Φόρμα αναζήτησης

Οι νέοι δεν αστειεύονται με το κλίμα: Δεν είναι αλλαγή… είναι απειλή

Οι νέοι της Κύπρου απέδειξαν πως δεν είναι αδιάφοροι απέναντι σε όσα συντελούνται στον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και έδωσαν μαζικό παρών χθες σε πορεία που διοργανώθηκε για να φωνάξουν και να ζητήσουν άμεσες δράσεις από την κυβέρνηση. Η πορεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, αφού πέραν των 1.500 μαθητών μαζεύτηκαν στις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή και πορεύτηκαν προς το Υπουργείο Εμπορίου, όπου και παρέδωσαν ψήφισμα στον υπ. Γιώργο Λακκοτρύπη. Η χθεσινή εκδήλωση έγινε ταυτόχρονα σε 150 χώρες ανά τον κόσμο. Στην Κύπρο, οι διαδηλωτές κάλεσαν τους ηγέτες και τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να αφυπνιστούν και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν αυτοσχέδια πανό με συνθήματα όπως «Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμεν άλλον», ««Η Γη δεν πεθαίνει, εμείς πεθαίνουμε». Μαθητές που βρέθηκαν στην εκδήλωση εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσω του «Π» προς την κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα, που, όπως ανέφεραν, δεν πράττει τα δέοντα για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην Κύπρο.

Ζητούν μέτρα

  • «Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό ότι η Κύπρος, που σχεδόν όλο τον χρόνο έχει ήλιο, είναι απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο. Τώρα τέθηκε και ως προτεραιότητα η εξόρυξη φυσικού αερίου. Αντί να δούμε πώς εκμεταλλευόμαστε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, έγνοια μας για μια φορά ακόμα είναι το εύκολο χρήμα», τόνισε η Ναταλία, μαθήτρια της τρίτης λυκείου.
  • «Στην Κύπρο θεωρούμε πως η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο μακριά από εμάς και δεν αντιλαμβανόμαστε πως λόγω της γεωγραφικής μας θέσης είμαστε εκ των πρώτων που επηρεάζονται ήδη», ανέφερε ο Νικόλας.
  • «Στην Κύπρο έχουμε αύξηση περίπου ενάμιση με δύο βαθμούς κάθε χρόνο και αυτό το φαινόμενο θα έπρεπε να προβληματίσει κυρίως την κυβέρνηση και όσους ασχολούνται με το κλίμα», πρόσθεσε η Ιωάννα.
  • «Βρισκόμαστε σήμερα (χθες) εδώ γιατί θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές. Ζητούμε και από τα ΜΜΕ να μας στηρίξουν, διότι αντιλαμβανόμαστε πως μόνο με της πιέσεις των Μέσων θα συγκινηθούν και οι αρμόδιοι και θα προχωρήσουν σε μέτρα. Δεν θέλουμε λόγια αυτή τη φορά, αλλά έργα», σημείωσε ο Νικηφόρος.
  • «Να σκεφτούν πως οι αλλαγές στον πλανήτη δεν αφορούν μόνο εμάς που είμαστε εδώ και φωνάζουμε. Οι αρμόδιοι να έχουν στο μυαλό τους πως ό,τι συμβεί στο μέλλον θα επηρεάσει και τα δικά τους παιδιά», επεσήμανε ο Μάριος.
  • «Πλέον θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι θέμα προσωπικής αξίας του καθενός. Ξέρουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αγνοώντας τις, δείχνουμε ότι δεν έχουμε αξίες σαν χώρα, ούτε πολιτικούς. Τα λεφτά είναι η σημαντική τους αξία. Ας μετρούν τα λεφτά τους κρατώντας την αναπνοή τους, να δούμε πόσο θα αντέξουν», υπέδειξε ο Νικόλας.

Τα πέντε αιτήματα
Το «Youth for Climate» προωθεί εδώ και έναν χρόνο πέντε βασικά αιτήματα, από τα οποία σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα δεν έχει υλοποιηθεί επαρκώς. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών από την κυβέρνηση είναι η αλλαγή του εθνικού πλάνου δράσης ώστε να συναντά τον στόχο της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή για μείωση των ρύπων στο 45% μέχρι το 2030 (ο στόχος της Κύπρου είναι στο 24%). Επίσης, ζητούν να υιοθετηθούν οι Οδηγίες της ΕΕ για το περιβάλλον που αναφέρουν πως μέχρι το 2020 πρέπει να έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ποσοστό 13%. Τέσσερις μήνες πριν το 2020, η Κύπρος είναι στο 9% και δεν θα πετύχει τον στόχο της. Επίσης προτάσσουν ως μείζον θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία. «Πώς θα είναι ευαισθητοποιημένοι οι νέοι για το περιβάλλον όταν δεν γνωρίζουν γι’ αυτό;» διερωτήθηκε ο Νικόλας Μούρος, εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας. Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία στις 17:30.

Πάνω απο 1,1 εκατ. διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη

Πέραν των πέντε χιλιάδων κινητοποιήσεων σε 150 χώρες σε ολόκληρον τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν χθες, με αυτή στη Νέα Υόρκη να θεωρείται η σημαντικότερη, καθώς η συμμετοχή ανήλθε σε 1,1 εκατομμύριο μαθητές από 1.800 δημόσια σχολεία, οι οποίοι έχουν πάρει άδεια από τις αρχές να μην παρακολουθήσουν σήμερα τα μαθήματά τους. Στη διαδήλωση της Νέας Υόρκης, έδρα του ΟΗΕ, συμμετείχε και η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 το κίνημα των σημερινών παγκόσμιων απεργιών, διαδηλώνοντας για τη κλιματική αλλαγή κάθε Παρασκευή έξω από το Κοινοβούλιο της Στοκχγόλμης. Να σημειωθεί πως οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Αυστραλία και συνεχίστηκαν στην Ταϊλάνδη, όπου περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αρνητική ήταν η στάση της Κίνας, της χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία αρνήθηκε να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η δήλωση του Τζεφ Μπέζος ιδρυτή της Amazon, ο οποίος δεσμεύτηκε χθες, να ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δέκα χρόνια νωρίτερα.

Χιλιάδες στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χιλιάδες νέοι με κεντρικά συνθήματα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» και «σκοτώνοντας τη γη, σκοτώνεις τη ζωή», συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ’ όλα των νέων και των μαθητών και μαθητριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλον τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά: «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.