Φόρμα αναζήτησης

Απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση Ακιντζί – Δεν αρκεί μόνο ένα απλό «όχι»

Τη μετατόπιση της συζήτησης στην ουσία της, που δεν είναι άλλη από την επανέναρξη των συνομιλιών για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, θα επιχειρήσει μέσω της απαντητικής επιστολής που θα αποστείλει στον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η απόφαση της χθεσινής Συνόδου των πολιτικών αρχηγών ήταν ομόφωνη και προνοεί απόρριψη της πρότασης Ακιντζί, για τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Αυτό που πηγάζει μέσα από τη Σύνοδο είναι πως ένα όχι ως απάντηση δεν είναι αρκετό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στον «Π» πως πρώτιστο μέλημα, στην παρούσα φάση, είναι να βρεθεί ο τρόπος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να καλέσει τον γ.γ. ΟΗΕ να προβεί σε ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Στην απαντητική επιστολή θα υπάρχει αναφορά στην αναγκαιότητα για τερματισμό των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως διαφαίνεται μέσα από τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η επιστολή Αναστασιάδη θα απευθύνεται στον γ.γ. ΟΗΕ και θα κοινοποιηθεί στον Μουσταφά Ακιντζί. Θα εξηγεί όλους τους λόγους απόρριψης, με αναφορές στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ επί του θέματος, όπως επίσης και στο Ταμείο Υδρογονανθράκων, αλλά και στο κάλεσμα προς την Τουρκία για διαπραγμάτευση προς οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, το οποίο έμεινε αναπάντητο. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν πως η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού και «την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών». Οι αρχηγοί συμφωνούν, επίσης, στο ότι η πρόταση Ακιντζί «περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του».

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

Στο κοινό ανακοινωθέν δεν αναφέρεται οτιδήποτε σε σχέση με συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ωστόσο αποτελεί θέση την οποία εξέφρασαν οι αρχηγοί ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και φαίνεται πως βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να σταλθεί απαντητική επιστολή, χωρίς να υπάρχει έτοιμη αντιπρόταση από ε/κ πλευράς (επί της ουσίας της πρότασης Ακιντζί), έστω και ως διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα πορεία σε ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον γ.γ ΑΚΕΛ, το κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα και θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι εντατικές και να καταλήξουν σε λύση το συντομότερο δυνατόν. Όσον αφορά την πρόταση Ακιντζί, ο κ. Κυπριανού, θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί υπάρχουν πρόνοιες που υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγκλωβίζουν την προσπάθεια για λύση σε διάφορες σκοπιμότητες. Την πρόταση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ασπάζεται και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε πως αυτό που έχει ανάγκη τώρα η Κύπρος είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη πως η βούληση της ε/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη και ως τέτοια θα πρέπει να επικοινωνηθεί, μακριά από αποπροσανατολισμούς.

Να μην εγκλωβιστούμε

Τη θέση, πως δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούμε στις τουρκικές μεθοδεύσεις, εξέφρασε ο Γιώργος Περδίκης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε σε πλήρη εφαρμογή της νέας στρατηγικής που το κόμμα του προτείνει. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη θέση πως από τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα έπρεπε να είχαμε μπει στη λογική αποδοχής ΜΟΕ ή της συζήτησης της όποιας πρότασης Ακιντζί εξ αρχής. Ο Γιώργος Λιλλήκας τόνισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το κίνημα Αλληλεγγύη χαρακτηρίζει την πρόταση ως απαράδεκτη, ενώ ο Μάριος Καρογιάν τόνισε πως «όποτε η Τουρκία νιώθει στριμωγμένη, λειτουργεί με τον τρόπο που βλέπουμε αυτήν την περίοδο».

Έκπληξη και λύπη από τον Ακιντζί

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί στην ομόφωνη απόρριψη της πρότασής του από τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών. Ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε λύπη αλλά και έκπληξη από τους λόγους της απόρριψής της. Ο κ. Ακιντζί επέμεινε στη θέση πως η πρότασή του είχε ως στόχο να καταστεί ο τομέας αυτός πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να καθησυχάσει τις όποιες εντάσεις παρουσιάζονται. Τόνισε μάλιστα πως αυτοί που θέλουν τη λύση περισσότερο είναι οι Τουρκοκύπριοι και «το έχουν αποδείξει έμπρακτα τόσο το 2004 στο δημοψήφισμα αλλά και στο Κραν Μοντανά το 2017». Επανέφερε μάλιστα το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής Τ/Κ στη λήψη αποφάσεων, για να κατηγορήσει εκ νέου την ε/κ πλευρά για τη στάση της στα ζητήματα αυτά. Έστρεψε τα πυρά προς την ε/κ πλευρά λέγοντας πως λειτουργεί μονομερώς και αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους. Θεωρεί μάλιστα πως η πρότασή του όχι μόνο δεν αποτρέπει τη λύση αλλά κάνει τον δρόμο προς αυτήν πιο σύντομο. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η ε/κ πλευρά επιλέγει την πολιτική των εντάσεων παρά τη βελτίωση της συνεργασίας, ενώ κατέληξε λέγοντας πως η στάση αυτή δεν υπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή.

Τι γίνεται με Λουτ;

Μυστήριο επικρατεί γύρω από την κάθοδο ή όχι της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο στις αρχές Αυγούστου. Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν στον «Π» πως προ ημερών (λίγες μέρες πριν την κατάθεση της πρότασης από Ακιντζί για μεικτή επιτροπή διαχείρισης φυσικού αερίου) η κ.Λουτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία μάλιστα είχαν «κλειδώσει» την 4η Αυγούστου ως ημερομηνία καθόδου της στο νησί για να γίνει κοινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Λουτ. Ακολούθως η κ. Λουτ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος φαίνεται να της είπε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να έρθει στο νησί, καθώς όπως είπε, με αφορμή να ευχηθεί καλή ανάρρωση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και είπαν πως μόλις αναρρώσει θα έχουν συνάντηση μόνοι τους. Η τοποθέτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η κ. Λουτ να επικοινωνήσει εκ νέου με τον κ. Αναστασιάδη και να του μεταφέρει όσα της είπε ο κ. Ακιντζί. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο πρόεδρος των Οικολόγων μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ό,τι μας είπε, σωστά ξεκαθάρισε ότι, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, η δική του στάση και θέση δεν καθορίζεται από τη στάση του κ. Ακιντζί και ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει κάθοδος της κυρίας Λουτ και να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Λίγες μέρες αργότερα ο Ακιντζί κατέθεσε την πρόταση για την κοινή επιτροπή διαχείρισης φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την επίσκεψη Λουτ, ενώ υπάρχουν πηγές που αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η συνάντηση Ακιντζί-Αναστασιάδη να γίνει ακόμα και στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.