Φόρμα αναζήτησης

Ούτε εδώ πολιτικές ευθύνες;

Την ώρα που εντείνονται οι έρευνες για εξιχνίαση της πρωτοφανούς υπόθεσης δολοφονιών γυναικών με την κοινωνία να παρακολουθεί αποσβολωμένη τις καταιγιστικές εξελίξεις, σε ένα δεύτερο, κοντινό, πλάνο εντείνονται και οι φωνές για ανάληψη πολιτικών ευθυνών και παραιτήσεις. Φωνές που κάνουν ταυτόχρονα λόγο για ρατσιστικές νοοτροπίες στις τάξεις της Αστυνομίας, για ολιγωρία, εγκληματική αμέλεια και πρωτοφανή αδιαφορία.

Πολιτικά κόμματα, αλλά και πολίτες, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψέγουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας από τον περασμένο Μάιο οπόταν και δηλώθηκε η εξαφάνιση της 38χρονης Mary Rose Tiburcio από τις Φιλιππίνες, η σορός της οποίας ανασύρθηκε πρώτη από το πηγάδι του μεταλλείου στο Μιτσερό και της 6χρονης κόρης της. Δέκτες της κριτικής ο αρχηγός Αστυνομίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, την παραίτηση των οποίων ζήτησε ανοιχτά χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Αμφότεροι ωστόσο συστήνουν υπομονή, καθώς προτεραιότητα για τους ίδιους έχει η εξιχνίαση των δολοφονιών και στη συνέχεια η διερεύνηση των ενεργειών της Αστυνομίας. Πάντως, από την τοποθέτηση του κ. Νικολάου που έγινε στις 20 Απριλίου, αλλά και τη χθεσινή του αρχηγού Αστυνομίας, δεν προκύπτει οποιαδήποτε πρόθεση παραίτησης ή ανάληψης της πολιτικής ευθύνης που τους καταλογίζεται. Για τυχόν ευθύνες του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού Αστυνομίας ρωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος περιορίστηκε να πει πως «αυτό το οποίο τίθεται και νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια είναι ότι είμαστε πραγματικά συγκλονισμένοι από αυτά που μαθαίνουμε». Πρόσθεσε δε πως «όσο διαρκούν οι έρευνες της Αστυνομίας, όμως, δεν θα ήταν πρέπον ούτε συνετό να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη δήλωση. Εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες, θα ακούσετε και από τον υπουργό και από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Περιμένετε…

Τη διαβεβαίωση ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει κάθε πρόθεση να διερευνήσει πλήρως τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί σε σχέση την υπόθεση εντοπισμού των σορών δυο γυναικών στο φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού, με διαφάνεια και ειλικρίνεια, και εκεί και όπου θα διαπιστωθούν οποιεσδήποτε αδυναμίες θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα, έδωσε χθες ο αρχηγός του σώματος Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Ο κ. Χρυσοστόμου διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι θα αποδοθούν ευθύνες «εκεί και όπου υπάρχουν και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν», ενώ ζήτησε σε αυτό το στάδιο την κατανόηση των ΜΜΕ, καθότι, όπως είπε, η Αστυνομία θεωρεί ότι «κορυφαία προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών, η διαπίστωση της πραγματικής έκτασης των εγκλημάτων που έχουν λάβει χώρα, η εξιχνίαση και η στοιχειοθέτησή τους». «Αναγνωρίζουμε», σημείωσε, «ότι έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού από πλευράς της Αστυνομίας κάποιων από τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα. Ούτε υποτιμούμε, ούτε βεβαίως και απαξιώνουμε τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί. Αντίθετα, κατανοούμε τον αποτροπιασμό και το αίσθημα ανησυχίας που αυτές οι υποθέσεις έχουν προκαλέσει στην κυπριακή κοινωνία».

Από πλευράς του ο υπ. Δικαιοσύνης, που χθες αρκέστηκε σε γραπτή διευκρίνιση αναφορικά με τα διαβήματα του κ. Λούη Κουτρουκίδη για την υπόθεση της εξαφάνισης της Mary Rose Tiburcio, περιορίστηκε επί του θέματος στις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί το περασμένο Σάββατο και προ της ανεύρεσης δεύτερου σορού στο Μιτσερό. Όπως είπε, όλοι αυτοί οι οποίοι προέτρεξαν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε η Αστυνομία τον περασμένο Μάιο, θα ήταν καλό να περιμένουν μέχρι να συμπληρωθούν οι έρευνες όσον αφορά τον φόνο και όλα εκείνα τα οποία πραγματικά έχουν συγκλονίσει όλους. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπάρχει χρόνος να αξιολογηθούν τα όσα έγιναν από την Αστυνομία και δεν τίθεται θέμα να μην γίνει κάτι τέτοιο. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα οποία κάποιοι προσπάθησαν να αποδώσουν, περί ολιγωρίας επειδή δεν επρόκειτο για Κύπριο πολίτη, αδικούν την Αστυνομία, για να καταλήξει ότι αν υπήρξε ολιγωρία στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον περασμένο Μάιο, αυτό θα φανεί από την έρευνα…

Όχι στο κουκούλωμα

Τη θέση ότι προέχει η ολοκλήρωση των ερευνών διατύπωσε χθες εκ μέρους του ΔΗΣΥ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Δημητρίου, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή για τα δεδομένα της κοινωνίας μας υπόθεση. «Την ίδια στιγμή πρέπει να απαντηθούν και τα ερωτήματα που εγείρονται. Δεν υπάρχει καμία διάθεση από τον οποιονδήποτε ούτε να ξεχαστούν ούτε να κουκουλωθούν. Δεν υπάρχει αυτή η διάθεση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Χρειάζεται όμως να έχουμε την υπομονή, όλοι μας και να βάζουμε σε προτεραιότητα τα ζητήματα», καταλήγει ο κ. Δημητρίου, αφήνοντας ωστόσο να αιωρείται ποιους αφορούν τα ερωτήματα που τίθενται.

Ξέσπασμα γ.γ. ΑΚΕΛ: Τώρα Πρόεδρε;

Από τις τοποθετήσεις  κομμάτων και πολιτικών αρχηγών για την πρωτοφανή υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών που συγκλονίζει το παγκύπριο εντονότερη ήταν χθες αυτή του ΑΚΕΛ και του γ.γ. του Άντρου Κυπριανού.

«Είναι από τις στιγμές που, ειλικρινά, θα ήθελα να ήμουν απλός πολίτης και όχι πολιτικός ηγέτης για να μπορούσα να εκφραστώ όπως θα ήθελα να εκφραστώ» δήλωσε εκφράζοντας λύπη και έντονη δυσφορία «για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτά τα εγκλήματα και από την Αστυνομία και από τον υπουργό Δικαιοσύνης». Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες και του αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Ιωνάς Νικολάου και ο ΔΗΣΥ απαίτησαν και πέτυχαν την παραίτηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης και του τότε αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Χρυσοστομίδη και Ιάκωβου Παπακώστα για την απόδραση ενός φυλακισμένου, του Κίτα. Σήμερα έχουμε μέχρι στιγμής τρεις φόνους για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την τότε περίοδο. Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία απλά και μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κυπριακής καταγωγής, γιατί προέρχονταν από ξένες χώρες και ο υπ. Δικαιοσύνης και ο αρχηγός της Αστυνομίας μας λένε ότι δεν είναι η ώρα τώρα να αναζητηθούν ευθύνες, είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων. Συμφωνούμε ότι είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων, είναι όμως και η ώρα της ανάληψης των ευθυνών τους. Θεωρούμε ότι ο υπ. Δικαιοσύνης και ο αρχηγός έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν και θα έπρεπε να το είχαν πράξει από μόνοι τους» τόνισε. Ο κ. Κυπριανού που ζητά ψυχομετρικά τεστ για όσους στελεχώνουν σώματα ασφαλείας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θυμίζοντας ότι έπαυσε τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχαλάκη Παπαγεωργίου, γιατί έγιναν επεισόδια στη Λεμεσό σε βάρος του κ. Ταλάτ. «Διερωτώμαι τι κάνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτά τα πρωτοφανή τα οποία ακούει, αναφορικά με τις ευθύνες του κράτους, για τους φόνους οι οποίοι έγιναν, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος να διαλευκανθούν οι υποθέσεις». Αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στ. Στεφάνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζοντας σχετική είδηση: «Τι δήλωνε καθημερινά ο Ιωνάς για το Μαρί; Ότι ο Πρόεδρος έπρεπε να ξέρει. Τώρα (ξανά) εν της παπαθκιάς τα ξύλα».

Για πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν «για να μην χάσει κι άλλο την αξιοπιστία της η Αστυνομία Κύπρου» έκανε χθες λόγο και η Αλληλεγγύη ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας με επιστολή του στον γεν. εισαγγελέα ζητά έρευνα για τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων. Με τη σειρά της η ΕΔΕΚ καλεί την πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να λάβουν δραστικά μέτρα αποφυγής εκδηλώσεων βίας ρατσιστικού περιεχομένου και να προχωρήσουν σε παραδειγματική τιμωρία όσων τα διαπράττουν. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των Οικολόγων στην οποία έθετε σειρά ερωτημάτων. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντί να προστατεύει την Αστυνομία από άδικες –τάχα– επιθέσεις καλύτερα είναι να ασχοληθεί με την ανάδειξη της αλήθειας. Επίσης τίθεται θέμα –ξανά– για το προφίλ του ή των φονιάδων» σημειώνεται, με το Κίνημα να διευκρινίζει πως «δεν προτρέχουμε να καταγγείλουμε την κυβέρνηση. Αναμένουμε απλά απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα. Ήδη η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ηλεκτρισμένη για να τη φορτώσουμε με κομματικές αντιπαραθέσεις».

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.