Φόρμα αναζήτησης

Οσάτσι: Ενάντια στη διασύνδεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ και προόδου συνομιλιών είναι η Ρωσία

Η Ρωσία τάσσεται ενάντια στην τεχνητή διασύνδεση μεταξύ του θέματος της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ερωτηθείς σε σχέση με την ετοιμότητα που εξέφρασε η Ρωσία να στείλει μέχρι πέντε μέλη των ενόπλων δυνάμεών της για να υπηρετήσουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως “η απόφαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει για πρώτη φορά, εκτός από τους Ρώσους αξιωματικούς της αστυνομίας που ήδη εκτελούν τα καθήκοντά τους, μέχρι πέντε Ρώσους στρατιώτες στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ως αξιωματικούς – συνδέσμους, στρατιωτικούς παρατηρητές και αξιωματικούς, επαναβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο υπεύθυνο και σημαντικό έργο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί”.

“Πιστεύουμε ότι η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εκτελεί τις δραστηριότητές της αποτελεσματικά. Τασσόμαστε ενάντια στην τεχνητή διασύνδεση μεταξύ της βοήθειας που παρέχεται από τα ΗΕ και της προόδου των διαπραγματεύσεων”, υπογράμμισε ο Ρώσος Πρέσβης.

Πρόσθεσε πως υπό το φως του γεγονότος ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, “υποστηρίζουμε όπως οι βασικές παράμετροι της θητείας των ειρηνευτών παραμείνουν αναλλοίωτες, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δυναμικού τους. Είμαστε βέβαιοι ότι οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να παίξουν περαιτέρω τον σημαντικό, σταθεροποιητικό τους ρόλο”, ανέφερε ο κ. Οσάτσι.

Κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας”.

KYΠΕ