POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Όταν οι ΟΥΚ συνάντησαν την «Ομάδα Χόιτ»Φωτογραφίες: Ανδρέας Ιακώβου

 

H ιδέα στην Κύπρο γεννήθηκε από το παράδειγμα της «Ομάδας Χόιτ» στις ΗΠΑ. Τη δεκαετία του ’60 ένας πατέρας, ο ιπτάμενος στρατιωτικός Ντικ Χόιτ, αρνήθηκε να παραδώσει τον ΑμεΑ γιο του, Ρικ, σε ένα ίδρυμα και σε κατοπινό στάδιο άρχισαν να τρέχουν μαζί, σπρώχνοντας ο πρώτος τον δεύτερο με ειδικό αμαξάκι, στους μεγάλους μαραθώνιους και ‘‘Ironman’’ της χώρας, για οικοδόμηση μιας κοινότητας χωρίς αποκλεισμούς. Από το 1977 μέχρι τον Απρίλη του 2014, οι Χόιτ είχαν διαγωνιστεί σε 1108 αγώνες, περιλαμβάνοντας 72 Μαραθώνιους και 6 ‘‘Ironman’’. Είχαν τρέξει στον Μαραθώνιο της Βοστώνης 32 φορές, ενώ ένα ακόμα επίτευγμά τους ήταν η κάλυψη 6011 χλμ. σε 45 μέρες κατά μήκος των ΗΠΑ, με τρέξιμο και ποδηλασία, το 1992. Πολύ γρήγορα η προσπάθειά τους άρχισε να αφυπνίζει δρομείς σε ολόκληρο τον κόσμο, που ζητούσαν να σπρώχνουν το χαρακτηριστικό τρίτροχο αμαξάκι που κατασκευάζει η «Ομάδα Χόιτ», με το αναγραφόμενο μότο «Yes You Can!».

 

 

«Δεν έχει νόημα μόνος»

Ο σπόρος έπεσε και φύτρωσε στους κόλπους της «Ομάδας Δρομέων ΟΥΚ», παρακλάδι των εφέδρων της «Σ.Ε.Βα.Κ» (Σύνδεσμος Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου). «Για αρκετό καιρό τρέχαμε σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, σε πόλεις, βουνά και πεδιάδες, αλλά μέσα στην πορεία αρχίσαμε να αναζητούμε κάποιο νόημα σε αυτό που κάναμε. Σε ατέλειωτες συζητήσεις μάς εντυπωσίασαν κάποιες προσωπικότητες από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, μα κυρίως η ‘Ομάδα Χόιτ’», αναφέρει στον «Π» ο Οράτιος Ιεροδιακόνου, υπεύθυνος της «Ομάδας Δρομέων ΟΥΚ» και γραμματέας της «Σ.Ε.Βα.Κ». «Κάποτε ρώτησαν τον Ντικ, ο οποίος, αν και με καρδιακά προβλήματα, συμμετείχε μέχρι τα 74 του σε μαραθώνιους, ‘γιατί δεν τρέχει μόνος του’, και η απάντησή του ήταν ‘δεν έχει νόημα να τρέχω μόνος μου!’, κάτι που βρήκαμε εκπληκτικό και μας εκφράζει μέχρι σήμερα».

 

RUNNING TEAM FROGMEN – building an inclusive community… through running!!!

Gepostet von Peter Aristidou am Donnerstag, 6. Februar 2020

 

Η αρχή στη Λάρνακα

Πριν δύο χρόνια μαζεύτηκαν τα έσοδα και οι ΟΥΚ ήρθαν σε επαφή με την «Ομάδα Χόιτ». Η άφιξη του πρώτου τρίτροχου αμαξιδίου στην Κύπρο ήταν γεγονός. Πρώτος αγώνας για το αμαξάκι ήταν ο Υπερμαραθώνιος της Λάρνακας το 2018, με τη συμμετοχή της Κάλλιας Χριστοφή. «Η χαρά και το χαμόγελό της ήταν από τις απίστευτες στιγμές του αγώνα», τονίζει ο Οράτιος Ιεροδιακόνου, για να προσθέσει: «Μόλις είδαμε το μέγεθος της χαράς που έδωσε στον κόσμο η συμμετοχή της, σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, από τη Λάρνακα μέχρι τη Λεμεσό, είπαμε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην συμμετέχουμε σε όποιον αγώνα διοργανώνεται στην Κύπρο. Είναι απίστευτο το τι μας προσφέρουν αυτά τα παιδιά. Πολύς κόσμος νομίζει ότι εμείς τα βοηθάμε, αλλά ισχύει το αντίθετο».

 

«Το μεγαλείο της δύναμης μέσα στο νερό» (pics & vid)

 

Κι άλλα καρότσια

Τα παιδιά και οι ΟΥΚ, οι οποίοι με εναλλαγή τρέχουν και σπρώχνουν το καροτσάκι στους αγώνες, συνεχίζουν με ολοκληρωτική και αταλάντευτη αφοσίωση τα τελευταία δύο χρόνια να δίνουν το παρών τους σε όλους σχεδόν τους Μαραθώνιους. Επίσης σε αγώνες τριάθλου, αφού με μετατροπές το αμαξάκι προσαρμόζεται στον πίσω τροχό του ποδηλάτου, ενώ μια βάρκα δέχεται τον αθλητή, ρυμουλκούμενη από μέλος των ΟΥΚ με ιμάντες. Την ίδια ώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα φιλανθρωπικών συνδέσμων που τους ζητούν να τους στηρίξουν σε κάποια αθλητική εκδήλωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σιγά-σιγά τα καροτσάκια έγιναν τρία, μετά από συλλογή δωρεών (σήμερα στόχος είναι το τέταρτο), ενώ ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν αυξάνεται.

 

Εκτός συνόρων

Έχουν την επιθυμία να ξεπεράσουν τα σύνορα του νησιού. Η αρχή έγινε πέρυσι, με τη συμμετοχή στο μεγάλο διεθνές γεγονός του Μαραθωνίου της Αθήνας. Τα τρία αμαξάκια, με αθλητές τον Αλέξανδρο Κουπάτο, τον Κλείτο Χατζηκλείτου και την Κάλλια Χριστοφή, καταχειροκροτήθηκαν από χιλιάδες πολίτες, τόσο σε όλη τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων, που ξετυλίγεται από τον Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα, όσο και κατά την είσοδο στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. «Μόνο μέσα από τα μάτια των παιδιών μπορούσες να συλλάβεις πόσο σημαντικές ήταν εκείνες οι στιγμές», τονίζει ο Οράτιος Ιεροδιακόνου, περιγράφοντας ότι ο κόσμος με το που τους έβλεπε ενθουσιαζόταν. «Όχι τόσο για εμάς, όσο για τα παιδιά, που ήταν η πρώτη τους παρουσία σε ένα τέτοιο γεγονός, με παγκόσμια απήχηση. Τα παιδιά μάς δήλωσαν ότι θέλουν κι άλλα ταξίδια για να τρέξουμε στο εξωτερικό, κι εμείς δεν μπορούμε να τους το αρνηθούμε, θα γίνουν.»

 

Gepostet von Oratios Ierodiakonou am Sonntag, 19. Mai 2019

 

Ρεπερτόριο Καζαντζίδη

Ζητώντας να μας δώσει μια εικόνα από το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, τις ώρες μιας διαδρομής, στέκεται στην ευχάριστη διάθεση. «Κατ’ αρχάς ο Αλέξανδρος μπορεί να μας πει όλο το ρεπερτόριο του Στέλιου Καζαντζίδη!», αναφέρει γελώντας. «Ο Κλείτος, αν και συνήθως σοβαρός και συγκρατημένος, εκδηλώνεται όταν αγωνίζεται με τον Αλέξανδρο, γιατί υπάρχει μία ‘κόντρα’ μεταξύ τους. Ο Αλέξανδρος θέλει να έρχεται πάντα πρώτος, οπότε κάθε φορά που τον προσπερνά ο Κλείτος, το διασκεδάζει. Μεγάλη ικανοποίηση αντλείς και από τη χαρά των γονιών, ενώ εντυπωσιάζει όταν επαγγελματίες αθλητές σταματούν για να μας συγχαρούν, όπως τρέχουν με το ποδήλατο. Ακόμα κι εκείνοι που έρχονται στην Κύπρο για να ‘κάνουν χρόνο’ στο τρίαθλο και δεν έχουν χρόνο να χασομερούν».

 

Κλείτος Χατζηκλείτου και Οράτιος Ιεροδιακόνου.

 

Προκατάληψη

«Αυτά τα παιδιά επέλεξαν να αγωνιστούν δημόσια, και να παλέψουν για εκείνο που τους ανήκει. Είναι πολεμιστές της ζωής. Εμείς, απλά παρέχουμε χέρια και πόδια για τη διαδικασία», τονίζει ο Οράτιος Ιεροδιακόνου. «Η Πολιτεία έπρεπε να τους παρέχει στοιχειώδη πράγματα, τα αυτονόητα για όλο τον κόσμο. Δεν διεκδικούν κάτι άλλο. Διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία, τη θέση τους στον ήλιο. Αν υπάρχει μια αναπηρία δεν πρέπει να σε εμποδίζει να κάνεις πράγματα. Άκουγα κάποτε την Κάλλια να δίνει συνέντευξη: ‘Θέλω να πω στους γονείς να βγάλουν τα μωρά τους έξω’, είπε. Γιατί υπάρχει μια προκατάληψη, που λέει ‘Α, έχουμε πρόβλημα, πρέπει να κρυφτούμε!’»

 

Αλέξανδρος Κουπάτος και Οράτιος Ιεροδιακόνου.

 

«Μας αναγκάζουν να σκάψουμε μέσα μας»

«Η προσπάθεια δεν θεωρώ ότι είναι προνόμιο ή κτήμα των ΟΥΚ. Στην πορεία μιας διαδρομής το αμαξάκι δεν μας ανήκει, γιατί έρχεται άλλος. ‘Φίλε, να σπρώξω κι εγώ;’, λέει. ‘Να σπρώξεις ρε φίλε! Να μην σπρώξεις;’ Γιατί; Παίρνεις τη χαρά που βγαίνει μέσα από την προσφορά. Ο συναθλητής μου Πέτρος Αριστείδου κάποτε το έθεσε πάρα πολύ όμορφα. ‘Πίσω από το καρότσι νιώθω άνθρωπος!’, μου είπε μια μέρα. Αυτά τα παιδιά μάς αναγκάζουν να σκάψουμε μέσα μας, να βρούμε τον ανθρωπισμό μας. Κάπου υπάρχει ένας άνθρωπος. Τον βρίσκουμε μέσα στο νερό, όταν τραβάμε μια βάρκα, στο ποδήλατο ρυμουλκώντας το αμαξάκι, στο τρέξιμο».

 

Ανδριάνα Ανδρέου και Πέτρος Αριστείδου.

 

Gepostet von Oratios Ierodiakonou am Sonntag, 19. Mai 2019

 

Γενέθλια με κολύμπι για Αλέξανδρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες μέρες η Ομάδα Δρομέων Ο.Υ.Κ. θα υποστηρίξει τον Αλέξανδρο Κουπάτο να γιορτάσει διαφορετικά τα γενέθλιά του φέτος. Έτσι την Κυριακή 28 Ιουνίου, ο Αλέξανδρος θα κολυμπήσει από την Ακτή Ολυμπίων Α (Εναέριος, Λεμεσός) μέχρι την Παραλία Μαλίντι (Παρεκκλησιά), περίπου 10 km , για να υποστηρίξει τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για τα παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο μια Ευχή».

«Ο Αλέξανδρος ως ΑΜΕΑ, γνωρίζει από πρώτο χέρι τους αγώνες που πρέπει να κάνει το κάθε παιδί, έτσι με τον τρόπο του, θέλει να βάλει ξανά το χαμόγελο στο πρόσωπο των παιδιών!»”, αναφέρει ο Οράτιος Ιεροδιακόνου.

 

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.