Φόρμα αναζήτησης

Πάει καλά η μονάδα 3

Πολύ ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας 3 στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ στο Βασιλικό, μετά από τα έργα αποκατάστασης του συστήματος αποθείωσης της εν λόγω μονάδας και των εργασιών για μετατροπή του λέβητα, ώστε να μπορεί να καίει και φυσικό αέριο.

Σήμερα τελειώνει

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Πολίτη», ο αναπληρωτής διευθυντής παραγωγής της ΑΗΚ Χάρης Μενελάου ανέφερε ότι από τις 5 Ιουλίου είναι σε εξέλιξη η περίοδος αξιοπιστίας της μονάδας 3. Δηλαδή, η μονάδα εργάζεται σε 24ωρη βάση, χωρίς καμία διακοπή, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον η λειτουργία της γίνεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η (15νθήμερη) περίοδος αξιοπιστίας της εν λόγω μονάδας ολοκληρώνεται σήμερα, 19 Ιουλίου και αν όλα κυλήσουν και κατά τη σημερινή μέρα χωρίς πρόβλημα τότε την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα κατά τις 22, 23 και 24 Ιουλίου θα λάβουν χώρα κάποια πρόσθετα δοκιμαστικά τεστ, παρουσία του κατασκευαστή/εργολάβου και αν και αυτά ολοκληρωθούν με επιτυχία θα παραδοθεί επίσημα η μονάδα στην ΑΗΚ. Αν σήμερα, κατά την ολοκλήρωση της περιόδου αξιοπιστίας, διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου προβλήματος, τότε τα δοκιμαστικά θα συνεχιστούν για άλλες 15 μέρες.

Η απονίτρωση

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, αν όλα πάνε καλά και παραδοθεί επίσημα προς χρήση η μονάδα 3, θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα τεθεί και πάλι εκτός λειτουργίας, ώστε να εγκατασταθεί σε αυτήν τεχνολογία απονίτρωσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εφόσον η εγκατάσταση απονίτρωσης ολοκληρωθεί κανονικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, θα τεθούν εκτός λειτουργίας από τις αρχές Ιανουαρίου 2020 οι μονάδες 1 και 2 στο Βασιλικό, ώστε να τοποθετηθεί και σε αυτές η τεχνολογία απονίτρωσης. Σύμφωνα με τον αναπλ. διευθυντή παραγωγής, αν το πρόγραμμα τηρηθεί χωρίς απρόοπτα, γύρω στις 20 Ιουνίου 2020 θα είναι έτοιμες για χρήση και οι μονάδες 1 και 2, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Η ενοικίαση

Επειδή, όμως, η εκτέλεση συμβολαίων συχνά παρουσιάζει αποκλίσεις από το πρόγραμμα και επειδή αν κάτι πάει στραβά θα είναι δύσκολο για την ΑΗΚ να καλύψει τη ζήτηση ρεύματος χωρίς τις μονάδες 1 και 2, η ΡΑΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από την ΑΗΚ να προκηρύξει προσφορές για ενοικίαση κινητών ομάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 130 μεγαβάτ, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πλημμελούς κάλυψης των αναγκών για το καλοκαίρι του 2020. Ήδη η ΑΗΚ προκήρυξε προσφορές για την ενοικίαση των εν λόγω μονάδων, οι οποίες λήγουν στις 31 Ιουλίου. Το κόστος ενοικίασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 30 και 50 εκατ. ευρώ και θα αναλάβει να το καλύψει η ΑΗΚ μέσω των ταμειακών διαθεσίμων της. Η ενοικίαση των μονάδων θα καλύψει την περίοδο 1ης Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου. Η παραιτηθείσα πρόεδρος της ΑΗΚ Έμιλυ Γιολίτη υποστήριζε ότι δεν υπήρξε συμφωνία με το Υπουργείο Ενέργειας για κάλυψη του κόστους ενοικίασης από τα αποθεματικά της ΑΗΚ, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία και ενημερώθηκε σχετικά η ΡΑΕΚ, ώστε να μην επιτρέψει την ανάκτηση του κόστους μέσω των διατιμήσεων του ρεύματος. Το θέμα αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι συντεχνίες στον διάλογο με τη διοίκηση και τη διεύθυνση, καθώς υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για την ενοικίαση οφείλεται σε κακούς χειρισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, κατά τη διαδικασία εισαγωγής φυσικού αερίου.

Η επάρκεια

Παρά το γεγονός ότι η μονάδα 3 λειτουργεί σήμερα σε δοκιμαστική βάση, η κάλυψη των αναγκών της Κύπρου σε ρεύμα γίνεται χωρίς προβλήματα. Σε αυτό συνέτειναν και οι καιρικές συνθήκες και κυριότερα η απουσία ιδιαίτερα ψηλών θερμοκρασιών (πάνω από 40 βαθμούς) για αρκετές συνεχόμενες μέρες. Χαρακτηριστικά, μας ελέχθη ότι σε κάποιες μέρες του Ιουλίου, που σε άλλες περιπτώσεις η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξευόταν στα ύψη, φέτος περιορίστηκε έως και 40 μεγαβάτ κάτω από την προβλεπόμενη κατανάλωση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.