Φόρμα αναζήτησης

Εξώδικο για διαρροή από αγωγό στη θάλασσα

Επαληθεύτηκαν οι φόβοι για ρύπανση των νερών της Λεμεσού από την κατασκευή πολυώροφου κτηρίου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το Τμήμα Περιβάλλοντος επέβαλε εξώδικο πρόστιμο στην κατασκευάστρια εταιρεία του The One Tower για συστηματική μη συμμόρφωση στις συστάσεις του για αντιμετώπιση της διαρροής υγρών αποβλήτων εκσκαφής του υπόγειού του κτηρίου εντός της ζώνης λουομένων μέσω αγωγού που απορρίπτει νερό αποστράγγισης στη θάλασσα. Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 11 Οκτωβρίου 2019, προς τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου επιβεβαίωσε τη διαρροή, αναφέροντας πως αυτή εντοπίστηκε από λειτουργό του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) σε δυο σημεία του συγκεκριμένου αγωγού που απορρίπτει νερό αποστράγγισης στη θάλασσα.

Συνεχίζονται οι διαρροές

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το Τμήμα Περιβάλλοντος, «έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση λειτουργών του τμήματος, στάλθηκε επιστολή στον υπεύθυνο του έργου για συμμόρφωση και άμεση επιδιόρθωση του αγωγού. Παρά τις επιδιορθώσεις που έγιναν, πρόσφατα σημειώθηκαν νέες αναφορές για διαρροή του αγωγού εντός των νερών κολύμβησης, τόσο από το ΤΑΘΕ όσο και από τον Δήμο Λεμεσού. Έγιναν νέες συστάσεις στον υπεύθυνο του έργου, τόσο για τις διαρροές όσο και για τη συνέχιση απορρίψεων, παρά τη λήξη έγκρισης που τους δόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, και για τον λόγο αυτό στη συνέχεια λήφθηκαν μέτρα εναντίον του και εκδόθηκε σχετικό εξώδικο». Σχετικά με το θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εν λόγω απόρριψη, ο κύριος Χατζηπαναγιώτου σημειώνει ότι «γίνεται συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού που απορρίπτεται, με αναλύσεις που διεξάγονται τόσο στο εργοτάξιο, στην περιοχή λουσμένων και στο σημείο απόρριψης».
Σε σχέση με τη συνολική επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Λεμεσού, το Τμήμα Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ανάπτυξη ήταν η πρώτη η οποία εγκατέστησε αγωγό απόρριψης νερών αποστράγγισης στη θάλασσα. Στη συνέχεια διευκρινίζει ότι οι άλλες αιτήσεις ήταν υποχρεωμένες και εξέταζαν συσσωρευτικά τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τις υφιστάμενες απορρίψεις και την αιτούμενη εταιρεία. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, αναφέρει καταλήγοντας, ζήτησε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως την ετοιμασία μελέτης για τη φέρουσα ικανότητα των κόλπων Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου σε σχέση ειδικά με τις απορρίψεις του νερού αποστράγγισης. Οι μελέτες, όπως επισημαίνει το τμήμα, είναι στο τελικό τους στάδιο.

 

Πονοκέφαλος οι αγωγοί

Τα απόνερα των πύργων που απορρίπτονται στη θάλασσα ξεβράζονται στην ακτή υπό τη μορφή αφρών. Το πρόβλημα, όπως προειδοποιούν ειδικοί, θα επιδεινωθεί δραματικά, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να αδειοδοτηθούν πέραν των 30 πολυώροφων αναπτύξεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Λεμεσού. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή, δύο αναπτύξεις οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έχουν εξασφαλίσει άδεια για να ρίχνουν καθημερινά 5.000 κ. μ. νερού στη θάλασσα «σε περιοχές μικρής απόστασης από περιοχές νερών κολύμβησης». Αυτό σημαίνει ότι εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και για τα έργα τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς να προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη για το άθροισμα των επιπτώσεων, οι πύργοι θα ρίχνουν καθημερινά 75.000 κυβικά μέτρα νερού στη θάλασσα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.