Φόρμα αναζήτησης

Οζερσάι: Ναι σε πενταμερή – Θάβει την ομοσπονδία

Ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι καινοτόμες ιδέες του για μια συνεργασία δύο κρατών υπήρξαν αντικείμενο άτυπων συζητήσεων του με ε/κ πολιτικούς.

Δηλώνει ότι απαιτείται πλέον να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» στην Κύπρο και επιχειρηματολογεί ότι το πρόβλημα δεν είναι να αποδεχθούν οι ελληνοκύπριοι μια νέα προσέγγιση, αλλά η στάση της διεθνούς κοινότητας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Οζερσάι ήταν γνώστης της πρότασης του Μουσταφά Ακιντζί. «Αν στόχος της συνάντησης είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε τότε διαφωνώ. Αλλά αν τα μέρη θα συναντηθούν άτυπα, όχι για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, αλλά για να συζητήσουν ποια θα είναι η βάση και αν έχουμε ή όχι το ίδιο όραμα,τότε το υποστηρίζω», ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων.

Δεν απέρριψε μάλιστα τις φήμες ότι άρχισε ήδη η συζήτηση των νέων ιδεών πίσω από κλειστές πόρτες εκθέτοντας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει, ε/κ συνομιλητές του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του σε ότι αφορά το μοντέλο λύσης του Κυπριακού, τη συνεργασία εν είδει δύο κρατών και κατά πόσο αυτό ήταν μέρος συζητήσεων του με ε/κ αξιωματούχους. «Εάν τους ρωτήσετε δημόσια αυτοί πιθανόν να το αρνηθούν, αλλά εγώ πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για συζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχουν θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια και πολλές φορές το να είσαι μέσα στο ίδιο δωμάτιο με τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ωφέλιμο».