Φόρμα αναζήτησης

Ολοταχώς προς κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων

Nέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε χθες η Κύπρος. Από σύνολο 779 εργαστηριακών εξετάσεων, 58 άτομα βρέθηκαν θετικά στον νέο ιό. Τριάντα δύο ατόμων δεν είχε εντοπιστεί η εστία που τους μετέδωσε τον ιό… Μακραίνει, στο μεταξύ, και ο μακάβριος κατάλογος των θυμάτων κορωνοϊού. Χθες ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος ενός 66χρονου άνδρα. Επιστήμονες και γιατροί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες μέρες, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα χειρότερα εάν όλοι δεν συμμορφωθούμε στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Από το twiiter o υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τηρώντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Δυστυχώς, αναφέρει, τα αυξημένα κρούσματα επιβεβαιώνουν ότι τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα, «γεγονός που μας υποχρέωσε να επιβάλουμε πρόσθετες απαγορεύσεις».

«Ο αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες», τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης. «Είναι γεγονός», πρόσθεσε, «ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Υπέδειξε πως «εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε».

Αγωνιώδη έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα απηύθυνε και ο επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ Μάριος Λοΐζου, τονίζοντας:
«Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε αυτά που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν. Εμείς στην Κύπρο πήραμε μέτρα εγκαίρως, αλλά για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει να τα εφαρμόζουμε». Η κατάσταση, είπε, είναι σοβαρή και ενδεικτικά ανέφερε πως παγκοσμίως τα κρούσματα κορωνοϊού πλησιάζουν τις 900.000 ενώ οι θάνατοι τις 45.000.

Στα 320 τα κρούσματα

Η χθεσινή ανακοίνωση άλλων 58 θετικών κρουσμάτων ανέβασε τον συνολικό τους αριθμό στα 320. Σύμφωνα με τον κ. Κωστρίκη, τα νέα κρούσματα αφορούν 24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, 2 άτομα από τις Βρετανικές Βάσεις και 32 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Ανάμεσα στα νέα κρούσματα είναι και επαγγελματίες υγείας. Συγκεκριμένα, τέσσερις από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου (3 ακτινογράφοι και ένας ακτινολόγος) και ένας γιατρός από το ΓΝ Πάφου. Ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές του ΓΝ Λάρνακας επιβεβαιώθηκαν θετικοί στον ιό προχθές.

Ο κ. Κωστρίκης, μέσα στη μαυρίλα του νέου αρνητικού ρεκόρ που κατέγραψε η Κύπρος στα θετικά αποτελέσματα εξετάσεων, ανέφερε το εξής ενθαρρυντικό: Από τα 15 περιστατικά των οποίων την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 14 βρέθηκε τελικά σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι τα 181 από τα 320 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι 24 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό και νοσηλεύτηκαν έχουν αποθεραπευτεί.

Ο δρ Μάριος Λοΐζου για ακόμη μία μέρα χθες βρέθηκε στην πολύ δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τον θάνατο ενός ακόμη άνδρα, 66 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Ο νέος θάνατος ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό στους εννέα (οκτώ άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68). Επτά από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, στο ΓΝ Αμμοχώστου νοσηλεύονταν χθες 32 άτομα, τέσσερις εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Έντεκα άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, τέσσερις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λεμεσού και επτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Ο δρ Λοΐζου ανακοίνωσε επίσης έναν θάνατο στο νοσοκομείο αναφοράς σε ασθενή ο οποίος εισήχθη την Τρίτη. Ο θάνατος αυτός, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, δεν μπορεί να αποδοθεί στη νόσο COVID-19, αλλά οφείλεται στα βαρύτατα υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς.

Μελετούν ακραίο σενάριο

Τον σχεδιασμό τους ακόμη και για το ακραίο σενάριο το σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί, σε μια ενδεχόμενη τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ετοιμάζουν οι αρμόδιες αρχές. Παράλληλα με τη «μάχη» που δίνουν για δημιουργία κλινών Εντατικής, ψάχνουν κατάλληλους χώρους οι οποίοι θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες των ασθενών που θα χρειαστούν εσωτερική νοσηλεία. Όπως πληροφορείται ο «Π» υπό μελέτη βρίσκονται διάφοροι χώροι όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, ή/και άλλα κυβερνητικά κτήρια.

Αν και οι επιστήμονες θεωρούν πως η πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων θα αποφέρει καρπούς και η Κύπρος δεν θα μετατραπεί σε μια νέα Ιταλία ή Ισπανία, εντούτοις οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε σενάριο – ακόμη και το χειρότερο.

Αυτή τη στιγμή ωστόσο όλο το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη κλινών Εντατικής καθώς και στην απελευθέρωση κλινών στα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ασθενείς με κορωνοϊό.

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό το Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι αυτό το οποίο έχει αναλάβει τη συντριπτική μερίδα των ασθενών με τον ιό που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με το επόμενο διάστημα (μέχρι τέλη Απριλίου) να αναπτύσσονται εκεί σταδιακά άλλες 63 κλίνες. Είκοσι τρεις εξ αυτών θα φιλοξενηθούν σε λυόμενο το οποίο θα εγκατασταθεί σε χώρο του νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να περιθάλπουν όλα τα άλλα περιστατικά τα οποία πλέον δεν εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Στο δε ενδεχόμενο ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι τέτοιος που τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, η συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα της υγείας θα επεκταθεί με ανάληψη περιστατικών και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.