Φόρμα αναζήτησης

Ομαδική παραίτηση στο ΤΕΠΑΚ λόγω Θεοχάρους – Φεύγουν οι καθηγητές της Σχολής Επικοινωνίας

Ομαδική παραίτηση υπέβαλαν με επιστολή τους στον πρύτανη όλοι οι καθηγητές της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΤΕΠΑΚ. Αιτία ο καβγάς για τη χρήση ενός τηλεφωνικού κέντρου, ένα ζήτημα που σε οποιονδήποτε άλλο οργανισμό θα λυνόταν με απλές διαδικασίες.

Τη συλλογική απόφαση των μελών της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου να παραιτηθούν «από όλα τα σώματα διοίκησης του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στη Σύγκλητο και στις Συγκλητικές Επιτροπές, και των αξιωμάτων του προσωρινού κοσμήτορα, του αναπληρωτή προσωρινού κοσμήτορα, του προέδρου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, του αντιπροέδρου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, και του συντονιστή του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας», κοινοποίησε με επιστολή του προς τον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ Ανδρέα Αναγιωτό και τα μέλη της Συγκλήτου του πανεπιστημίου ο κοσμήτορας της σχολής Γεώργιος Πανηγυράκης.

Ομαδική παραίτηση

Στην επιστολή του προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο ο κοσμήτορας της σχολής αναφέρει ότι η συλλογική απόφαση των μελών της σχολής να παραιτηθούν αποτελεί μια ένδειξη διαμαρτυρίας «για την ανοχή της Συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών στις συνεχιζόμενες επιθέσεις προς τα μέλη της σχολής και την παρέμβαση σε θέματα λειτουργίας της από τον επίκουρο καθηγητή και μέλος της Συγκλήτου Αντώνη Θεοχάρους, αλλά και για την έλλειψη εφαρμογής έγκαιρων και θεσμικών αποφάσεων που να προστατεύουν την υπόσταση της σχολής και την προσωπική και επαγγελματική αξιοπρέπεια των μελών της και να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Οι επιθέσεις αυτές, αναφέρει ο κύριος Πανηγυράκης, υποκρύπτουν δόλο και προέρχονται από τρεις κατευθύνσεις:

  1. «Από παρέμβαση εξωτερικών οντοτήτων και προσώπων σε αμιγώς ακαδημαϊκά θέματα», φωτογραφίζοντας εδώ τον γενικό ελεγκτή, σύμφωνα με ακαδημαϊκή πηγή, ο οποίος δρα κατ’ εντολή του Αντώνη Θεοχάρους στο ΤΕΠΑΚ.
  2. «Λόγω πλημμελούς και ερμηνευτικής, αντί αυτολεξεί καταγραφής των πρακτικών των συνεδριάσεων των σωμάτων διοίκησής του, κυρίως της Συγκλήτου, με αποτέλεσμα τα μη μέλη των σωμάτων αυτών να είναι απροστάτευτα έναντι ενδεχόμενων συκοφαντικών αναφορών κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων», αιχμή που αφορά τον κ. Χόπα και την τήρηση πρακτικών, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
  3. «Την αναγόρευση του γραμματέα της Συγκλήτου και του συμβουλίου σε μέλος του προεδρείου των σωμάτων αυτών, σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Νόμου», αφήνοντας αιχμές για την τοποθέτηση Θεοχάρους στα ανώτατα σώματα του ΤΕΠΑΚ παρότι δεν δικαιούται.

Καβγάς για το call center

Αιτία για τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης που άνοιξε ο κύριος Θεοχάρους, ο οποίος να σημειωθεί λογοδοτεί ενώπιον της Δικαιοσύνης αναφορικά με υπόθεση πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίησης εσόδων και εξασφάλισης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του ΤΕΠΑΚ, είναι ένα θέμα το οποίο φαντάζει απλό στην κοινή λογική, που είναι η χρήση του τηλεφωνικού κέντρου της σχολής ΕΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής ζήτησε τη χρήση του τηλεφωνικού κέντρου. Η απάντηση ωστόσο ήταν αρνητική καθώς, σύμφωνα με τη σχολή, δεν ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. «Θα μπορούσε με μια επιστολή-μήνυμα στον κοσμήτορα της Σχολής ΕΜΕ ή στην πρόεδρο του Τμήματος ΕΣΔΙ να θέσει το αίτημά του και να του δοθεί άμεση απάντηση μόλις συνεδριάσει και αποφασίσει το άτυπο συμβούλιο της σχολής. Αντί αυτού, για τους δικούς του λόγους επέλεξε να κτίσει μια περίπτωση επίθεσης προς τη σχολή βασιζόμενος σε εικασίες, αλλά και σε λάθος υποθέσεις», αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο ο κοσμήτορας της σχολής.

Διασταυρούμενα πυρά

Η στάση της διοίκησης της σχολής προκάλεσε την οργή του επίκουρου καθηγητή, ο οποίος έκανε λόγο για άρνηση της σχολής να εφαρμόσει την απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κτηρίων του πανεπιστημίου για συνδιαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου, με αποτέλεσμα εδώ και τρία χρόνια να παραμένει σε αχρηστία αντί να είναι προσβάσιμο για ερευνητικούς σκοπούς. Πίσω από την άρνηση της σχολής να του επιτρέψει την πρόσβαση στο τηλεφωνικό κέντρο, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει, να ακυρώσει προγραμματισμένη εκλογική του δημοσκόπηση, ο κύριος Θεοχάρους βλέπει αντίποινα για τις καταγγελίες του για δύο παράτυπές διαδικασίες προσλήψεων στη Σχολή ΕΜΕ. Το θέμα, όπως διαμηνύει ο Αντώνης Θεοχάρους, σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΤΕΠΑΚ θα καταγγελθεί στην Επιτροπή Παιδείας, στην Επιτροπή Ελέγχου και στο Εργατικό Δικαστήριο. Ως Σχολή, απαντά ο κ. Πανηγυράκης, «υποστηρίζουμε τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την κοινή λογική, ανάμεσα στα μέλη ΔΕΠ και στο διοικητικό προσωπικό». «Ως εκ τούτου», συμπλήρωσε, «όταν δεν χρησιμοποιούμε το τηλεφωνικό κέντρο, το διαθέτουμε στη βάση της αμοιβαιότητας σε οποιαδήποτε σχολή ή μέλος ΔΕΠ του ΤΕΠΑΚ το χρειάζεται για λόγους ερευνητικούς».

Ενώπιον της Συγκλήτου

Η παραίτηση των μελών της σχολής θα τεθεί ενώπιον της Συγκλήτου στην επόμενη συνεδρίασή της, η οποία είναι ορισμένη για τις 8 Μαΐου. Η απόφαση αυτή, υποδεικνύει στην επιστολή παραίτησης ο Γεώργιος Πανηγυράκης, θα τελεί σε ισχύ έως ότου αναληφθούν πρωτοβουλίες και θεσπιστούν διαδικασίες για την προστασία των ακαδημαϊκών από ατεκμηρίωτες κατηγορίες και επιθέσεις, αλλά και για την αποκατάσταση του ονόματος των μελών της σχολής. Τα μέλη της σχολής καλούν τη Σύγκλητο να εκπληρώσει τον ρόλο της προστατεύοντας τα μέλη του πανεπιστημίου που βάλλονται αδιάκοπα και περιφρουρώντας την υπόσταση του ιδρύματος.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.