Φόρμα αναζήτησης

Οι ρύποι αυξάνουν την τιμή στο ρεύμα

Την τσέπη του καταναλωτή εξ ολοκλήρου θα επιβαρύνουν τα 86 εκατ. ευρώ τα οποία θα κληθεί να καταβάλει η ΑΗΚ το 2020 για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. O κίνδυνος δε μη έλευσης εισαγόμενου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, μετά τα θέματα που προέκυψαν με τη σύμβαση που ήταν έτοιμη να υπογραφεί, αλλά και η ταυτόχρονη καθεχρονική αύξηση της παραγωγής ρεύματος για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, δεν αφήνουν περιθώρια για μείωση των εκπομπών με ανάλογη πτώση της τιμής της κιλοβατώρας. Αντιθέτως, οι ενδείξεις είναι πως το ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο η ΑΗΚ – και συνεπώς οι καταναλωτές ρεύματος – για δικαιώματα εκπομπών θα μεγαλώνει. Μόνη ελπίδα για μικρή συρρίκνωσή του την επόμενη δεκαετία, οι επενδύσεις που θα αναπτυχθούν από την ΑΗΚ σε φωτοβολταϊκά τα οποία έχουν μηδενικές εκπομπές.

Αύξηση 126%

Τα 86 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως είχε γράψει ο «Π» πριν δύο εβδομάδες προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2020, είναι κατά 126-130% πάνω από εκείνα που πληρώθηκαν το 2018 και το 2019 για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής αερίων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2020 η ΑΗΚ δεν θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει δωρεάν κατανομή εκπομπών. Αυτό το προνόμιο, το οποίο έως τώρα γλύτωνε και τους καταναλωτές από ένα έξτρα κόστος, ουσιαστικά καταργείται, και πλέον όσους τόνους διοξειδίου του άνθρακα παράγει η ΑΗΚ, τόσους θα πληρώνει ο καταναλωτής. Να σημειώσουμε πως το 2013 η δωρεάν κατανομή εκπομπών ήταν σχεδόν ίση με τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (2,8 εκατ. τόνοι) που παρήγαγε η ΑΗΚ, ενώ το 2018 έπεσαν σε μόλις 935 χιλ. τα δικαιώματα (ένα δικαίωμα ίσον ένας τόνος CO2), ενώ οι ετήσιες εκπομπές είχαν αυξηθεί σε 3,2 εκατ. Εάν σήμερα η τιμή παραγωγής του ρεύματος, που περιλαμβάνει το καύσιμο και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων, επιβαρύνει τον καταναλωτή κατά περίπου 15-17%, αναμένεται πως με τον διπλασιασμό του κόστους αγοράς ρύπων, το κόστος αυτό θα αυξηθεί ίσως και στο 20%. Κι όλα αυτά εφόσον η τιμή των εκπομπών παραμείνει σταθερή…

2 σεντ στα 17

Με βάση τους υπολογισμούς, σήμερα για κάθε μεγαβατώρα που παράγουν οι μηχανές της ΑΗΚ που καίνε μαζούτ το κόστος είναι γύρω στα 120 ευρώ και 0,75 τόνοι CO2. Ένας τόνος CO2, δηλαδή ένα δικαίωμα, κοστίζει 27 ευρώ. Συνεπώς, 27 ευρώ επί 0,75 τόνοι CO2, το κόστος των εκπομπών κυμαίνεται στα 20 ευρώ. Άρα το κόστος των εκπομπών για μία μεγαβατώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 17% στο συνολικό κόστος παραγωγής. Ένα ποσό που αντικατοπτρίζεται και στον λογαριασμό του ρεύματος, αφού εάν υπολογίσουμε πως σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας είναι στα 17 σεντ (κόστος παραγωγής συν δίκτυο μεταφοράς, ΑΠΕ κ,λπ.), τα 2 σεντ ή ποσοστό 12% αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Δεδομένου ότι οι δωρεάν εκπομπές μας τελειώνουν και το κόστος εκπομπών διπλασιάζεται, θα πρέπει να αναμένεται πως τα 2 σεντ στην τιμή της κιλοβατώρας θα αυξηθούν το 2020.

Εάν πάντως οι μηχανές της ΑΗΚ έκαιγαν φυσικό αέριο, το κόστος των εκπομπών θα έπεφτε από τα 20 στα 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με βάση τα στοιχεία που αναλύονται στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, οι εκπομπές αερίων για το 2020 αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 3,3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το κόστος των 86 εκατ. υπολογίστηκε με βάση την τιμή αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων που ίσχυε τον Μάιο (25,75 ευρώ ανά δικαίωμα).

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.