POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ούτε τα εμβόλια δεν φέρνουν την Ανάσταση – Οι κόκκινες γραμμές και η διαφωνία του Πρόδρομου 

Σε επικίνδυνα όρια βρίσκεται η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, καθώς χθες ανακοινώθηκαν 941 νέα περιστατικά κορωνοϊού, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να ξεπερνά το 1,6%. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε πως δεν έρχονται νέες χαλαρώσεις και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αυστηροποιούνται τα μέτρα ενόψει του Πάσχα. Χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου συναντήθηκε εκ νέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνοντάς τον για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και για το τι αναμένεται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Μπορεί η κυβέρνηση να απορρίπτει προς το παρόν το σενάριο της αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά τον τελικό λόγο τον έχουν τα νοσοκομεία, την ώρα που πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας πλησιάζουμε τους 300 νοσηλευόμενους, με το Νοσοκομείο Αναφοράς να έχει ήδη γεμίσει και τους επιδημιολόγους να ανησυχούν για το πόσο θα αντέξει ακόμη το σύστημα. Επιδημιολόγοι και υπουργός Υγείας βρίσκονται επί ποδός, με τους πρώτους να καταθέτουν ήδη τις προτάσεις τους στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων αφορούν μόνο το ζήτημα του εκκλησιασμού των πολιτών, καθώς η επιδημιολογική μας εικόνα δεν επιτρέπει χαλαρώσεις ούτε την ημέρα του Πάσχα. Ακτίδα φωτός στην όλη κατάσταση αποτελεί το γεγονός ότι μετά και τη γνωμάτευση του ΕΜΑ για πιθανή, αλλά σπάνια συσχέτιση του εμβολίου της Johnson & Johnson με περιστατικά θρομβώσεων, το μονοδοσικό εμβόλιο θα βρίσκεται στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών.

Φταίνε τα εμβόλια

Μέχρι και τις 19 Απριλίου έγιναν συνολικά 214.675 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 156.682 αφορούν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57.993 αφορούν τη χορήγηση και των δύο δόσεων, με το ποσοστό των πολιτών που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους να φτάνει το 6,6% του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που αναμένουν τη δεύτερη δόση ακουμπούν το 17,8%. Σήμερα μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δικαίωμα για να κλείσουν ραντεβού έχουν οι πολίτες 49-50 ετών, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους 16 χιλιάδες ραντεβού. Από ό,τι φαίνεται, το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα αρχίζει σιγά – σιγά να ανεβάζει ρυθμούς, με τη χώρα μας να λαμβάνει εμβόλια από τέσσερις συνολικά εταιρείες, και τους επιδημιολόγους να τονίζουν την ανάγκη για άμεσο μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, μιας και θεωρούν ότι ένας από τους βασικούς λόγους που βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση είναι η αργοπορία του εμβολιαστικού προγράμματος και η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως επεσήμανε σε χθεσινή της δήλωση το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Μαρία Κολιού, το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν αυξάνει με τους ρυθμούς που ανέμεναν οι επιδημιολόγοι, επισημαίνοντας ότι βιαστήκαμε να χαλαρώσουμε και γι’ αυτό τώρα αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα λίγο πριν από το Πάσχα.

Κόκκινες γραμμές

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδέχεται να υπάρξουν χαλαρώσεις στους περιορισμούς, τουλάχιστο μέχρι και τα μέσα Μαΐου, αλλά οι επιδημιολόγοι ετοιμάζουν προτάσεις για το τι ενδεχομένως να αλλάξει τις ημέρες των εορτών. Οι επιδημιολόγοι έθεσαν ενώπιον του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 30 Απριλίου. Παράλληλα όρισαν και κόκκινες γραμμές, τις οποίες εάν ξεπεράσουμε, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η επιστροφή σε αυστηρότερους περιορισμούς. Όπως δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Μαρία Κολιού, τα δεδομένα που προκύπτουν από το ποσοστά θετικότητας των επαρχιών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς σχεδόν όλες οι επαρχίες βρίσκονται πάνω από το 1%, με τη Λεμεσό να συνεχίζει να έχει τα σκήπτρα καθώς, παρά τη μικρή μείωση κρουσμάτων που σημείωσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, άρχισε και πάλι να ανεβαίνει επικίνδυνα. Σημαντική είναι η πληρότητα των νοσοκομείων που ανεβαίνει και οι εισαγωγές καθημερινά είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, και βέβαια οι εντατικές, που είναι γύρω στο 30, καθώς, όπως τόνισε η δρ Κολιού, μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμη στα όριά τους, αλλά ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.

Επιτάφιος χωρίς πιστούς

Κατά τις πρώτες 20 ημέρες του Απριλίου έχουμε ξεπεράσει τα 11 χιλιάδες νέα περιστατικά και τους 34 θανάτους, την ώρα που ο μέσος όρος νοσηλευομένων βρίσκεται στους 223 σε θαλάμους Covid- 19 και 55 σε ΜΑΦ και ΜΕΘ. Τα πιο πάνω δεδομένα βάζουν φρένο στις σκέψεις για μερική άρση περιορισμών το Πάσχα, με τους ειδικούς να θέτουν ενώπιον του υπουργού Υγείας. εκτός από τις εισηγήσεις τους και το αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τον εκκλησιασμό ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με αυτό, ο μέγιστος αριθμός πιστών εντός των ναών θα παραμείνει στα 50 άτομα, θα μπορούν όμως να βρίσκονται πιστοί στο προαύλιο, τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ για τους ψάλτες γίνονται σκέψεις πως θα πρέπει να φέρουν μάσκα, εκτός από εκείνον που θα ψάλλει. Αλλαγές προβλέπονται και για τη Μεγάλη Παρασκευή, με την περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από την εκκλησία χωρίς την ακολουθία πιστών. Έντονος προβληματισμός επικρατεί ωστόσο και για την ώρα κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο λόγω της αναστάσιμης ακολουθίας που αρχίζει τα μεσάνυχτα. Από πλευράς επιδημιολόγων υπάρχει η σκέψη όπως μόνο  για εκείνη την ημέρα παραταθεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να την παρακολουθήσουν μέχρι το τέλος. Σε ό,τι αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες, δεν προκρίνεται να δοθεί αύξηση του αριθμού παρευρισκομένων, με τον μέγιστο αριθμό ατόμων να παραμένει στα τέσσερα πρόσωπα.

Διαφωνεί ο Πρόδρομος

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των μελών της επιδημιολογικής ομάδες παραμένει το θέμα των σχολείων, με τα σενάρια γύρω από αυτά να δίνουν και παίρνουν. Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας απέκλεισαν οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρου κλεισίματος των δημοτικών, ωστόσο πλέον υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης των διακοπών του Πάσχα για μια εβδομάδα. Η παράταση που προτείνουν οι επιδημιολόγοι δεν αφορά όλες τις τάξεις, αλλά μόνο τα δημοτικά που δεν έχουν εξετάσεις και στα οποία εντοπίζεται σημαντική μερίδα των κρουσμάτων που σχετίζονται με τα σχολεία. Οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να θεωρούν ότι αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι μαθητές των δημοτικών δεν υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο και δεν φορούν μάσκες, με την παράταση των διακοπών κατά μια εβδομάδα και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία με αρνητική βεβαίωση rapid test να αποτελεί εν μέρει λύση στο πρόβλημα. Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας αντιστέκεται για άλλη μια φορά στις προτάσεις των επιστημόνων, με τον υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου να τονίζει ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους και ότι θα αυξηθούν οι τυχαίες δειγματοληψίες στα δημοτικά. Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά στα 54.493 εξετάσεις rapid test, από τις οποίες προέκυψαν μόνο 128 κρούσματα, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται στο 0,23%.

 

Καταρρέει το εμβληματικό ξενοδοχείο King George στην περίκλειστη των Βαρωσίων – Η ιστορία του αγαπημένου ξενοδοχείου του Σεφέρη (Φωτογραφίες)

 

Αυτά είναι τα σημεία για rapid τεστ την Τετάρτη 21/04 (κατάλογος ανά επαρχία)

 

Μια λάθος καταδίκη οδήγησε σε απαλλαγή

 

Ανοίγει σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 49 και 50 ετών: Διαθέσιμα 16,000 ραντεβού

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.