Φόρμα αναζήτησης

ONE ΔΗΣΥ: Απονομή βραβείου «Μανώλης Χριστοφίδης» στην ομάδα NestFold

Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομάδα NestFold, η οποία έλαβε την πρώτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA. Τη βραδιά τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, στελέχη του ΔΗΣΥ και φυσικά, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στη νέα γενιά, τη στηρίζει, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και τη συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της έρευνας, και όχι μόνο. “Κατέλαβαν τη NASA, κατέλαβαν τα βραβεία της NASA, μας έκαναν περήφανους”, είπε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.

Ο πρόεδρος της ΟΝΕ ΔΗΣΥ Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στο σκεπτικό της βράβευσης της ομάδας NestFold ανέφερε: “Βρίσκουμε τους εαυτούς μας πάντα στην ίδια θέση γιατί αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλές περιπτώσεις που Κύπριοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να πετύχουν κάτι σπουδαίο. Αυτό από μόνο του μας γεμίζει αισιοδοξία πως αυτή η γενιά έχει ακόμα πολλά να δώσει”.

Ομάδα NestFold
Η ομάδα NestFold κέρδισε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό της NASA, Space app challenge 2017. Ο διαγωνισμός είχε πέραν των 2000 συμμέτοχων από όλο τον κόσμο και η ομάδα της Κύπρου ήταν η μονή από την ΕΕ που έφτασε στην τελική φάση. Η ομάδα αποτελείται από 15 άτομα, κατά πλειοψηφία από νεαρούς Κύπριους φοιτητές.

Στο μέλλον όλο και περισσότερος κόσμος θα μπορεί να επιβιώσει από φυσικές καταστροφές όπως από σεισμούς, πλημμύρες, τσουνάμι, τυφώνες και πυρκαγιές, αν υιοθετήσουν την ιδέα της. Η ιδέα στηρίζεται στη δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων, τα οποία μπορούν να βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές ή να ρίχνονται από αέρος σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις διάσωσης.

Τα εν λόγω καταφύγια μπορούν να μεταφέρονται με αεροσκάφη ή ελικόπτερα του στρατού και να ανοίγουν σαν φυσερό, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 18 άτομα το καθένα, μεταξύ των οποίων και δυο τραυματίες. με αυτό τον τρόπο θα δίνεται σωσίβιο ζωής σε ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι σε πληγείσες περιοχές και δεν μπορούν να διασωθούν άμεσα. Τα προεγκατεστημένα καταφύγια μπορούν να εντοπιστούν, συμφώνα με την πρόταση των φοιτητών, από τον κάθε πολίτη μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο χωρίς την ανάγκη ύπαρξης διαδικτύου, ενώ αν υπάρχει διαδίκτυο οι πληγέντες μπορούν να εντοπίσουν ένα καταφύγιο που ρίχθηκε στην περιοχή τους η και να ζητήσουν την αποστολή ενός άλλου. Τα συγκεκριμένα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να είναι εξοπλισμένα με νερό και φαγητό για 6 μέρες.

Τα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να συλλέγουν δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον, καθώς και από τον εσωτερικό του χώρου όπως οξυγόνωση αλλά και βιομετρικά δεδομένα για να υπάρχει εικόνα για την κατάσταση των τραυματιών. όλα αυτά τα δεδομένα συλλέγονται και αποστέλλονται σε ένα κεντρικό σύστημα όπου γίνεται η επεξεργασία και σε συνδυασμό με δεδομένα από τους δορυφόρους της ΝΑSΑ δίνεται μια πλήρης εικόνα σε αυτούς που χειρίζονται μια έκτακτη κατάσταση για την λήψη των σωστών αποφάσεων και μέτρων.