Φόρμα αναζήτησης

Οργανωμένο έγκλημα οι στημένοι αγώνες

Την πεποίθηση ότι τα όσα συμβαίνουν στο κυπριακό ποδόσφαιρο πρέπει να αντιμετωπιστούν ως οργανωμένο έγκλημα, διατύπωσαν χθες οι εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον υπ. Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη άποψη, οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ εξήγησαν στους συνομιλητές του ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με τους στημένους αγώνες και τους κόκκινους φακέλους, που φτάνουν κατά καιρούς, δεν είναι άσχετα με τα όσα συμβαίνουν σε πολλές άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εκείνο που ενισχύει τη πεποίθηση ότι πλέον το πρόβλημα συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα, είναι το γεγονός ότι εμπλέκονται άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο του ποδοσφαίρου και για τούτο Αστυνομία, κυβέρνηση και ΚΟΠ πρέπει να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα με τις μεθόδους που αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα. Το δεύτερο που αποφασίστηκε χθες είναι η άμεση επικοινωνία -για πρώτη φορά- της κυπριακής Αστυνομίας με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Από τούδε και στο εξής ο ανώτερος αστυνόμος Χριστόφορος Μαυρομάτης που όρισε ο αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης θα απευθύνεται απευθείας στην ΟΥΕΦΑ, όταν προκύπτει κάτι σημαντικό και δεν θα χρειάζεται η διαμεσολάβηση της ΚΟΠ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Δύσκολο τώρα

Όπως έγραψε ο «Π» τη Δευτέρα, παρότι η ολομέλεια της Βουλής άναψε το πράσινο φως και πέρασε τον νόμο που αφορά στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι τροπολογίες που κατέθεσε η ΕΔΕΚ δεν βοηθούν στο να λυθούν τα χέρια της Αστυνομίας. Μιλώντας επ’ αυτού στον «Π», ο υπ. Δικαιοσύνης τόνισε πως το κλιμάκιο της ΟΥΕΦΑ ανέφερε χθες στον ίδιο και στους παρευρισκομένους ότι η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αποτελεί, επιπλέον, «όπλο» και για τους ίδιους στη διαλεύκανση υποθέσεων που έχουν να κάνουν με στημένους αγώνες. Ο κ. Σαββίδης μάλιστα είπε πως οι ιθύνοντες της ΟΥΕΦΑ απόρησαν που η Κύπρος δεν έχει αυτό το εργαλείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν η Αστυνομία έχει αυτήν την ευχέρεια θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προχωρήσει σε στοιχειοθέτηση υποθέσεων που αφορούν τους στημένους αγώνες στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί διεφθαρμένων διαιτητών και παραγόντων στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ο υπ. Δικαιοσύνης είπε χθες ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζει σε αυτήν τη χώρα και έχει πλήρη επίγνωση του τι γίνεται. «Αυτό που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρο και ήταν ότι οφείλουμε να απομονώσουμε τα σάπια μήλα από τον μηχανισμό του ποδοσφαίρου μας. Αυτό είχε πει» και διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ξέρει ποιοι είναι. «Ξέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό μίλησε για στάβλο του Αυγεία», σημείωσε ο υπουργός.

Επιθυμούν βοήθεια

Εκ μέρους του κλιμακίου της ΟΥΕΦΑ ο Τζόζεφ Κλίμεντ ανέφερε με τη σειρά του χθες ότι ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο ήταν να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις, γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκοσμίως. «Ο ρόλος μας», όπως εξήγησε ο κ. Κλίμεντ, «είναι να συμβάλουμε στην εγκαθίδρυση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της UEFA και των εθνικών αρχών και να δώσουν βοήθεια, αν χρειάζεται». «Πρέπει να γνωρίζετε», όπως είπε, «ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι μόνη σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία και με άλλους θεσμούς». «Πάνω σε αυτό», συνέχισε, «συζητήσαμε, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα είδος σχεδίου δράσης και να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης». Καταλήγοντας, ο κ. Κλίμεντ τόνισε ότι «αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα».

Ζητά στοιχεία ο ΔΗΣΥ

Ανακοίνωση που δείχνει επί της ουσίας τον Σταύρο Παπασταύρο,υ εξέδωσε χθες ο Δημοκρατικός Συναγερμός διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, μετά τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε ο πρόεδρος της Ομόνοιας τη Δευτέρα. «Απαιτεί», αναφέρει η ανακοίνωση «επιτακτικά και από όσους διατείνονται ότι έχουν στοιχεία, είτε για στημένα παιχνίδια είτε για απόπειρες δωροδοκίας, να τα δώσουν στις αρμόδιες αρχές. Μόνο έτσι οι όποιες καταγγελίες μπορούν να έχουν βάση». «Δείχνοντας» τον κ. Παπασταύρου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, τονίζει πως «σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελούν απόπειρα εντυπωσιασμού που δεν συμβάλει επ’ ουδενί στην επίλυση του προβλήματος».

Πυρά αντιπολίτευσης

Στην αντεπίθεση πέρασε το ΑΚΕΛ, όπου διά στόματος Στέφανου Στεφάνου αναφέρει πως «την ώρα που ακόμα κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται ότι υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να προβάλλεται η θέση ότι ο καταγγέλλων πρέπει να αποδείξει τις καταγγελίες του. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει ξανά στο κουκούλωμα και στη διαιώνιση του ποδοσφαιρικού κατεστημένου και της παράγκας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να τερματιστούν οι δικαιολογίες και τα άλλοθι για να μην γίνει ξανά τίποτε. Η κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει από συγκεκριμένα πράγματα, για τα οποία εμείς πλείστες τόσες φορές τα θέσαμε στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση μονίμως κωφεύει».

«Η ευθύνη βαραίνει τόσο την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου όσο και την ίδια την ΚΟΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, προσθέτοντας πως «για χρόνια κωλυσιεργούσαν, αδυνατούσαν να δώσουν λύσεις και με την εν γένει στάση τους, να σπρώχνουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, έδειχναν πρακτικά την έλλειψη βούλησης για διόρθωση της κατάστασης».

Δεν παίρνει στα σοβαρά τα σωματεία μας η ΟΥΕΦΑ

«Δεν παίρνει» στα σοβαρά τα κυπριακά σωματεία η ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Μάριο Λευκαρίτη. Μιλώντας στον «Π», ο κ. Λευκαρίτης και ερωτηθείς για το πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε πως «υπάρχει η πεποίθηση πως τα σωματεία που αποτελούν επί της ουσίας την ΚΟΠ δεν είναι και τόσο σοβαρά». Εξηγώντας πως δεν εννοεί το δ.σ. της ΚΟΠ, αλλά τα ίδια τα σωματεία τα οποία μία την άλλη ανακοινώνουν πως θα αποστείλουν φάσεις από παιχνίδια που θεωρούν ότι αδικήθηκαν στην ΟΥΕΦΑ. «Μα η ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να ασχοληθεί έτσι απλά με μεμονωμένες φάσεις» εξήγησε. «Υπάρχουν ειδικοί που ελέγχουν τους αγώνες και παρακολουθούν με συγκεκριμένο τρόπο και ακολουθώντας συγκεκριμένες μεθόδους και αυτοί είναι που μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση που αφορά, κυρίως, σε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα», συνέχισε ο κ. Λευκαρίτης. Υπενθύμισε δε ότι η κάθοδος της ΟΥΕΦΑ είναι η δεύτερη μέσα σε τριάμισι χρόνια. «Η ΚΟΠ κάλεσε ξανά την ΟΥΕΦΑ και ζήτησε βοήθεια. Το πρόβλημα πριν τριάμισι χρόνια ήταν ο υπερβολικά ψηλός αριθμός αγώνων», σημείωσε. «Τότε η βοήθεια που προσέφερε η ΟΥΕΦΑ ήταν στο να εξηγήσει στην ΚΟΠ πως παίζονται τα στοιχήματα, από ποια ομάδα κ.τλ». «Δηλαδή», κατέληξε ο Μάριος Λευκαρίτης, «η βοήθεια της ΟΥΕΦΑ είναι καθαρά τεχνοκρατική, αφού δίνει συμβουλές στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων».

Δεν είπε κάτι νέο

Σχολιάζοντας τα όσα είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου, ο κ. Λευκαρίτης είπε αρχικά ότι «δεν είπε κάτι νέο ο πρόεδρος της Ομόνοιας». Πρόσθεσε πως κατά καιρούς παράγοντες ομάδων επανέλαβαν τις καταγγελίες του κ. Παπασταύρου και δεν στοιχειοθέτησαν τα λεγόμενά τους. «Αντί, λοιπόν, κάποιοι να προσπαθούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις», σημείωσε ο τέως αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, «καλό είναι να καταθέσουν τα στοιχεία που λένε ότι κατέχουν στην Αστυνομία». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πρωταθλήματα όπως αυτό της Γερμανίας ή της Αγγλίας που υπάρχει και το VAR, αλλά οι ομάδες που έχουν παράπονο δεν αποστέλλουν βίντεο στην ΟΥΕΦΑ. Υπάρχει η εκάστοτε ομοσπονδία ή ακόμη και οι αρχές που θα επέμβουν αν χρειαστεί».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.