POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Οι κατάδικοι και καταζητούμενοι που πήραν χρυσά διαβατήρια – O «Π» αποκαλύπτει ονόματα 

Ο «Π» εξασφάλισε τη λίστα με τα ονόματα των πολιτογραφηθέντων «επενδυτών» για τους οποίους η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου, στο ενδιάμεσο πόρισμά της, εισηγείται την εξέταση αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας. Πρόκειται για άτομα που φαίνεται να έχουν παραβιάσει με διάφορους τρόπους τους όρους που δικαιολογούσαν την πολιτογράφησή τους ή δικαιολογούν τη διατήρησή της. Εντάσσονται σε πέντε κατηγορίες:

 • Λόγω καταδίκης τους εντός 10 ετών από την πολιτογράφησή τους
 • Λόγω διαμονής σε ξένη χώρα πέραν των 7 ετών
 • Λόγω ενδεχομένως ψευδών ή/και παραπλανητικών δηλώσεων
 • Λόγω μη τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της πολιτογράφησης
 • Λόγω αρνητικών δημοσιευμάτων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Οι κατά-δικοί μας

Η επιτροπή Νικολάτου εισηγείται την αποστέρηση της υπηκοότητας επτά ατόμων. Πρόκειται για τρεις Ρώσους, έναν Ουκρανό, έναν Καζακστανό, έναν Σέρβο και έναν Κινέζο που πολιτογραφήθηκαν από το 2011 έως το 2018. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η πολιτογράφηση μπορεί να στερηθεί αν «σε διάστημα δέκα (10) ετών από την εγγραφή ή την πολιτογράφησή του (του επενδυτή) καταδικάστηκε στη Δημοκρατία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σε φυλάκιση για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών και άνω ή για άλλο σοβαρό αδίκημα ή για αδίκημα ατιμωτικό ή που ενέχει ηθική αισχρότητα».

Προτείνεται η αποστέρηση υπηκοότητας των:

 • Konstantin Grigorishin ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2011. Είναι Ρώσος ολιγάρχης ο οποίος το 2016 πήρε και ουκρανική υπηκοότητα καθώς είχε γεννηθεί στην Ουκρανία επί Σοβιετικής Ένωσης. Μετά την πολιτογράφηση το 2011 στην Κύπρο, υπήρξαν αρνητικές αναφορές ότι καταζητείτο από τις ρωσικές αρχές καθότι υπήρχαν υποψίες για φοροδιαφυγή. Tον Νοέμβριο 2020 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για φοροδιαφυγή 18 εκατ. δολαρίων και υποχρεώθηκε σε αποζημίωση 32 εκατ. δολαρίων. Εντάχθηκε στη διεθνή λίστα καταζητούμενων προσώπων.
 • Sergey Khachaturov ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2018. Όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν διερεύνησε τους λόγους που προέβαλε Khachaturov και ο πάροχος, για τη χορήγηση παράστασης όσον αφορούσε την υπογραφή του Πιστοποιητικού Πολιτογράφησής του, την οποία και ο υπουργός Εσωτερικών ενέκρινε. Εάν προέβαινε σε αυτεπάγγελτο έλεγχο τον ουσιώδη χρόνο μέσω World Check ή/και μέσω διαδικτύου θα αντιλαμβανόταν ότι ο επενδυτής δεν προσήλθε για υπογραφή καθότι, από τον Απρίλιο του 2018, τελούσε υπό κράτηση. Tο Πιστοποιητικό Πολιτογράφησης που εκδόθηκε δεν έχει υπογραφεί από τον Khachaturov και δεν έχει παράσχει την απαιτούμενη επίσημη διαβεβαίωση πίστεως στη Δημοκρατία εντός της προθεσμίας, με αποτέλεσμα αυτό να στερείται νομικής ισχύος. Λόγω του ότι έχει καταδικαστεί, 2 χρόνια μετά την πολιτογράφησή του, για ποινικά αδικήματα (απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με ασφαλιστικά συμβόλαια) τα οποία είναι σοβαρά (σε πρώτο στάδιο είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 8 χρόνων πριν υποβάλει έφεση και μειωθεί η ποινή του στα 4 χρόνια), είναι δυνατόν το Υπουργικό Συμβούλιο να εξετάσει θέμα αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη.
 • Maksat Arip ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2012 και κατάγεται από το Καζακστάν. Ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακύκλωσης Kazakhstan Kagazy PLC. Έχει καταχωρηθεί σε διεθνή λίστα καταζητούμενων προσώπων. Έχει εμπλακεί σε υπόθεση απάτης ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και βρετανικό δικαστήριο το 2019 τον καταδίκασε ερήμην σε δύο χρόνια φυλάκιση γιατί δεν συμμορφώθηκε με δικαστική απόφαση του 2018 για να παραδώσει ένα ρολόι Mille αξίας 225.000 δολαρίων, ως μέρος της αποζημίωσης που απαιτείται για την απάτη που διέπραξε στο Καζακστάν.
 • Shamil Mingazov o οποίος πολιτογραφήθηκε το 2018 και κατάγεται από το Ταταρστάν της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του 2020 καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε 4,5 χρόνια φυλακή με αναστολή για υπεξαίρεση χρημάτων, φοροδιαφυγή, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας. Πριν την καταδίκη του βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επέστρεψε στο κράτος μέρος των χρημάτων από το συνολικό ποσόν των δύο και πλέον εκατομμυρίων που δεν είχε πληρώσει σε φορολογία του εργοστασίου ζάχαρης το οποίο διηύθυνε και ανήκε στον πεθερό του.
 • Miroslav Miskovic ο οποίος πολιτογραφήθηκε το 2012 και είναι ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Σερβία. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα πήρε τεράστιες διαστάσεις επί Σλόμποταν Μιλόσεβιτς και για μικρό διάστημα είχε διατελέσει και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου ανέφεραν ότι «αγόραζε τη Σερβία» με χρήματα που είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο επί Μιλόσεβιτς και μέσω κυπριακής εταιρείας που είχε ιδρύσει στο νησί μας. Είχε πέσει επίσης θύμα απαγωγής και αφέθηκε ελεύθερος μετά από παράδοση λύτρων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στους απαγωγείς. Καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή (εκκρεμεί έφεση).
 • Mikhail Yurevich πολιτογραφήθηκε το 2016 και υπήρξε βουλευτής της Ρωσικής Δούμας και κυβερνήτης της αυτόνομης περιοχής του Τσελιάμπινσκ. Το 2017 διέφυγε από τη Ρωσία για θεραπεία στο Ισραήλ και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο. Κυπριακή υπηκοότητα έχει πάρει επίσης η μητέρα του και ο γιος του. Επίσης διαθέτει εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, για την οποία υπάρχουν αναφορές για σκάνδαλα στη Ρωσία. Το όνομά του βρίσκεται σε λίστα προσώπων εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις ενώ καταζητείται για παθητική δωροδοκία 350.000 δολαρίων από τον περιφερειακό υπουργό Υγείας Βιτάλι Τέσλενκο, αλλά και για άλλη μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας ύψους 45 εκατ. δολαρίων από επιχειρηματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής Τύπος βοούσε για τα έργα και τις ημέρες του Yurevich όταν είχε υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση, η οποία ωστόσο εγκρίθηκε.
 • Jiadong Li πολιτογραφήθηκε το 2018 και κατάγεται από την Κίνα. Μαζί με τον επίσης Κινέζο συνεργάτη του Tian Yinyin, φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε κύκλωμα ξεπλύματος κρυπτονομισμάτων σε συνεργασία με Βορειοκορεάτες χάκερς. Τα χρήματα που ξεπλένονταν, τα χρησιμοποιούσε η Βόρειος Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Jiadong Li έχει καταδικαστεί από δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Ξενιτεμένοι» Κύπριοι

Η επιτροπή Νικολάτου εισηγείται επίσης την εξέταση πιθανότητας αποστέρησης υπηκοότητας από τρεις γυναίκες, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αν ένα πολιτογραφημένο άτομο δεν διαμένει στην Κύπρο για πέραν των 7 ετών (συνεχόμενα) ή δεν έχει έρθει ποτέ στην Κύπρο και ουσιαστικά δεν διατηρεί κανέναν δεσμό με την Κύπρο, μπορεί να του αποστερηθεί η πολιτογράφηση. Πρόκειται για τις:

 • Lenina Bogolyubova η οποία κατάγεται από τη Ρωσία,  πολιτογραφήθηκε το 2010 και δεν ήρθε ποτέ στην Κύπρο, ενώ δεν φαίνεται να διατηρεί κανέναν δεσμό με το νησί, πέραν του διαβατηρίου που της δόθηκε.
 • Fereshteh Tahmasebi η οποία κατάγεται από το Ιράν και πολιτογραφήθηκε το 2015 ως σύζυγος του Mohammad Reza Ghaem Maghami.
 • Theresa Ramsis Naguib η οποία πολιτογραφήθηκε επίσης το 2015 και κατάγεται από την Αίγυπτο. Πρόκειται για τη σύζυγο του σεΐχη Mahfouz Salem Mahfouz Shuhaiber.

Όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, πέραν των τριών γυναικών υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες δεν εντοπίστηκαν και γίνεται εισήγηση στις αρμόδιες αρχές να κάνουν τις δικές τους έρευνες για να τις εντοπίσουν.

Στην έκδοση της ερχόμενης Τρίτης, μετά το Πάσχα, ο «Π» θα αποκαλύψει επίσης τον κατάλογο των ονομάτων ατόμων για τα οποία γίνεται εισήγηση αποστέρησης υπηκοότητας και εμπίπτουν στις κατηγορίες που αφορούν κατάθεση ενδεχομένως ψευδών ή/και παραπλανητικών δηλώσεων, μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της πολιτογράφησης και επηρεάζουν το δημόσιο συμφέρον λόγω αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον τους.

 

Συλλούρης – Τζιοβάνης: Δήλωσαν αθώοι και έκλεισαν το στόμα

Στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση Επιτροπής Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια – Τι λέει για Αναστασιάδη, Αρχιεπίσκοπο και Συλλούρη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.