Φόρμα αναζήτησης

Όλοι πίσω στα… «καταφύγια» – Κυκλοφορία μόνο με ταυτότητα και αποδεικτικά

Απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα και θα έχει ισχύ μέχρι τις 13 Απριλίου του 2020. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης, «σε έναν πόλεμο που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγιά μας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολούθησε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει το απόγευμα της Κυριακής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην αυστηρότητα και στο ύψος των ποινών, όσο και στις κατηγορίες που εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα και μέχρι τις 13 Απριλίου απαγορεύονται οι μετακινήσεις, εκτός αν πρόκειται για:

 • Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.
 • Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.
 • Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.
 • Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).
 • Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.
 • Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Για σκοπούς μετακινήσεων θα πρέπει όλοι πλέον να κυκλοφορούμε με ταυτότητα ή διαβατήριο και με επιπλέον αποδεικτικό που να δικαιολογεί τον σκοπό της μετακίνησης. Ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλίζεται το αποδεικτικό αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας μετά από διάταγμα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας. Δεν αποκλείεται αυτό να γίνεται ακόμα και με αποστολή μηνύματος από το κινητό.

Κλείνουν πάρκα-παραλίες

Εκτός από την απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων, από τις 18:00 σήμερα το απόγευμα κλείνουν πάρκα, παιδότοποι, ανοιχτοί χώροι άθλησης και δημόσιοι χώροι συναθροίσεων (πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες). Κλείνουν επίσης οι λαϊκές αγορές, τα παζαράκια και η πλανόδιοι πωλητές, ενώ αναστέλλουν τη λειτουργία τους όλα τα μαγαζιά λιανικού εμπορίου, εκτός από όσα θα συμπεριλαμβάνονται στο σημερινό διάταγμα του Υπ. Υγείας. Απαγορεύεται το έθιμο της λαμπρατζιάς, ενώ με καθυστέρηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη και σε απαγόρευση προσέλευσης σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη ή άλλους χώρους προσευχής. Επιπρόσθετα, τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια.

Το πήρε πάνω του

Από το απόγευμα της Κυριακής, όταν δημοσιοποιήθηκε η συνεδρία της διυπουργικής επιτροπής για τον κορωνοϊό για το πρωί της Δευτέρας, γνωρίζαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοίνωνε πιο αυστηρά μέτρα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ήταν η πρώτη επιλογή που υπήρχε στη λίστα των μέτρων της κυβέρνησης, ωστόσο, από τη μια εικόνες του Σαββατοκύριακου με συμπολίτες μας να βρίσκονται στις λαϊκές ή στα γήπεδα ανά δεκάδες και από την άλλη η ανακοίνωση 21 νέων κρουσμάτων χθες το απόγευμα, οδήγησαν στη λήψη των πλέον αυστηρών μέτρων. Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής, ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις των υπουργών και ακολούθως αποσύρθηκε στο γραφείο του, έτσι ώστε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις, τις οποίες και γνωστοποίησε με το χθεσινό του διάγγελμα.

Ανοιχτό παράθυρο για φοιτητές εξωτερικού

Πέραν των απαγορεύσεων σε επίπεδο άσκοπων μετακινήσεων, πλέον αλλάζουν τα πράγματα και σε σχέση με τη στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι:

 • Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε κλινικά, βιοϊατρικά ή πανεπιστημιακά εργαστήρια.
 • Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων Ιατρικών Σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων Νοσηλευτικών Σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης.
 • Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις.
 • Από χθες άλλωστε αυξήθηκε και ο αριθμός των τεστ που γίνονται για εξακρίβωση θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Εργαζόμενοι και φοιτητές

Στο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά τόσο στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, όπως επίσης και στους φοιτητές εξωτερικού και τους γονείς τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε εργαζόμενους και εργοδότες πως η στήριξη της πολιτείας θα είναι ουσιαστική και ενημέρωσε πως εντός των ημερών ανακοινώνεται δέσμη μέτρων για τον σκοπό αυτό. Σε σχέση με τους φοιτητές εξωτερικού και την παραμονή τους στις χώρες σπουδών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια οδυνηρή απόφαση, ωστόσο άφησε ανοικτό το παράθυρο επανεξέτασης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για σταδιακό επαναπατρισμό τους, αρχίζοντας σε μελλοντικό στάδιο από τις ευπαθείς ομάδες.

Από τα καθαριστήρια… στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας εξέδωσε Διάταγμα με το οποίο γνωστοποιούσε, μεταξύ άλλων, ποιες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές. Σύμφωνα με το διάταγμα, συνεχίζουν τη λειτουργία τους: τα καθαριστήρια, τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία, τα γραφεία τελετών, οι επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων οχημάτων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οι επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών, επιχειρήσεις εμπορίας και επιδιόρθωσης ποδηλάτων. Ανοικτές παραμένουν επίσης οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων, οι επιχειρήσεις και τα εργαστήρια οπτικών, οι επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, οι επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (κούριερ), πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς ή κτηνιατρικών φαρμάκων και ζωοτροφών και οι επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών. Επιπρόσθετα συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι έμποροι φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων.

Συνεχίζουν κανονικά

Κανονικά συνεχίζουν τη λειτουργία τους επίσης όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες), τα φαρμακεία, υπηρεσίες παροχής τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή και υπηρεσίες ταχείας εξυπηρέτησης από το παράθυρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ, όπως επίσης και τα κλινικά εργαστήρια και τα πλυντήρια αυτοκινήτων. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει σε όλες τις πιο πάνω επιχειρήσεις να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών στο ταμείο αλλά και ο αριθμός των ατόμων που δικαιούνται να είναι στα μαγαζιά, ανάλογα με το μέγεθός του.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.