε με την Ιουστίνη αμήχανα. Τι απαντάς σ’ ένα τετράχρονο; Και πρέπει να σας πω ήταν η δυσκολότερη ερώτηση που δέχτηκα καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής. Της είπαμε με την Ιουστίνη: Για να γίνουν τα νηπιαγωγεία που πηγαίνουν τα παιδάκια πιο όμορφα, για να έχουμε κι άλλα ωραία πάρκα να πηγαίνουμε βόλτες, για να μπορούν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στους παιδότοπους και να παίζουν χαρούμενα.

Υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκες να το…βάλεις στα πόδια;

Όχι. Ακόμα και στα δύσκολα, θυμίζω στον εαυτό μου τον Τσώρτσιλ: «Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου, αν σταματάς και ρίχνεις πέτρες σε κάθε σκύλο που γαβγίζει».

Θέλω να υπολογίσεις πόσα χιλιόμετρα ”έκοψες” στην Κύπρο για μια θέση ευρωβουλευτή στην ΕΕ.

Σίγουρα εκατοντάδες.

Και πόσες χειραψίες έκανες; Πες έναν αριθμό!

Χιλιάδες. Είναι στοιχείο της αυθεντικής ανθρώπινης επικοινωνίας.

Είδα μια μπροσούρα που ρωτούσε με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: ”Τι κάνει η Ευρώπη για σένα;”. Δεν θα ήταν πολύ πιο ουσιαστικό να το κάναμε ανάποδα; Τι κάνω εγώ για την Ευρώπη;

Και τα δύο χρειάζονται. Η Ευρώπη θα προσφέρει όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε εάν έχει σωστό προσανατολισμό και για να τον έχει χρειάζεται οι πολίτες να δώσουν κατεύθυνση με τη συμμετοχή τους. Πρέπει να κτίσουμε μια πιο ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, προωθώντας για παράδειγμα τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού FBI για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε ανάγκη και μια Ευρώπη πιο ανθρώπινη. Είναι γι’ αυτό που στηρίζουμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μάστερ πλαν για αντιμετώπιση του καρκίνου, τη δημιουργία 5 εκατομμυρίων καινούργιων θέσεων εργασίας για τους νέους αλλά και την υλοποίηση σχεδίων επιχορηγήσεων για τη στέγαση των νέων ανθρώπων. Θέλουμε βέβαια και την πιο έξυπνη Ευρώπη που να επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία και να πρωτοπορεί στις πράσινες τεχνολογίες.

Σκεφτείτε η Κύπρος να μην ήταν κράτος μέλος της ΕΕ…

Σίγουρα δεν διάβασες βιβλίο στην προεκλογική εκστρατεία. Πες μου όμως το πιο αγαπημένο σου για να το διαβάσουν οι αναγνώστες μας μετά τις εκλογές!

Ο «Σιντάρτα», του Έρμαν Έσσε. Είναι ένα κορυφαίο κείμενο για την πνευματική ανεξαρτησία του ανθρώπου. Γράφει σε κάποιο σημείο ο Έσσε: «Να είσαι προσεκτικός, εσύ που διψάς για γνώση, μπρος στο πλήθος των απόψεων και τη διαμάχη των λέξεων».

Ποια είναι δική σου οπτική για αυτή τη δεκαπεντάχρονη πορεία της Κύπρου στην ΕΕ;

Ως πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας είμαι επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σημαντικότερο το Erasmus για τη νεολαία. Βλέπω τους χιλιάδες νέους μας που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει το Erasmus. Αποκτούν καινούργιες γνώσεις, καλλιεργούν δεξιότητες, βελτιώνουν την απασχολησιμότητά τους. Αλλά και μέσα από τη δουλειά μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, βλέπω τα δεκάδες ερευνητικά προγράμματα που έρχονται στην Κύπρο. Δημιουργούνται μέσα από αυτά τα προγράμματα ποιοτικές θέσεις εργασίας, παράγεται νέα γνώση και μέσα από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας προστίθεται αξία στην κοινωνία και στον τόπο. Και πέρα από αυτά πιστεύω ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη συμμετοχή μας στην Ένωση και για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Γιατί είμαι της άποψης ότι ούτε το Κυπριακό θα συζητούσαμε ακόμα, ούτε την ασφάλειά μας θα κρατούσαμε αυτά τα χρόνια που όλα σ’ αυτή την παράξενη γωνιά της Μεσογείου σείονταν, αν η Κύπρος δεν ήταν κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιο είναι το διακύβευα αυτών των εκλογών;

Ξέρετε, όπως μας διηγείται η ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη ήταν μια όμορφη νέα που την ερωτεύτηκε σφοδρά ο Δίας. Για να την πλησιάσει, μια μέρα που μάζευε με τις φίλες της άνθη στην ακρογιαλιά της Φοινίκης μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο, εύσωμο και δυνατό ταύρο. Την ξεγέλασε, την άρπαξε και τη μετέφερε στην Κρήτη. Η Ευρώπη κινδυνεύει σήμερα από μια καινούργια αρπαγή. Την αρπαγή από τον λαϊκισμό και τις μισαλλόδοξες σοβινιστικές τάσεις. Πρέπει όμως να θυμόμαστε καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα ειρήνης, δημοκρατίας και προόδου. Έχουμε ευθύνη να αποτρέψουμε την αρπαγή της από τους λαϊκιστές και τους κάθε λογής λαοπλάνους.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.