Φόρμα αναζήτησης

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Άλλα λένε για την Τουρκία πίσω από κλειστές πόρτες

Είτε συμφωνεί κανείς με τις θέσεις του είτε διαφωνεί, το δεδομένο είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιιζάρτο, πάντα λέει αυτό που ο ίδιος και η χώρα του πρεσβεύει χωρίς να αφήνει σκιώδη σημεία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Σιιζάρτο τόνισε πως στην ΕΕ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποκρισίας σε σχέση με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως μεγάλος αριθμός χωρών άλλα λέει πίσω από κλειστές πόρτες και άλλα υποστηρίζει δημοσίως και ανοιχτά για το θέμα. Στη συνέντευξή του αποφεύγει να κατηγορήσει την Άγκυρα για τη στάση και τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως εξαιρετικά πολύπλοκο, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα πως η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία είναι πολύ πιο πολυεπίπεδη από όσα συμβαίνουν «μόνο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκάθαρη στάση τηρεί και στο μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει πιθανότητα, ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον, η χώρα του να δεχθεί την υποχρεωτική ποσόστωση σε σχέση με τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως λέει, «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερήσει το δικαίωμα να επιλέγουμε με ποιους θέλουμε να ζούμε και με ποιους όχι». Δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός πως η χώρα του επιδιώκει και έχει πολύ καλές φιλικές σχέσεις με την Κύπρο σε μια σειρά από τομείς:

Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της παρουσίας σας στην Κύπρο; Έρχεστε στο νησί σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, με πολλές προκλήσεις ενώπιον των κρατών μελών της ΕΕ. Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους εστιάσατε;

Δύο ήταν τα βασικά ζητήματα τα οποία συζητήσαμε σε έκταση. Το πρώτο έχει να κάνει με τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος της συνεργασίας μεταξύ Ουγγαρίας και Κύπρου. Την περσινή χρονιά, 32.000 Ούγγροι επισκέφτηκαν την Κύπρο, αριθμός που μεταφράζεται σε 26% αύξηση μέσα σε μόλις μια χρονιά. Από την άλλη, τα επιδημιολογικά δεδομένα και στις δύο χώρες είναι τέτοια που επέτρεψαν στην Κύπρο να τοποθετήσει την Ουγγαρία στη λίστα χωρών της κατηγορίας Α, ενώ με τη σειρά της και η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε άρση περιορισμών και εμποδίων για Κύπριους που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα. Επιπρόσθετα, η Wizzair, μια ουγγρική αεροπορική εταιρεία, ξεκινά πτήσεις 5 φορές την εβδομάδα για Βουδαπέστη, και 2 για το Ντέμπρετσεν, ενώ δημιουργεί και βάση στην Κύπρο με 3 αεροσκάφη. Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντικές εξελίξεις, τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Κύπρο.

Το δεύτερο βασικό ζήτημα στο οποίο εστιάσαμε έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση εδώ γίνεται ολοένα και χειρότερη, με το ποσοστό να φτάνει το 3,8% του πληθυσμού, ποσοστό που πραγματικά είναι απίστευτο. Η ΕΕ διαπραγματεύεται ανανέωση της Συμφωνίας του Κοτονού, που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια και αποτελεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και 79 χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Θα είμαι ειλικρινής λέγοντας πως δεν μας αρέσει αυτή η εξέλιξη. Πρόκειται για μια συμφωνία που με έναν τρόπο νομιμοποιεί τη μετανάστευση, κυρίως για να φέρει εργατικά χέρια σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε αντίθεση με τα δεδομένα πριν 20 χρόνια όταν είχε αρχικά γίνει η συμφωνία, τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση, καθώς η πανδημία έγινε ο λόγος πολλοί άνθρωποι από τις ευρωπαϊκές χώρες να χάσουν τις δουλειές τους. Χάθηκαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Κατά τη δική μου αντίληψη, πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να βοηθήσουμε και να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους.

Πανδημία και καθεστώς έκτακτης ανάγκης

Η Ουγγαρία έχει συνολικά περισσότερα από 4.000 θετικά κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 550 θανάτους ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα λέγατε πως η χώρα σας έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει πια η απειλή της πανδημίας;

Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την πρώτη φάση. Τώρα έχουμε 5-10 κρούσματα τη μέρα. Έχουμε χαλαρώσει όλα τα περιοριστικά μέτρα, ανοίξαμε τα σύνορα προς όλες τις χώρες της ΕΕ και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τώρα επικεντρωνόμαστε στην αναζωογόνηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη χρηματοδότηση και την άντληση επενδύσεων. Προσπαθούμε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες για να αναπληρώσουμε όσες ήδη χάθηκαν. Ο βασικός λόγος που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας είναι η πειθαρχία των πολιτών, οι οποίοι ακολούθησαν κατά γράμμα τα περιοριστικά μέτρα και τους κανονισμούς, υιοθετώντας μια πολύ υπεύθυνη στάση.

Δεχθήκατε επικριτικά σχόλια από διάφορα βήματα για το ότι η χώρα κηρύχθηκε και λειτουργούσε υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Θεωρείται ότι κάτι τέτοιο ήταν απόλυτα αναγκαίο; Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως το κυβερνών κόμμα κατέχει ποσοστό γύρω στο 50% στη Βουλή και στην ουσία μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία για τα απαραίτητα μέτρα.

Όσοι τα λένε αυτά δεν σχολιάζουν απλά, αλλά επιχειρούν μετωπική-σοβαρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες κήρυξαν την κατάσταση εν μέσω πανδημίας ως έκτακτη ανάγκη. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς πλειοψηφία στη Βουλή ή όχι, δεν μπορείς να επισπεύσεις τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό μπορείς να το πετύχεις μόνο με το να κυβερνάς μέσω άμεσης έκδοσης διαταγμάτων από πλευράς της κυβέρνησης. Όπως και στις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ, αυτό που έκανε η Βουλή στην Ουγγαρία ήταν να δώσει το δικαίωμα διακυβέρνησης μέσω διαταγμάτων. Τα καταφέραμε, είχαμε επιτυχία και τερματίστηκε σε 90 μέρες. Δεν χρειάστηκε περισσότερο. Ήταν απαραίτητο να γίνει, και η έκτακτη ανάγκη μάς έδωσε την ευχέρεια να λαμβάνουμε άμεσα και γρήγορα αποφάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεταναστευτικό: Εμείς αποφασίζουμε με ποιους θα ζούμε

Έχετε πει πως η πανδημία θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς τις χώρες της ΕΕ. Τι σας κάνει να εκφράζετε αυτή την πεποίθηση; Συνδέεται η πανδημία με τη μετανάστευση;

Με ανησυχεί πολύ αυτή η προοπτική. Πολύ φοβάμαι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο χώρες οι οποίες ήδη βρίσκονταν σε δύσκολη-πολύπλοκη θέση στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τόσο σε οικονομικό, κοινωνικό, όσο και σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Θεωρούμε πως είναι ορατός ο κίνδυνος οι συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από τον κορωνοϊό να ωθήσουν κόσμο να φύγει από τη χώρα του. Η πανδημία αποτελεί εν δυνάμει απειλή για περαιτέρω ενθάρρυνση μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες της ΕΕ. Μέχρι σήμερα ο κίνδυνος από τις μεταναστευτικές ροές περιοριζόταν σε επίπεδο ασφάλειας και πολιτισμού. Τώρα απειλεί και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

Η Ουγγαρία τηρεί μια σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Πώς θεωρείτε πως η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο ζήτημα; Θεωρείτε πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι ενιαία ή η κάθε χώρα θα πρέπει να πάρει αυτόνομα τις δικές της αποφάσεις για το θέμα;

Σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό, για μας το πιο βασικό ζήτημα είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να αποφασίζουμε σε ποιους θα επιτρέπουμε να εισέρχονται στα εδάφη των χωρών μας, με ποιους θέλουμε να ζήσουμε μαζί, αλλά και με ποιους όχι. Αυτή η απόφαση πρέπει να γίνεται από μας και μόνο. Το δεύτερο βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση, είναι πως θα πρέπει να εντοπίσουμε τις χώρες που αποτελούν την πηγή της μετανάστευσης και αυτές να βοηθήσουμε. Να βοηθήσουμε να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτές τις χώρες με τρόπο που οι πολίτες να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Να βοηθούμε εκεί που πραγματικά χρειάζεται και να μην δημιουργούμε ζητήματα σε χώρες όπου δεν υπάρχουν προβλήματα.

Το τρίτο βασικό στοιχείο σε σχέση με τη δική μας προσέγγιση στο ζήτημα αυτό, είναι πως ως ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει άμεσα την υιοθέτηση όλων αυτών των πολιτικών που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν από κόσμο που θέλει να έρθει σε χώρες της ΕΕ, ως κάλεσμα-πρόσκληση για να το πράξει. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί πολιτικές που ενθαρρύνουν κόσμο εκτός ΕΕ να έρθει σε χώρες της ΕΕ. Πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτό άμεσα. Ως Ουγγαρία, απορρίπτουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με υποχρεωτικές ποσοστώσεις αποδοχής μεταναστών στη χώρα και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας στερήσει το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς με ποιον θέλουμε να ζήσουμε στη χώρα μας και με ποιον όχι.

Τι γίνεται όμως με την ανθρωπιστική πτυχή του ζητήματος; Δεν σας απασχολεί;

Κοιτάξτε, γι’ αυτό μιλάμε για αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Η πραγματική λύση θα δοθεί μόνο όταν εξαλείψουμε αυτούς τους λόγους που αναγκάζουν εξαρχής τον καθένα να θέλει να αφήσει τη χώρα του και να πάει σε μια άλλη χώρα. Να σας δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα, ενδεικτικό της δικής μας προσέγγισης: Στην Ουγγαρία έχουμε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Hungary Helps», στο πλαίσιο του οποίου έχουμε ήδη δαπανήσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να βοηθήσουμε τις χριστιανικές [LK-N1] κοινότητες στη Μέση Ανατολή να συνεχίσουν να ζουν στις περιοχές όπου ζούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πώς το κάνουμε; Χρηματοδοτούμε τη λειτουργία των νοσοκομείων τους, ανοικοδομούμε σχολεία, ανοικοδομούμε τις εκκλησίες τους, χορηγούμε χρήματα που βοηθούν στη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τα άτομα των κοινοτήτων αυτών στο σπίτι. Αν τους αφήσουμε αβοήθητους, θα αναγκαστούν να φύγουν από τις περιοχές που ζουν και τότε θα είναι σαν να αφανίζονται οι κοινότητες αυτές. Αυτός όμως είναι ο στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμβιβαστούμε με τις επιδιώξεις τρομοκρατών.

Σε προηγούμενες συνεντεύξεις σας έχετε μιλήσει για τη σημασία που έχει για τη χώρα σας η διαφύλαξη του χριστιανικού πολιτισμού στην Ευρώπη και την Ουγγαρία. Την ίδια στιγμή η Ουγγαρία διατηρεί πολύ καλές φιλικές σχέσεις και με την Τουρκία. Πού βασίζεται αυτή η σχέση και από πού πηγάζει;

Κοιτάξτε. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε και μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία. Είναι πολύ λυπηρό και δυσάρεστο το ότι υπάρχουν αυτά τα ζητήματα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Πραγματικά, ελπίζουμε και προσευχόμαστε να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά μεταξύ σας. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις δύο χώρες που είναι φιλικές προς την Ουγγαρία να βρίσκονται σε διαμάχη. Με την Τουρκια διατηρούμε μια πολύ πραγματιστική σχέση η οποία βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό. Δεν επεμβαίνουμε ποτέ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όπως ούτε η Τουρκία σχολιάζει ή παίρνει θέση στα δικά μας εσωτερικά ζητήματα. Διατηρούμε επίσης μια εξαιρετικής σημασίας εμπορική σχέση (περισσότερα από 3 δισ. ευρώ) με μεγάλη επίδραση στη χώρα. Μεγάλοι Τούρκοι επενδυτές έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην Ουγγαρία. Είναι μια σχέση στην ουσία βασισμένη στη λογική, με σεβασμό και χωρίς να επεμβαίνει η μια χώρα στα εσωτερικά ζητήματα της άλλης.

Υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια για Τουρκία

Ποια είναι η θέση σας σε σχέση με τη στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;

Αυτό είναι ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα. Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, το αναφέρει αρκετές φορές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε σπάσει ποτέ την ενιαία στάση που κρατά η ΕΕ στο ζήτημα αυτό. Αντιλαμβάνεστε ωστόσο πως η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι σαφώς πιο πολυεπίπεδη από όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να μιλήσει με ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά στη σχέση που θέλει να έχει με την Τουρκία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ζήτημα αυτό είναι η υποκρισία. Μεγάλος αριθμός χωρών μελών της ΕΕ μιλούν διαφορετικά με την Τουρκία στο δωμάτιο και διαφορετικά όταν η Τουρκία «είναι εκτός δωματίου». Τέτοιες υποκριτικές προσεγγίσεις-πολιτικές δεν προκαλούν τίποτα περισσότερο από σύγχυση και παρεξηγήσεις.

Κατά τη δική σας αντίληψη, ποιο είναι το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ;

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν ξεκάθαρα χώρες εντός της ΕΕ που ποτέ δεν λένε ανοιχτά τι πιστεύουν σε αυτό το ζήτημα. Όμως, πίσω από κλειστές πόρτες υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένες να δεχτούν και δεν θα στηρίξουν την Τουρκία έτσι ώστε να γίνει κράτος μέλος. Αν όμως όντως αυτό πιστεύουν, θα πρέπει να το δηλώσουν ανοιχτά έτσι ώστε να σκεφτούμε κάτι ως εναλλακτικό σενάριο, να προχωρήσουμε ενδεχομένως σε μια στρατηγική ειδική σχέση με την Τουρκία ή σε κάτι άλλο, δεν ξέρω. Όμως. το να παίζουμε παιχνίδια (όχι μόνο με την Τουρκία αλλά με οποιοδήποτε έθνος), ειδικά με την Τουρκία που είναι ένα μεγάλο και ισχυρό κράτος στη γειτονιά, δεν είναι ούτε δίκαιο, αλλά ούτε και υγιές. Προσωπικά θεωρώ πως αν όντως αυτές οι χώρες πιστεύουν πως δεν θέλουν την Τουρκία να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ (που για να γίνει χρειάζεται ομοφωνία), τότε θα πρέπει να το πουν καθαρά και να αναζητήσουμε μια άλλη μορφή στρατηγικής σχέσης με τη χώρα αυτή. Στην Ουγγαρία χρησιμοποιούμε ένα ρητό που λέει: «Πρέπει να φωνάζουμε το παιδί με το όνομά του». Χρειάζεται πλήρης ειλικρίνεια σε αυτό το θέμα. Σύντομα η Τουρκία θα γίνει μια από τις 10 πιο ισχυρές οικονομίες στον κόσμο, είναι πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την ΕΕ, άρα χρειαζόμαστε μια ειλικρινή σχέση και προσέγγιση. Αν λοιπόν με ρωτάτε τι σχέση θέλω να έχει η Τουρκία με την ΕΕ στο μέλλον, θα έλεγα «μια ειλικρινή σχέση».

Η Ουγγαρία υποστηρίζει πως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει σχεδιαστεί, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ποια είναι η δική σας πρόταση; Δεν είναι λογικό οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο να τύχουν και μεγαλύτερης χρηματοδότησης-οικονομικής ενίσχυσης;

Στην Ουγγαρία έχουμε μια αρχή: Πρώτα φρόντισε να αξίζεις τα λεφτά (να εξασφαλίσεις τα λεφτά) και μετά να τα ξοδέψεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έχει σχεδιαστεί βασίζεται σε μια εντελώς διαφορετική αρχή, η οποία θέλει τις χώρες πρώτα να ξοδεύουν τα λεφτά και μετά να τα εξασφαλίζουν (κερδίζουν). Αντιλαμβανόμαστε όμως πως το ταμείο αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλες τις χώρες της ΕΕ, γι’ αυτό δεν το μπλοκάραμε. Απλά λέμε πως ενδεχομένως να υπάρχουν καλύτερες λύσεις. Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε πως πλέον αποτελεί κοινή λύση για όλους, θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε, αλλά και να δεχτούμε, πώς γίνεται οι πλούσιες χώρες να χρηματοδοτούνται περισσότερο από τις πιο φτωχές. Από την άλλη, αν πάρουμε ως τυχαίο παράδειγμα την Πορτογαλία, η οποία σε μέγεθος και πληθυσμό έχει το ίδιο μέγεθος με την Ουγγαρία, θα δούμε πως χρηματοδοτείται με πιο πολλά λεφτά από ό,τι η Ουγγαρία. Ποιος είναι ο λόγος που γίνεται αυτό; Εμείς λέμε πως πρέπει να γίνει σεβαστό πως οι πλούσιες χώρες δεν πρέπει να πάρουν περισσότερα από ό,τι οι φτωχές.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή στο όλο θέμα. Είναι κάποιες χώρες οι οποίες λειτούργησαν με πειθαρχία και σύνεση όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με τη δημοσιονομική-οικονομική διαχείριση και τη διαχείριση δημόσιου χρέους. Υπάρχουν όμως και οι χώρες που λειτούργησαν ανεύθυνα σε αυτούς τους τομείς. Εμείς στην Ουγγαρία δεν θέλουμε να δούμε ευρωπαϊκά κονδύλια να επιβραβεύουν ανεύθυνες συμπεριφορές ή να δούμε χώρες που λειτούργησαν με ανευθυνότητα να στηρίζονται περισσότερο από ό,τι χώρες που λειτούργησαν υπεύθυνα.

Πέραν του τουρισμού, βλέπετε άλλους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας;

Ο πρώτος τομέας είναι η ενέργεια. Στην Κεντρική Ευρώπη βασιζόμαστε ουσιαστικά μόνο στη Ρωσία σε αυτό τον τομέα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι αξιόπιστη η συνεργασία με τη Ρωσία μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα, είναι θετική η αντίληψη που έχω ότι αυτά που έχουν συμφωνηθεί η GAZPROM θα τα παραδώσει. Όμως, όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο πιο ασφαλή είναι τα ενεργειακά σου αποθέματα. Αυτός είναι και ο λόγος που μελετούμε πολύ εντατικά και σε βάθος όσα διαδραματίζονται στην περιοχή σας σε σχέση με το τεμάχιο Αφροδίτη και όχι μόνο. Ακολουθούμε επίσης τις εξελίξεις σε σχέση με τον EastMed και ελπίζουμε ότι με το που θα τύχει αξιοποίησης το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί με κάποιο τρόπο νοτιοανατολικά της Ευρώπης από όπου θα μπορέσει να διανεμηθεί στην Ουγγαρία και την Κεντρική Ευρώπη.

Ο δεύτερος τομέας είναι η διαχείριση υδάτινων πόρων. Ο τομέας αυτός είναι ενδεχομένως ο τομέας της τεχνολογίας στον οποίο εξειδικεύεται περισσότερο η Ουγγαρία. Κατανοούμε πως εδώ για μια σειρά από λόγους το ζήτημα με τους υδάτινους πόρους είναι πολύ σημαντικό. Μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτό το θέμα. Για να ενθαρρύνουμε ουγγρικές και κυπριακές εταιρείες να συνεργαστούν, η Ουγγρική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών (Eximbank) άνοιξε μια πιστωτική γραμμή ύψους 120 εκατ. ευρώ για διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ κυπριακών και ουγγρικών επιχειρήσεων. Ελπίζουμε να τύχει αξιοποίησης από τις εταιρείες και στις δύο χώρες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.