Φόρμα αναζήτησης

Οι υποδομές του Ακάμα

Δύο νεαροί αρχιτέκτονες, ο Μιχάλης Αναστασίου και η Στέφανη Μισέρη, κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία κόμβων υποδομών διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, οι δύο αρχιτέκτονες συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό δεκατεσσάρων κόμβων με υποδομές διαχείρισης, ενημέρωσης και διευκολύνσεων, σε περιοχές ανέγερσης εγκεκριμένες από τις αρμόδιες αρχές.

«Η αρχιτεκτονική προσέγγιση που υιοθετήθηκε λαμβάνει υπόψη την προστασία και την ανάδειξη των φυσικών στοιχείων της περιοχής, τη διαφύλαξη και την ενίσχυση των αισθητικών και πολιτιστικών αξιών της» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται πως η εν λόγω πρόταση διασφαλίζει την προστασία των ευαίσθητων τοπικών οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμπραξη με το περιβάλλον

Φτιαγμένοι από ξύλινα «βολίτζια» και τοίχους με μεταλλική επένδυση από οξειδωμένες επιφάνειες χαλκού, οι κόμβοι φέρουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά που «μπορούν να εξελιχθούν σε αρχιτεκτονικές ιδιότητες». Για παράδειγμα, «το κέλυφος του κτηρίου καλύπτεται πλήρως από μεταλλική οροφή, προσφέροντας έτσι προστασία από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ η πλατφόρμα δαπέδου είναι υπερυψωμένη και δεν έρχεται σε επαφή με το φυσικό έδαφος με αποτέλεσμα η βατή επιφάνεια να είναι αισθητά περιορισμένη», επιτρέποντας τη μερική ανάπτυξη βλάστησης κάτω από τους κόμβους.

Επιδιώχθηκαν επίσης η ευκολία της κατασκευαστικής διαδικασίας και η ελάχιστη αρνητική επίδραση των εργοταξίων στον χώρο, γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθούν προκατασκευασμένα στοιχεία που θα συναρμολογηθούν επιτόπου.

Όσον αφορά την εσωτερική διαρρύθμιση και λειτουργικότητα των κόμβων, λήφθηκε υπόψη η ανάγκη οι χρήσεις να αποτελούνται από ανεξάρτητους χώρους για να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Έτσι, οι διάδρομοι διακίνησης μεταξύ των υποδομών λειτουργούν και ως ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι.
Τέλος, οι επεμβάσεις θεωρούνται ήπιες και αναστρέψιμες, με υλικά και κατασκευαστικές μεθόδους που αφήνουν ελάχιστο αποτύπωμα στο τοπίο.

 

Περιβαλλοντιστές: Φωνές που δεν εισακούστηκαν

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή δήλωσή τους προ δεκαημέρου πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη διαδικασία προκήρυξης και ανάθεσης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τους κόμβους υποδομών διαχείρισης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, αφού το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΕΔΠ Ακάμα (στο οποίο εμπίπτουν οι εν λόγω υποδομές – αναψυκτήρια, χώροι στάθμευσης και καταστήματα προϊόντων) δεν έχει ακόμα υποβληθεί στις αναγκαίες μελέτες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο δεν έχει υποβληθεί σε δέουσα εκτίμηση / ειδική οικολογική αξιολόγηση, ούτε σε στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που απαιτούνται βάσει νομοθεσιών της ΚΔ και Ευρωπαϊκών Οδηγιών για έργα που επηρεάζουν περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως η χερσόνησος του Ακάμα.
Οι οργανώσεις ζητούσαν τη διακοπή της διαδικασίας μέχρι την υποβολή του σχεδίου στις απαιτούμενες μελέτες.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.