Φόρμα αναζήτησης

Οι μισές κεραίες χωρίς πολεοδομική

Ένας όχι και ευκαταφρόνητος αριθμός κεραιών κινητής τηλεφωνίας οι οποίες βρίσκονται σε λειτουργία δεν έχουν εξασφαλίσει πολεοδομική ή και οικοδομική άδεια. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ύστερα από ερώτημα του Γιώργου Περδίκη.

Ο υφυπουργός δεν ερωτήθη και δεν απαντά για τους λόγους για τους οποίους οι κεραίες δεν έχουν εξασφαλίσει άδεια. Ωστόσο ένας εξ αυτών αφορά τις αντιδράσεις πολιτών οι οποίες οδηγούν τις τοπικές αρχές στην… επ’ αόριστον αναστολή της λήψης αποφάσεων για τις κεραίες, με το αποτέλεσμα να είναι η μη αδειοδότηση και η παράβαση των κανονισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, συνολικά 1.496 κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εγκατεστημένες παγκύπρια. Από αυτές οι 350 είναι σε συνεγκατάσταση σε πυλώνες του ΡΙΚ ή σε άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Για 71 από αυτές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περίκλειστα τεμάχια / κτήρια με πολλούς ιδιοκτήτες), παρουσιάζεται θεσμική αδυναμία για την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών. Από το σύνολο των υπόλοιπων 1.075 σταθμών βάσης, οι 665 έχουν πολεοδομική άδεια, για 254 εκκρεμεί απάντηση από την πολεοδομική αρχή, για 254 οι εταιρείες βρίσκονται στην ετοιμασία της υποβολής αίτησης, ενώ 29 δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει ακόμη. Όσο δε αφορά τις άδειες οικοδομής, μόνο οι 435 έχουν εξασφαλίσει τέτοια άδεια, για 247 εκκρεμεί απάντηση, 279 είναι στην προετοιμασία υποβολής αίτησης, 101 δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη και 10 εξαιρούνται από τις άδειες οικοδομής.

Αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, σε άλλο ερώτημα του κ. Περδίκη, ο κ. Κόκκινος σημειώνει την τοποθέτηση του καθηγητή Θ. Σαμαρά ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε αναφέρει στη Βουλή, και συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, μιλώντας για το 5G, ότι θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε εκείνα τα ζητήματα που ενδεχομένως να αποτελούν πραγματική πηγή ανησυχίας, δηλαδή όχι τόσο στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά στα κινητά τηλέφωνα, στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι από πολύ μικρή απόσταση. Επίσης έγινε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι όταν ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν προσφέρει την επιθυμητή ποιοτική κάλυψη, τότε το κινητό μας λειτουργεί με μεγαλύτερη ισχύ, με αποτέλεσμα η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία να είναι πολλαπλάσια από αυτήν που δεχόμαστε από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η εν λόγω έκθεση δεν ξεπερνά τα υιοθετημένα όρια ασφάλειας.

Δεδομένων των πιο πάνω και απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο θα καταθέσει νομοθεσία που να καθιστά υποχρεωτική την προειδοποιητική σήμανση επί των προϊόντων τερματικών συσκευών τηλεπικοινωνίας, ώστε οι καταναλωτές να λαμβάνουν τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα, ο κ. Κόκκινος αναφέρει πως ο ραδιοεξοπλισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα κινητά τηλέφωνα, διατίθεται στην αγορά, αφού προηγουμένως ο κατασκευαστής έχει διενεργήσει τον αναγκαίο έλεγχο και σήμανσή του, καθώς και την έκδοση των εγγράφων τεκμηρίωσης της συμμόρφωσής του, με όλες τις εφαρμοστέες οδηγίες και απαιτήσεις της νομοθεσίας.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.