Φόρμα αναζήτησης

Οι γκάφες των ιατροδικαστών!

Με αφορμή την όλη τροπή που έχει λάβει η συγκεκριμένη υπόθεση με το πεντάμηνο βρέφος, δημιουργούνται εκ των πραγμάτων ερωτηματικά και για τον ρόλο των ιατροδικαστών.
Εξάλλου η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Υπ. Υγείας βαρύνεται με σειρά λαθών, μερικά εκ των οποίων άγγιξαν και τα όρια της γκάφας.
Ο «Π» θα θυμίσει μερικά, διερωτώμενος ταυτόχρονα εάν έχουν διερευνηθεί από την προϊστάμενη αρχή, εάν ζητήθηκαν εξηγήσεις και εάν αποδόθηκαν ευθύνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάφτισε βιασμό το περιστατικό ο Τσιβιτανίδης, χωρίς να είναι παρών στην εξέταση

-Πέρσι τέτοια ακριβώς χρονική περίοδο σε υπαίθριο χώρο στη Γεροσκήπου εντοπίζεται νεκρή η 46χρονη Petruna Milchova Nikolova από τη Βουλγαρία. Από την αυτοψία στη σκηνή και τη νεκροψία επί της σορού, από δύο μάλιστα ιατροδικαστές, αρχικά διαπιστώνεται ότι η άτυχη γυναίκα κτυπήθηκε από γεωργικό ελκυστήρα. Ακολούθως και μετά την πάροδο 5 ημερών, με την εμπλοκή και ιδιωτών ιατροδικαστών, διαπιστώνεται τελικά ότι κατασπαράχθηκε από σκυλιά.

-Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι ο θάνατος της Χριστίνας Καλαϊτζίδου, η οποία είχε βρεθεί νεκρή τον Μάρτιο του 2012. Τη δολοφονία της παραδέχθηκε ο εν διαστάσει σύζυγός της, ο οποίος και καταδικάστηκε. Η ιατροδικαστική έκθεση που είχε συνταχθεί ανέφερε ως αιτία θανάτου τα τραύματα που είχαν προκληθεί από πυρκαγιά που ξεκίνησε από αναμμένο τσιγάρο στο κρεβάτι του θύματος. Αρχικά είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Οι συγγενείς της όμως επέμειναν και στη νέα νεκροτομή που διενεργήθηκε αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας, αφού ο θάνατός της προκλήθηκε από ασφυξία συνεπεία πνιγμού.

-Κατά το 2004 έμεινε στην ιστορία και η υπόθεση του θανάτου του 63χρονου Αριστοκλή Πατρόκλου από τα Καμινάρια. Ο θάνατός του αρχικά καταχωρίσθηκε στα επίσημα έγγραφα ως «αιφνίδιος». Στο αστυνομικό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί τότε γινόταν αναφορά και στην αυτοψία που διενήργησε στη σκηνή ιατροδικαστής, ο οποίος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Όταν στη συνέχεια διενεργήθηκε νεκροψία επί της σορού, αποκαλύφθηκε ότι στην πλάτη του θανόντος υπήρχαν πέντε τραύματα που προκλήθηκαν από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου. Ο ίδιος ιατροδικαστής δικαιολογήθηκε ότι λόγω της κακοκαιρίας, του σκότους αλλά και της λάσπης που υπήρχε στο πτώμα δεν κατέστη δυνατόν να φανούν τα τραύματα στο σώμα του 63χρονου.

-Μέλος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση της εκδίκασης του θανάτου στο χειρουργικό τραπέζι του νοσοκομείου Λευκωσίας του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη χαρακτηρίσθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεση από το ίδιο το δικαστήριο εχθρική μάρτυρας. Για τον λόγο αυτό τέθηκε τότε και σε διαθεσιμότητα αφού στην ένορκη κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου απέρριψε (αναίρεσε) το περιεχόμενο των δύο γραπτών καταθέσεων που είχε δώσει στην Αστυνομία και εξηγούσε τα αίτια του θανάτου του 14χρονου.

-Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκαν κάποιοι διαδοχικοί θάνατοι ασθενών του Νοσοκομείου Ψυχικής Υγείας στην Αθαλάσσα. Μέλος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ύστερα από τις αυτοψίες που διενήργησε, αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για αυτοκτονίες. Εκ των υστέρων, όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν όλες εγκληματικές πράξεις.