Φόρμα αναζήτησης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ενδονοσοκομειακή – Ελεύθερη επιλογή από ασθενή

Βασικές πληροφορίες για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στο ΓεΣΥ έδωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, σε μία προσπάθεια να κατατοπίσει ασθενείς και εν δυνάμει ασθενείς στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η από 1η Ιουνίου εφαρμογή της 2ης φάσης του συστήματος. Σημειώνεται πως μέχρι χθες είχαν συνάψει σύμβαση με τον ΟΑΥ, για την παροχή ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας, 27 ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες, με τον σχετικό κατάλογο που θα επικαιροποείται να έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Ακολουθούν υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων οι πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουν οι δικαιούχοι:

  • Θα μπορώ να επιλέγω ελεύθερα το νοσηλευτήριο από το οποίο θέλω να λάβω υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας;

-Ναι, βασική αρχή του ΓεΣΥ είναι το δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει ελεύθερα τον παροχέα της επιλογής του. Ωστόσο, για να παρέχεται η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη εντός ΓεΣΥ θα πρέπει το νοσηλευτήριο, καθώς και ο θεράπων ιατρός, να συμμετέχουν στο ΓεΣΥ. Για αυτό ο δικαιούχος προτού λάβει την υπηρεσία θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι οι δύο αυτές προϋποθέσεις (συμμετοχή στο ΓεΣΥ θεράποντος ιατρού και νοσηλευτηρίου) ικανοποιούνται.

  • Ποιος θα με παραπέμπει σε νοσηλευτήριο για ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας;

-Η παραπομπή για ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας γίνεται από προσωπικούς ιατρούς και ειδικούς ιατρούς. Παραπομπή σε νοσηλευτήριο θα μπορεί να γίνεται και από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο.

Όλα πλην Κοσμητικής

  • Ποιες υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας είναι εντός και ποιες εκτός ΓεΣΥ;

-Το ΓεΣΥ, κατά κανόνα, καλύπτει όλες τις ιατρικά αναγκαίες υπηρεσίες που χρήζουν ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, εξαιρουμένων των επεμβάσεων της Κοσμητικής Ιατρικής.

  • Τι πληρώνει ο δικαιούχος για ενδονοσοκομειακή φροντίδας υγείας;

-Δεν υπάρχει συμπληρωμή στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Το νοσηλευτήριο μπορεί να χρεώσει τον ασθενή μόνο για διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

  • {Bullet}{Bullet}Ποιος θα αποφασίζει ποια εισαγωγή σε ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας θα έχει προτεραιότητα;

-Οι θεράποντες ιατροί και τα νοσηλευτήρια θα δίδουν προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά.

  • Πώς θα ενημερώνομαι πιο νοσηλευτήριο έχει διαθεσιμότητα (ελεύθερες κλίνες) για να αποταθώ σε αυτό;

-Ο δικαιούχος, για να λάβει ενδονοσοκομειακή φροντίδα, θα πρέπει να διαθέτει παραπεμπτικό το οποίο θα εκδώσει ο θεράπων ιατρός, ο οποίος θα τον ενημερώσει και για τη διαθεσιμότητα του νοσηλευτηρίου.

  • Θα εκδίδουν συνταγές τα νοσηλευτήρια, ή και παραπεμπτικά, με την έκδοση του εξιτηρίου;

-Θα εκδίδονται τα απαραίτητα παραπεμπτικά για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και συνταγές για φάρμακα.

  • Τι θα καταχωρείται στον ιατρικό μου φάκελο για τις υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής;

-Στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ καταχωρούνται οι διαγνώσεις, οι δραστηριότητες, το DRG και τα αναλώσιμα που αφορούν στο ενδονοσοκομειακό περιστατικό του δικαιούχου. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο ιατρικό ιστορικό του δικαιούχου που είναι προσβάσιμος μέσω της Πύλης Δικαιούχων.

Φάρμακα, όπως τώρα

  • Θα ενταχθούν τα φάρμακα της 2ης φάσης στον κατάλογο του ΓεΣΥ από 1η Ιουνίου;

-Τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα/αναλώσιμα της 2ης φάσης θα εξακολουθήσουν να αποζημιώνονται και να παρέχονται, όπως γίνεται μέχρι τώρα, από τα νοσοκομειακά φαρμακεία του Δημοσίου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.